MCSE-galéria

A 2017. évi Múzeumok Éjszakáján ismét rekord számú látogató kereste fel az Óbudai Polaris Csillagvizsgálót, több mint 600-an. Nap-bemutatóval, előadásokkal, majd éjfélig tartó távcsövezéssel vártuk az érdeklődőket.

2003. május 7-én országszerte számos helyszínen folytak bemutatók és észlelések. A beérkezett képekből válogattunk.

Szabadtéri csillagászati bemutató a Budai Várban - 2002. április 20.

Budapest, Polaris Csillagvizsgáló, 2005. január 18.

Budapest, Polaris Csillagvizsgáló, 2005. január 8.

Budapest, 1996. október 12.

Budapest, Hajógyári sziget - 2006. június 10-11.

A GyerekSziget 2006 rendezvényére a Marczibányi Téri Művelődési Központ (http://www.marczi.hu) meghívására látogattunk ki a június 10-11. hétvégén.

Kiscelli Múzeum, Óbuda, 2006. június 24/25.

2007. június 23/24.

Győr, Árkád bevásárlóközpont, 2007. június 29. - július 14.

Győri Csoportunk sikeres előadás-sorozatot tartott a Kalandos Világűr c. kiállítás kapcsán a győri Árkád bevásárlóközpontban. Pete Gábor, Pete László és Zink Ferenc felvételeiből válogatva idézzük fel a legérdekesebb pillanatokat.

A 2003. augusztus 27-i történelmi Mars-közelség csillagvizsgálónk életében is történelmi eseménnyé vált, hiszen A Mars éjszakája elnevezésű, hajnalig tartó rendkívüli nyitva tartásunkat rendkívüli érdeklődés kísérte. A nevezetes éjszakán 1100 regisztrált látogató kereste fel csillagvizsgálónkat, és legalább ennyien be sem tudtak jönni a Polarisba.

2009. május 1-jén az MCSE részéről Horvai Ferenc, Kárpáti Ádám, Kereszturi Ákos, Mizser Attila, Pete Gábor, Sárneczky Krisztián és Vizi Péter 9-16 óráig Szentendrén távcsöves bemutatóval és filmvetítéssel várta a Skanzen Felső-Tiszavidék tájegységébe látogatókat. Az istállóból mozivá alakított helyiség falára vetített Hobbink a csillagos ég epizódok mellett nagy tetszést aratott az Űrhajónk a Föld filmsorozat is, ám az érdeklődők megnézhették az épület előtt álló PST-vel a Nap aktuális képét, s délutántól Kárpáti Ádám TAL 100/1000-es távcsövével megtekinthették a nappali égen virító Holdat is. Az örökké népszerű felfújható naprendszer-modell már messziről jelezte az úton-útfélen járó vándoroknak az MCSE standját, ahol a szórólapok mellett csillagtérképek és csillagászati szakkönyvek is szép számban akadtak új gazdára. A galériában található néhány fotó csupán ízelítő a nap nyüzsgő forgatagából.

Budapest, 2011. június 15.

2011. június 15-én, a holdfogyatkozás estéjén zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel a Polaris. Az érdeklődés óriási volt, hiszen az éjszaka során 400 látogatónk volt, négyszáz érdeklődő, a tudományok iránt fogékony embernek mutathattuk meg az éjszaka csodáit. A Hold fogyatkozását a kupolában elhelyezett nagy távcsővel és 6 kisebb-nagyobb hordozható teleszkóppal mutattuk meg az érdeklődőknek. Voltak, akik elhozták saját távcsövüket, és voltak, akik komoly fényképezőgépekkel érkeztek, hogy megörökíthessék a nyár legszebb csillagászati jelenségét. A távcsövezés mellett előadásokat is tartottunk a teraszon, melyekben ismertettük a jelenség okát és „menetrendjét” és tájékoztattuk a hallgatóságot a holdkutatás legújabb eredményeiről a NASA LRO szondájának fantasztikus felvételei, videói kommentálásával. Csillagászati rövidfilmeket is vetítettünk a Polaris „kertmozivá” átalakult teraszán, egészen 23 óráig, amikor a fogyatkozás már végéhez közeledett, és a Hold lassan kezdte visszanyerni ezüstös fényét.

Budapest, 2011. december 10.

December 10-én (szombaton) 14 órától adventi - természetesen csillagászati - vásárt rendeztünk a Polarisban, majd 16 órától terveztük megfigyelni az év utolsó jelentős csillagászati jelenségét, a holdfogyatkozást, amelyet sajnos az esősre forduló időjárás miatt csak on-line közvetítésen követhettünk nyomon az Internet segítségével. Az adventi vásárban távcsöveket, térképeket, könyveket vásárolhattak az érdeklődők a Budapesti Távcső Centrum, a Makszutov távcsőbolt és a Geobook Hungary kiadó kínálatából.

2012. június 6.

A június 6-i Vénusz-átvonulás megfigyelésére az MCSE és társszervezetei számos helyszínen tartottak távcsöves bemutatásokat. Galériánkban tagtársaink beküldött fotóiból válogattunk.

Budapest, 2012. augusztus 11.

A Polaris Csillagvizsgálóban augusztus 11-én 21 órától hajnali 4-ig vártuk az érdeklődőket közös csillaghullásra, 21-23 óra között előadásokat tartottunk a Perseidák meteorrajról és a marskutatás legújabb eredményeiről. Ezt követően folyamatos távcsöves bemutató, hullócsillag-számlálás következett hajnalig. Foto: Pete Gábor

Budapest, 2012. december 27.

Csillagászati-helyismereti sétára invitáltuk tagjainkat és a csillagászat iránt érdeklődőket december 27-én délután. Pest és Buda csillagászati emlékhelyeit jártuk végig, majd egy kellemes budai cukrászdában fejeztük be a "csillagsétát". Milyen csillagászati múltja van Budapestnek? Hol állnak a mai csillagvizsgálók, és hol álltak a régi idők csillagdái? Milyen csillagászati érdekességeket rejtenek a fővárosi lakóházak és középületek? Több mint két évszázad csillagászati emlékhelyeit jártuk végig ezen a decemberi délutánon. Ismert és kevéssé ismert helyszíneken kerestük a csillagászat meglévő és eltűnt nyomait. Homlokzatokat fürkésztünk napórák és a csillagászati témájú díszek után, bekukkantottunk rejtett udvarokba, melyek titkait csak kevesen ismerik. Megidéztük Kosztolányi és Tóth Árpád szellemét, és azt, milyen lehetett az 1910-es fényes üstökös látványa a Bástyasétányról. Fotó: Harmatta János és Tóth Tamás

Sülysáp, 2013. április 13.

Április 13-án másodszor rendezte meg a SACSE a kerékpáros Naprendszer-túrát. A több mint 70 km-es távon 16-an indultak, 12-en teljesítették is a "nagy kört", mely változatos terepen vezeti végig az érdeklődőket a Naprendszer-modellen. A képeken a Naprendszer-túra egyes állomásait láthatjuk (a mendei üstökös-táblát kivéve). Beszámoló a SACSE honlapján: http://sacse.hu/beszamolo-a-bringa-turarol/

Járdacsillagászati bemutatók 2014 februárjától. A Duna-parton, a Nemzeti Múzeumnál, a szentendrei Skanzenban és a Művészetek Palotájánál tartott bemutatóinkon több ezer érdeklődőnek mutattuk meg a csillagok világát.