Eger

Felelősök: Trombitás György
Dr. Vida József
Helyszín: Eszterházy Károly Főiskola, Líceum, Varázstorony
Cím: 3300 Eger
Eszterházy tér 1.
E-mail: egricsillagaszok@gmail.com
Honlap: http://eger.mcse.hu

Egerben 1776 óta van jelen a csillagászat, ekkor kezdődött a csillagvizsgáló-torony berendezése a gróf Eszterházy Károly által alapított egyetem. Madarassy János csillagász került a kor legmodernebb eszközeivel felszerelt csillagda élére. Uralkodói parancsra a tervezett egyetemet papneveldévé, majd gimnáziummá minősítették, így sem anyagi, sem oktatási lehetősége nem volt egy nagyszabású obszervatórium fenntartására, a felszerelés hamar elavulttá vált. Öröm az ürömben, hogy egy részük eredeti helyükön megtekinthető a Csillagászati Múzeumban.

Az idősebbek még emlékeznek dr. Zétényi Endre Tanár Úrra, “Jupiter bácsira”, aki még a szocializmus alatt tette elérhetővé az égboltot, szakköröket szervezett és gondozta a Múzeumot.

Hosszú szünet után jött létre az Egri Csillag[ász]ok közössége, a város és környező települések amatőrcsillagászaiból. A társaság azon része, akik tagjai a Magyar Csillagászati Egyesületnek, miután összekovácsolódtak megalapították az Egri Helyi Csoportot.

eger_01

Nevesebb alkalmakon (Csillagászat napja, Múzeumok és Kutatók Éjszakája) az összejöveteleinknek is helyet adó, a csillagásztornyot magába foglaló Varázstoronnyal közösen komplex természettudományos népszerűsítésben veszünk részt.

Kétheti rendszerességgel tartjuk találkozóinkat, ahol örömmel fogadunk minden érdeklődőt.