Baja (Bácskai Csoport)

Felelős: Dr. Hegedüs Tibor
Cím: 6500 Baja
Szegedi út, K.T. 766.
Tel.: (79)-424-027
Fax.: (79)-427-001
E-mail: hege@electra.bajaobs.hu
Honlap: http://www.bajaobs.hu/

 

A helyi csoport a korábbi TIT „Bácskai” Egyesület Csillagászati Szakosztálya tagságából alakult, a tagság szinte egyhangú döntésével, 1997. január 17-én. Első vezetője (megalakulásától 1999-ig) Egri József (Baja) volt, majd 1999-től napjainkig Dr. Borkovits Tamás, csillagász (Baja). A Helyi Csoport titkára megalakulásától a mai napig Kernya János Gábor (Sükösd).

bacska_1

2003. a helyi csoport év végi ülése

A helyi csoport fő feladata összefogni a történelmi Felső-Bácska területén (elsősorban Baján és térségében) élő MCSE tagjait, másodsorban valamennyi (nem-MCSE-tag) amatőr- csillagászait. A térségben folyó csillagászati ismeretterjesztő munkát (beleértve az előadásokat és a távcsöves bemutatókat, kiállításokat is) a helyi csoport koordinálja. Tagjaink minden központi szervezésű csillagászati program megrendezésében közreműködnek, sőt sokan maguk is lebonyolítanak önállóan saját bemutatókat. A tagok által kezdeményezett magánszervezésű programokat a Bajai Obszervatórium Alapítvány, a Bajai Bemutató Csillag- vizsgáló és a BKMÖ Csillagvizsgáló Intézet minden (ilyen célokra) rendelkezésre álló eszközével (pl. video kazetták, DVD-k, CDROM-ok, egyéb demonstrációs eszközök, hordozható távcsövek, stb.), alkalmasint egyes helyiségeinek ingyenes rendelkezésre bocsátásával segíteni igyekszik. Ez a kétirányú együttműködés teszi egyértelművé az egyesületbe tömörülés előnyeit a kívülállók számára. Többek közt ennek is köszönhető a nagy számú aktív tagság (23 MCSE-tag és 8 nem MCSE-tag alkotja csoportunkat).

A meteorészlelő antenna a szegedi úti csillagvizsgáló területén

A meteorészlelő antenna a szegedi úti csillagvizsgáló területén

Összejöveteleinket általában péntekenként tartjuk a Bajai Bemutató Csillagvizsgálóban, sötétedéstől kezdődően 2-3 óra hosszányit. Ez persze nem jelenti azt, hogy minden alkalommal valamennyi tagunk jelen van, és hogy minden alkalommal van szervezett program. Inkább egyfajta állandó klub-időpont, amihez mindenki tudja magát tartani, és ha megbeszélni valója van, akkor tudja, hogy ekkor nagy valószínűséggel megtalálja legalább a helyi csoport titkárát, és jó néhány személyt a csoportból. Természetesen a nagyobb, város-szerte, ill. országosan is meghirdetett programjaink előtt külön megszervezett egyeztető munka-összejövetelt tartunk a feladatok elosztása és a program gördülékeny lebonyolításának megtervezése céljából. Az utóbbi néhány évben legalább évente egyszer nagyobb csoport-találkozót is tartunk, ünnepélyesebb keretek között. Ezt általában valamelyik ünnephez (többnyire Karácsony előtt, vagy új év kezdéshez, stb.) kapcsolva rendezzük meg. Ezen szakmai (tudományos) előadás, vetítéses élménybeszámoló, és az előző időszak értékelése, valamint az új tervek megbeszélése a fő program.

Bíró Barna bemutat a 2004. Nyílt Nap programunkon

Bíró Barna bemutat a 2004. Nyílt Nap programunkon

A helyi csoport „egyesületi munkájának” kiemelendő momentumai közé tartozik, hogy sok tagunk rendszeres résztvevője az MCSE központi rendezvényeinek (közgyűlés, táborok). 2005. tavasza óta az MCSE alelnökét is a mi csoportunk adja (Hegedüs Tibor), valamint sorainkban található az egyik volt Meteor rovatvezető (Vaskúti György), aki még ma is országosan elismert szakértője a kettőscsillagok megfigyelésének. Titkárunk (Kernya J. Gábor) pedig elsősorban kiváló mély-ég észleléseivel szerzett nevet magának a hazai amatőr-társadalomban.

2005.12.09. a Bajai Csillagda 50 éves fennállásának ünneplése

2005.12.09. a Bajai Csillagda 50 éves fennállásának ünneplése

Tagjaink között számtalan szakcsillagászt is találunk, akik mindannyian jelentős részt vállalnak az amatőrök és profik közötti „hídverésben”, ami egy örök, kényes téma. Több ilyen célt is szolgáló országos szakmai rendezvény bajai megszervezésével, lebonyolításával is tanújelét adták ez irányú elhivatottságuknak. Megemlítendő még, hogy 2000. tavaszán a mi csoportunk rendezte meg a helyi csoportok országos találkozóját.

Kiemelendő jelentősebb futó projektjeink:

  • a Bajai Bemutató Csillagvizsgáló (Baja, Tóth K. u. 19.) működtetése
  • utaztatható csillagászati kiállítási anyag („Égre néző szemek”) fenntartása
  • rádiós meteormegfigyelés bajai beindítása (témavezető: Egri József)