MCSE-galéria

Október 8-án Debrecenben, az Atomkiban tartottuk idei találkozónkat. A fotókat Károlyi Gábor készítette.

A tatai változós találkozó életképei.

Balatonfűzfő, 2013. október 5.

Október 5-én (szombaton) egész napos találkozót tartottunk a balatonfűzfői Balaton Csillagvizsgálóban. A Nova Del-től a kvazárok változó és változatos világáig szinte minden szóba került, ami a hazai amatőrök számára érdekes lehet.

Kecskemét, 2011. szeptember 17.

Sok éve nem volt már változócsillagászati szakmai rendezvény Kecskeméten, s a régóta fennálló adósságunkat törlesztettük 2011. szeptember 17-én, amikor is minden érdeklődőt vártunk a Kecskeméti Főiskola Tanítóképző Főiskolai Karán, az új csillagvizsgáló épületében. A szakmai program előadásokból, illetve észlelői fórumokból állt össze, a szünetekben pedig a legközelebbi változócsillag, a Nap felszínének érdekességeit vehettük szemügyre speciális naptávcsövek segítségével.

Jászberény, Városi Könyvtár, 2009. március 21.

Március 21-én találkozót szerveztünk a jászberényi Városi Könyvtárban a változócsillag-észlelők számára. A könyvtár csillagvizsgálóját nemsokkal azelőtt avattuk. A találkozóhoz kapcsolódóan a könyvtárban is kiállítottuk a Csillag - fotó című kiállítást, mely a győri MCSE-tagok asztrofotóiból mutatott be válogatást.

Budapest, Polaris Csillagvizsgáló, 2006. szeptember 16.

A Julián-dátum (JD 2.453.994,833-kor) aktuális ezresváltása előtt tisztelgő egész napos programmal várta a Polaris Csillagvizsgáló a változócsillagok és a csillagászat újdonságai iránt érdeklődőket.

Budapest, Polaris Csillagvizsgáló, 2006. február 18.

Gyula-Városerdő, 2003. május 16-17.

Baja, 2002. november 9-10. /fotó: Jaksy Attila/

Budapest, Polaris Csillagvizsgáló, 2004. szeptember 11.

Baja, 2004. október 8-9.

Budapest, Polaris Csillagvizsgáló, 2006. május 20.

A Polaris Csillagvizsgálóban 2006 május 20-án, (szombaton) Asztrofotós Találkozó került megrendezésre.

Budapest, Óbudai Művelődési Központ, 2007. október 6.

2009. szeptember 12-én 10 és 16 óra között asztrofotós konferenciát szervezrtt az MCSE és a Mai Manó Ház (Budapest VI., Nagymező u. 20.). Az asztrofotós konferencia célja a régi és mai csillagfényképezés bemutatása, a digitális asztrofotózás lehetőségeinek áttekintése. A konferenciának a Mai Manó Ház Napfényműterme adott otthont. A konferenciát követőem tárlatvezetésen vehettünk részt Éder Iván asztrofotográfussal az Űrlenyomat kiállításhoz kapcsolódóan Az estébe hajló renezvényt zenés felolvasóest zárta a Magyar költők és csillagok c. virtuális antológia alapján Bozó Andrea és Kaszás Gergő színművészek (az egri Gárdonyi Géza Színház tagjai) közreműködésével. Az antológiát bemutatta és az elhangzó szövegeket válogatta: Székács Vera.

Baja, 2000. április 21-23.

Budapest, Polaris Csillagvizsgáló, 2002. március 9.

Budapest, Polaris Csillagvizsgáló, 2003. április 12.

Hajdúböszörmény, 2003. május 23-24.

Budapest, Polaris Csillagvizsgáló, 2005. november 12.

Tát, 2006. szeptember 23.

Budapest, Polaris Csillagvizsgáló, 2007. április 21.

Budapest, Polaris Csillagvizsgáló, 2005. december 10.

Harta, 2007. szeptember 22.

Budapest, Polaris Csillagvizsgáló, 2008. április 12.

Április 12-én ismét találkoztak a Hold-észlelők a Polaris Csillagvizsgálóban. A rendezvényen áttekintették a Holddal kapcsolatos különféle észlelési módszereket, bemutatták a legjobb hazai rajzokat és digitális felvételeket, és természetesen szó volt a Hold további meghódításával kapcsolatos elképzelésekről is.

Bicske, 2008. szeptember 20.

Budapest, Polaris Csillagvizsgáló, 2008. november 15.

Budapest, Polaris Csillagvizsgáló, 2009. február 28.

Kecskemét, 2009. szeptember 19.

Ógyalla, 2009. december 11-12.

Az ógyallai csillagvizsgálóban Galileo Galilei emlékére konferenciát rendeztek, melyen számos csillagászattörténeti előadás mellett összefoglalót kaphattunk A Csillagászat Nemzetközi Éve szlovákai eseményeiről. Hazánkat Bartha Lajos és Mizser Attila képviselte a rendezvényen. Pavol Rapavy és Ladislav Druga felvételei.

Budapest, Polaris Csillagvizsgáló

A Magyar Csillagászati Egyesület Csillagászattörténeti Honlapja szervezésében megvalósuló találkozó rövid előadások és kötetlen beszélgetések sora volt, melyre mindenki vártunk, akit érdekel a hazai és egyetemes csillagászat története, vagy egyszerűen csak találkozni szeretett volna rég nem látott amatőrtársakkal, barátokkal. A galériában Keszthelyi Sándor, Pete Gábor és Rezsabek Nándor fotói közül válogattunk.

Budapest, Polaris Csillagvizsgáló, 2010. március 20.

2010. március 20-án, a Polaris-Csillagvizsgálóban ismét megrendezésre került a Holdészlelők találkozója.

Budapest, Polaris Csillagvizsgáló, 2011. május 14.

2011. május 14-én, a Polaris-Csillagvizsgálóban megrendezésre került a Mélyég-észlelők találkozója.

Budapest, 2011. június 11.

Első alkalommal adott otthont a Polaris Csillagvizsgáló központi csillagunkat rendszeresen észlelő tagtársaink összejövetelének. A június 11-i találkozónak egyrészt a Nap-észlelés iránt az utóbbi időben örvendetesen megnövekedett érdeklődés, másrészt a közelgő naptevékenységi maximum adott aktualitást. A személyes találkozás, közvetlen tapasztalatcsere mellett a szerencsére derült időjárás alkalmat adott a különféle műszerek, észlelési technikák gyakorlati kipróbálására is. Kovács Károly, Mizser Attila, Molnár Péter, Morvai József, Pete Gábor és Szalai Henrik fotóiból válogattunk. Ezúton is köszönjük!

Nagykanizsa, 2011. szeptember 17.

Idén Nagykanizsa adott otthont az Magyar Csillagászati Egyesület Napórás Szakcsoport VII. Találkozójának. Az eseményre a Hevesi Sándor Művelődési Központban került sor, a "Kultúrházak éjjel-nappal" kétnapos rendezvény részeként. A találkozó résztvevőit Marton Géza(MCSE napórás szakcsoport vezetője) és Vilmos Mihály (Nagykanizsai Amatőrcsillagász Egyesület)köszöntötte. A kb. 30 főnyi hallgatóság nagyon érdekes előadásokat hallgathatott meg. Ezek a következők voltak. Keszthelyi Sándor: A világ legnagyobb napórája? (Avagy lehet-e a pécsi TV toronyból napórát csinálni) Herczeg Tamás: Athén a Szelek tornya Marton Géza: A legrégebbi megtalált napóra Göczey András: A Kheopsz piramis napórája Székely Péter: Az idő felfogás a reneszánsz művészetben Vilmos Mihály: Analemma napóra Nagykanizsán Marton Kata, Marton Géza: Szabó Lőrinc: Mozart hallgatása közben Az előadások után , ebéd következett a Tiszti kaszinóban. Majd a Canis Maior Napobszervatóriumot tekintették meg a résztvevők, akik egy pillantást vethettek központi égitestünkre az átalakított Coronado PST+70/700-as refraktorral. Ezt követte a már szokásos napórás séta, aminek keretében Nagykanizsa napóráit, ill. a 17-ik hosszúsági foknak emléket állító földgömböt nézték meg. A sétából visszatérve a művelődési központ mellet gyakorlatban is megnézhették a résztvevők egy analemma napóra készítését. Akiknek ezután is még maradt kedve és ereje, azok kijöttek Becsehelyre a Canis Minor Obszervatóriumhoz, ahol szabad tűzön készült sült kolbász, virsli, szalonna, zsíros kenyér, lila hagyma, sör, bor, pálinka, azaz igazi zalai g-asztro piknik várta a megfáradt napórásokat. A vacsora elfogyasztás után gyönyörködhettek a 12m magas kilátóból a pompás panorámában, majd a sötétség beálltával a 40cm-es Schmidt-Cassegrain távcső képességeivel ismerkedhettek meg a már-már erejük végén járó résztvevők. Ezzel egyidőben Vilmos Mihály a HSMK előtt tartott távcsöves bemutatót. Nagyon jó hangulatban búcsúztunk el a résztvevőktől, akik elményekkel feltöltődve térhettek haza.

Budapest, 2004. március 20.

Idézet az eredeti meghívóból: "Kedves Napóra Barátok! Örömmel adatik hírül a nagyérdemű érdeklődőknek, hogy folyó év március idusát követö ötödik napon, az Napnak az éjszakával egyazon ideig való mutatkozása napján, barátias hangulatú Találkozó rendeztetik az Napóra Szakcsoport által. Az okulásra és az ismeretek bővítésére szomjas közönség előtt, Mint az legkedveltebb Egyesületünk szekretáriusa, Mizser Attila tart megnyitó beszélyt. A hazai és külhoni napórák legfőbb ismerője, ifj. Bartha Lajos, lesz ki bevezet minket eme csodás világba. Szakcsoportunk tiszteletbeli elnöke, ki maga is számos, szép időmérő készítője, Ponory Thewrewk Aurél a Biblia egyetlen napóráját mutatja be nekünk. Itt az előadás folyam időleges megszakítása következik. Az Pest-Budai amatőrök szentélyének előterében - merthogy ezen vigasságok a Polaris Csillagdában lesznek - Váncsa Ildikó művésznő, ki mestere az ecset használatának, napóra tervei lesznek megtekinthetők, miközben némi hamubasült és borvíz elfogyasztására invitáljuk vendégeinket. Eme fertály órában veszi kezdetét az meridián kitűzése is, mely végső alakját a beszámolók kat követően kapja meg. Keszthelyi Sándor uram-bátyám az lajstromozás verejtékes munkáját ecseteli előttünk. Maróti Tamás uram, ki a numizmatika lelkes megszállottja, ritka veretekről mesél majd, melyeken napórák láthatók bronzba vésve. Kupás Deák Béla tagtársunk lelkes beszámolója hallható Budaörs készülő, új napórájáról. S végezetül, de nem utolsó sorban, itt esik szó majd Szakcsoportunk jövőjéről és más szükséges dolgokról. Az ebédidőt követően, mikor a Nap égi útján kezd lefelé haladni, látogatást tesznek a legkitartóbbak, Akadémián Csillagdájában a Sváb-hegyen. Jutalmuk egy-két kedves napóra látványán túl, melyeket útközben szemlélhetünk meg, a kívülállók számára ritkán látható műszerek bemutatása. Ki eddig kedvét nem szegte és a társaság is elnyerte tetszését egy kisvendéglő étkei közül választva töltheti fel fáradt testét, s óbor vagy serital mellett anekdotálhat a cimborákkal. Kinek szemét legfényesebb csillagunk, a nap folyamán még nem fárasztotta el, alkalma nyílik behatóbban vizsgálódnia a Polaris kupolája alól és teraszáról. Az érdeklődőket várjuk szeretettel és Napórás Barátsággal: Marton Géza"

Pécs, 2010. szeptember 18.

Ezúttal a Napórás Találkozó helyszíne Pécs, Európa Kulturális Fővárosa, pontosabban a Civil Közösségek Háza (7624 Pécs, Szent István tér 17.). A szokásoknak megfelelően a délelőtt folyamán előadásokat hallgathattunk, az előadások szünetében hamuban sült pogácsa és kávé mellett lehetett eszmét cserélni. 13:00 óra körül lett vége a délelőtti programnak, majd ebéd és ezt követően közösen végig sétáltunk Pécs belvárosán, ahol természetesen meglátogattunk néhány napórát és más csillagászati vonatkozású látnivalókat.

2011. ősz

A Budapest a Naprendszer fővárosa című előadás-sorozatunk a Naprendszer Évéhez kapcsolódóan a Polaris Csillagvizsgálóban mutatta be a bolygórendszerünkkel kapcsolatos új ismereteket, kutatási eredményeket.

Budapest, Polaris Csillagvizsgáló, 2013. április 27.

2013. április 27-én, a Polaris-Csillagvizsgálóban megrendezésre került a Bolygóészlelők találkozója.

Budapest, Polaris Csillagvizsgáló, 2013. június 15.

2013. június 15-én, a Polaris-Csillagvizsgálóban megrendezésre került a Napészlelők találkozója.

Budapest, Polaris Csillagvizsgáló, 2013. június 22.

2013. június 22-én, a Polaris-Csillagvizsgálóban megrendezésre került a Kettőscsillag-észlelők találkozója.

1967 augusztusában tíznapos bentlakásos tanfolyamot szervezett a TIT, továbbképzési céllal. Hegyessy Péter felvételei.