Eger

Felelősök: Trombitás György
Dr. Vida József
Helyszín: Eszterházy Károly Katolikus Egyetem (Líceum), Csillagvizsgáló és Tudományos Élményközpont
Cím: 3300 Eger
Eszterházy tér 1.
E-mail: egricsillagaszok@gmail.com
Honlap: http://eger.mcse.hu

Egerben 1776 óta van jelen a csillagászat, ekkor kezdődött a csillagvizsgáló-torony berendezése a gróf Eszterházy Károly által alapított egyetem. Madarassy János csillagász került a kor legmodernebb eszközeivel felszerelt csillagda élére. Uralkodói parancsra a tervezett egyetemet papneveldévé, majd gimnáziummá minősítették, így sem anyagi, sem oktatási lehetősége nem volt egy nagyszabású obszervatórium fenntartására, a felszerelés hamar elavulttá vált. Öröm az ürömben, hogy egy részük eredeti helyükön megtekinthető a Csillagászati Múzeumban. A rendszerváltás előtti szakköröket leszámítva csillagászat nem volt jelen a Líceumban.

Hosszú szünet után – immár egy évtizede – egy maroknyi amatőrcsillagász megalapította a Magyar Csillagászati Egyesület Egri Helyi Csoportját, így együttműködve – az akkor még – Varázstoronnyal, újra élő csillagászat folyik az egyetemi épületben.

A csoportunknak otthont adó Csillagvizsgáló és Tudományos Élményközponttal közösen komplex természettudományos népszerűsítésben veszünk részt.

Távcsöveink a városon kívül – kevésbé fényszennyezett helyeken – minden csillagászat iránt érdeklődőnek kitárják az univerzumot.

eger_01