Galériák

2023-as táborunkat ismét Vértesbogláron szerveztük, a Svábhegyi Csillagvizsgálóval együttműködve (július 10-16.). Bacsó Zétény és Mizser Attila felvételei.

MTT 2022. 240 résztvevő, 30 különböző program, 8 új belépő az MCSE-be. Köszönjük, hogy eljöttetek! MTT 2022, július 28-31.

Az MCSE Ifjúsági csillagásztábora 2022. június 29-július 5. között, a lehető legnagyobb forróságban, balatoni kirándulással.

Két év kényszerű szünet után ismét Messier-maraton a Hortobágyon! A Fecskeházban ezúttal - néhány látogatóval kiegészülve - negyven amatőrcsillagász gyűlt össze egy tavaszi észlelőhétvégére. A jó hangulatú észlelőhétvégén a derült, de poros, "piszkos", alacsonyan rossz átlátszóságú első éjszakán ketten teljesítettek 100 objektumot. (Hajnalban a Hold is zavart.) Az észlelőréten 5 és 56 cm távcsőátmérő között sokféle távcsőtípus képviseltette magát a közismert márkáktól az igazi ritkaságokig. Fotók: Mizser Attila.

Életképek a Meteor 2021 észlelőtáborból (augusztus 12-15.), válogatás az MCSE tagjainak felvételeiből.

2022. január 28-30. között tartottuk téli távcsöves találkozónkat, mérsékelt érdeklődés mellett, mivel a Covid-járvány újabb, ötödik csúcsa egybeesett rendezvényünkkel. A gyakran viharos erejű szélben csak nagyon kevés lehetőség kínálkozott megfigyelésekre, ezért zömmel elméleti jellegű előadások jelentették a fő programot. Ellátogattunk a "Marsra" is, a felhagyott gánti bauxitbányába, ahol Kereszturi Ákos geológus kalauzolta csapatunkat.

Életképek az MCSE és a Svábhegyi Csillagvizsgáló táboráról. A rendezvénynek a Vértesboglár melletti Boglártanya erdei iskola adott otthont.

Idei távcsöves találkozónknak a Tarján melletti Német Nemzetiségi Ifjúsági Tábor adott otthont július 25-28. között. A rendezvény fő célja az észlelés és az észlelésekkel kapcsolatos ismeretek megosztása volt. Ötven évvel ezelőtt, 1969. július 16-24. között zajlott az emberiség mindmáig legfontosabb “Hold-észlelőtábora”, az Apollo-11 útja. Erre a történelmi expedícióra is emlékeztünk azzal, hogy az MTT 2019-et a fogyó Hold időszakára időzítettük, azzal a céllal, hogy minél többen észleljék, minél többen ismerjék meg a fogyó Holdon megfigyelhető alakzatokat, amelyek kinézete teljesen más, mint amit a telő holdfázis idején megszoktunk. Észleljük a Holdat, krátereit, hegyeit, rianásait, dómjait! Idei nagytáborunk sem volt mentes a jeles évfordulóktól. Ötven évvel ezelőtt, Jósvafőn tartották az első igazi amatőrcsillagász tábort (I. Amatőrcsillagász Camping, július 20-26). Harminc évvel ezelőtt alakult újjá az MCSE. Az év legjelentősebb csillagászati évfordulója a Nemzetközi Csillagászati Unió 100 évvel ezelőtti megalakulásához kapcsolódik.

Július 9-14. között a Boglártanya Erdei Iskolában tartottuk ifjúsági táborunkat, amelyhez a diákolimpiai felkészítő csapat is csatlakozott. Kellemes napokat töltöttünk ezen a kiváló körkilátású észlelőhelyen, sok-sok csillagászati élményt szívtunk magunkba!

Életképek az MCSE 2017. július 16-22. között tartott pénzesgyőri táborából. Táborvezető: Kiss Áron Keve. Segítői: Mizser Attila, Nagy Balázs, Szűcs Mátyás.

2017. március 31-április 2. között tartottuk az idei maratont a hortobágyi Fecskeház Erdei Iskolában. A hétvégén - a látogatókkal együtt - mindegy 60-70-en vettek részt. Két derült éjszaka, sok-sok észlelés, sok-sok csillagászati élmény a 2017-es Messier-maraton eredménye. Találkozunk jövőre Hortobágyon!

2016. július 28-31. között sikeres találkozót tartottunk tarjáni törzshelyünkön. Távcsövek erdeje, előadások, műhelyfoglalkozások, ógyallai kirándulás, találkozás a régi és új barátokkal!

Július 28 és július 4. között táboroztunk a szatymazi ifjúsági táborban. Négy és fél derült éjszaka, sok-sok észlelés, egy szegedi és egy Fehér-tói kirándulás (gyalogolni jó!) emlékével tértünk haza.

Idei nagy távcsöves találkozónkat augusztus 13-16. között tartottuk Tarjánban, a Német Nemzetiségi Táborban. Az idei MTT rekord számú érdeklődőt vonzott: összesen 420-an látogattak el rendezvényünkre.

2015. július 11. és 16. között a hortobágyi Fecskeház Erdei Iskolában tartottuk ifjúsági táborunkat. Ez a néhány kép csak ízelítő a tábor életéből. 14-én kirándultunk Debrecenbe, ahol az ATOMKI-t és az Agórát kerestük fel. (Mizser Attila és Szűcs Mátyás felvételei)

Július 28. és augusztus 3. között tartottuk nyári ifjúsági táborunkat a pénzesgyőri Pangea-házban. Az esős napok ellenére jó hangulatban telt a tábor, amelynek utolsó két napjára az időjárás is jóra fordult, sokféle észlelést téve lehetővé.

Július 24-27. között tartottuk idei nagy találkozónkat Tarjánban. Sok-sok napfényes és csillagfényes órát köszönhetünk ennek a hétvégének, amelyen 312-en vettek részt. Galériánkban Borovszky Péter, Czinder Gábor, Hadházi Csaba, Mizser Attila, Répás Márton, Soponyai györgy és Szklenár Tamás felvételei.

Február 27-március 2. között tartottunk téli táborunkat. Az időjárás tavaszi volt, a három éjszaka mindegyikén tudtunk észleléseket végezni. A részletes beszámoló a Meteor 2014/4. számában jelent meg.

Tarján, 2013. augusztus 8-13.

Az év legnagyobb, sokak által várt amatőrcsillagász találkozója Tarján mellett, a Német Nemzetiségi Táborban megrendezett jubileumi 25. MTT, hiszen a Meteor '88 épp negyed százada volt!

2013. július 1-7. között tartottuk táborunkat középiskolásoknak, megszokott tarjáni táborhelyünkön. Szinte végig derült időnk volt, rengeteg észlelés született a hat éjszakán. A tábor jó hangulatban telt, hála táborvezetőnknek és a lelkes fiataloknak.

Nagy Hideg-hegy, 2013. február 7-10.

Február 7-10. között téli tábort szerveztünk a Börzsönyben, a Nagy Hideg-hegyen. 32 résztvevő, másfél derült éjszaka, sok-sok előadás, észlelési élmény éjjel és nappal! Becz Miklós, Sánta Gábor és Mizser Attila felvételei. A tábor az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti és Szociálpolitikai Intézet által "Gyermekek és fiatalok közösségeinek, valamint ifjúsági civil szervezetek téli táborozási programjának támogatása" címmel kiírt, és azon nyertes IFJ-GY-12-D-9344 pályázatának támogatásával valósult meg.

Tarján, 2012. augusztus 16-20.

Idei távcsöves találkozónkat ismét a Gerecsében tartottuk, megszokott helyszínünkön, a Tarján melletti Német Nemzetiségi Ifjúsági Táborban, augusztus 16-20. között. Foto: Bánfi János, Mizser Attila, Murányi Lajos, Perkó Zsolt, Pete László, Szabó Árpád és Ujvárosy Antal.

Tarján, 2011. július 28-31.

Tarján, 2010. augusztus 5-8.

2010-ben a távcsöves találkozónkat ismét a Gerecsében tartottuk, megszokott helyszínünkön, a Tarján melletti Német Nemzetiségi Ifjúsági Táborban, augusztus 5-8. között, minden korosztály számára. Az albumban Horváth Edit, Murányi Lajos, Pete Gábor, Pete László és Tóth Éva felvételeiből válogattunk.

Bátorligeten 2010. április 16-18-án tartottuk a III. Messier-maratont, mintegy 40 résztvevővel és két derült éjszakával.

Idei távcsöves találkozónkat ismét a Gerecsében tartottuk, tavalyi helyszínünkön, a Tarján melletti Német Nemzetiségi Ifjúsági Táborban, augusztus 19-augusztus 23. között. A galériában Bezák Tibor, Ignátkó Imre, Mizser Attila, Murányi Lajos, Pete Gábor és Pete László felvételeiből válogattunk.

A Magyar Csillagászati Egyesület ifjúsági táborának idén is az Ágasvári Turistaház adott otthont. A tábort elsősorban a tizenéves korosztály számára szerveztük július 16-23. között. Táborhelyünk a Nyugati-Mátrában található, 635 m tengerszint feletti magasságban. A zavaró fényektől távol eső észlelőhelyen 1994 óta szervezünk táborokat, azóta a Jupiterbe csapódott Shoemaker–Levy 9-üstököstől kezdve szabad szemes üstökösökön át, a horizontba fúródó Tejúton keresztül megannyi égi csodát láttunk már. Ez volt a 15. év, hogy táborozunk ezen a gyönyörű helyen, ahol éjszakánként meteorok, bolygók, változócsillagok, üstökösök, mélyég-objektumok, napközben a napfoltok látványa várja a táborlakókat. Az egy hét során megismerkedtünk a nyári égbolt csillagképeivel, a szabad szemmel és a távcsővel megfigyelhető jelenségekkel. Napközben előadásokat hallgattunk, asztrofotós és távcsőkezelési bemutatón vehettünk részt, ellátogattunk az MTA CSKI Piszkés-tetői Obszervatóriumába, kirándultunk Egerben, s túrázhattunk a Newton-sziklához és más környékbeli nevezetességekhez. A galériában Klimaj Renáta, Galgóczi Gábor, Hegyesi Béla, Kiss Péter, Pete Gábor, Ryczek Győző és Tóth János képei közül válogattunk. Köszönjük a beküldött fotókat!

Hagyományos távcsöves találkozónkat a Gerecse-hegységben tartottuk, a Tarján melletti Német Nemzetiségi Ifjúsági Táborban, 2008. július 31 - augusztus 3. között. Köszönjük tagtársainknak a fotókat!

Perseida 2008 Meteorészlelő Tábor - hangulatképek Palé, 2008. augusztus 5-13. (szöveg és képek: Tepliczky István)

A Magyar Csillagászati Egyesület ifjúsági táborának idén is az Ágasvári Turistaház adott otthont. A tábort a tizenéves és huszonéves korosztályok számára szerveztük július 1-8. között (keddtől keddig). Táborhelyünk a Nyugati-Mátrában található, 635 m tengerszint feletti magasságban. Az egy hét során megismerkedtünk a nyári égbolt csillagképeivel, a szabad szemmel és a távcsővel megfigyelhető jelenségekkel. Napközben előadásokat hallgattunk, asztrofotós és távcsőkezelési bemutatót tartottunk, ellátogattunk az MTA CSKI Piszkés-tetői Obszervatóriumába, kirándultunk a Newton-sziklához és más környékbeli nevezetességekhez.

Tarján, 2007. augusztus 9-12.

Hagyományos távcsöves találkozónkat a Gerecse-hegységben tartottuk, a Tarján melletti Német Nemzetiségi Ifjúsági Táborban, 2007. augusztus 9-12. között.

Ágasvár, 2007. július 9-16.

Tarján, 2006. július 27-30.

Hagyományos távcsöves találkozónkat új helyszínen, a Gerecse-hegységben tartottuk, a Tarján melletti Német Nemzetiségi Ifjúsági Táborban, július 27-30. között.

Ágasvár, 2006. július 17-24.

Bükk, Szentlélek, 2005. augusztus 4-7.

Ágasvár, 2005. július 1-8.

Szentlélek, 2004. augusztus 19-21.

Ágasvár, 2004. július 16-23.

A Meteor 2003 Távcsöves Találkozó rendezvénynek a 700 m tengerszint feletti magasságban található szentléleki Turistapark adott otthont 2003. július 31-augusztus 3. között. Az autóval jól megközelíthető észlelőhelyen elsősorban a sátrazó amatőröket vártuk a hosszú hétvégére egy kiadós közös észlelésre, tapasztalatcserére, a távcsövekkel, az amatőrcsillagászattal foglalkozó előadásokra - minden korosztályból. Az év legnagyobb amatőrcsillagász rendezvényén lehetőséget nyújtottunk a távcsőépítő amatőrök és a távcsöves vállalkozások bemutatkozására épp úgy, mint az észlelési eredmények megismertetésére, az ígéretes megfigyelőprogramok meghirdetésére.

Ágasvár, 2003. június 27-július 4.

Szentlélek, 2002. augusztus 8-11.

Ágasvár, 2002. július 5-12.

Szentlélek, 2001. augusztus 17-20.

Ágasvár, 2001. július 20-27.

Ágasvár, 2000. július 28-30.

A II. évezred utolsó nyarán is Ágasváron tartottuk távcsöves találkozónkat július 28-30 között. Valamennyi felvételt Mizser Attila készítette.

Ágasvár, 2000. július 21-28.

Egyesületünk idei nyári táborainak ismét Ágasvár adott otthont. Az ifjúsági tábort július 21-28. között tartottuk.

Szatymaz, 1999. augusztus 9-15.

Ágasvár, 1998. július 24-31., július 31-augusztus 2.

Ágasvár, 1997. augusztus 1-8., augusztus 8-10.

Ágasvár, 1996. július 12-19., július 19-21., december 27-30.

Ráktanya, 1995. július 21-28., július 28-30.

Mátra, Ágasvár, 1994. július 29-augusztus 5.

Salgótarján, 1993. augusztus 19-25.

Herend, 1993. július 9-16.

Ráktanya, 1992. július 24-31., július 31-augusztus 7.

Ráktanya, 1991. július 12-19., augusztus 9-16.

Ráktanya, 1990. augusztus 17-24.

Ráktanya, 1989. június 30-július 7.

A Meteor'88 Észlelőtábort 1988. július 15-22. között rendeztük Ráktanyán.

A második rókafarmi észlelő-építőtábort 1978. július 4-14. között szervezte a TIT Uránia Bemutató Csillagvizsgáló és a TIT Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezete. Táborvezetőink Kelemen János és Zombori Ottó voltak, a helyi szervezést Szabó Gyula végezte. A jó hangulatú észlelőtáborba az ország minden részéből érkeztek fiatalok. A műszerek nagy részét az Uránia biztosította (17,5 cm-es Cassegrain, 12 cm-es és 8 cm-es refraktor. A táboron Szentmártoni Béla is részt vett. A legemlékezetesebb észlelés július 11-én történt, amikor is egy fehér flert vett észre az egyik óriási napfoltcsoportban Kelemen János. Az észlelést Szentmártoni Béla is megerősítette, majd még néhányan láthatták a ritka jelenséget: Fenyvesi András, Szabados Pál, Balla Lajos, Kovaliczky István, Katanics Sándor, Sáfár József, Baranyi Tünde, Bruder Gábor, Bechtel Helmut és Dologh Ervin. (Mizser Attila felvételei)