Esztergom

Felelős: Nyerges Gyula
Cím: 2500 Esztergom
Aulich u. 1.
Tel.: (30) 382-9463
E-mail: esztergom@mcse.hu
Honlap: https://mcse.hu/esztergom

 

Az első csillagász szakkört Dr. Etter Kálmán vezette Esztergomban. Rövid működés után 1953-ban szűnt meg a csoport, feloszlatására politikai ürügyet találtak. Ezután egyénileg és kisebb csoportokban folyt a munka.

Asztroszilveszter Mogyorósbányán

Asztroszilveszter Mogyorósbányán

1958-ban a Bányagépészeti Kollégiumban alapított szakkört Dr. Jónás László. Szintén ő volt a Petőfi Sándor Művelõdési Központban 1963-ban induló szakkör vezetője is.

Naprendszer-túra

Naprendszer-túra

1986-ban Esztergomban emlékülést rendeztünk Regiomontanus születésének 550. évfordulóján. Ekkor vette fel a szakkör a REGIOMONTANUS KLUB nevet. A rendszerváltáskor új helyre költöztünk, a Bajor Ágost Művelődési Ház (Szabadidőközpont) ad otthont ma is a csillagászoknak. Laci bácsi halála után az addigi titkár, Mécs Miklós vette át a klub vezetését.

Sarki fény Esztergom felett

Sarki fény Esztergom felett

Esztergomban és környékén számos amatőrcsillagász tevékenykedik, a legtöbben tagjai az MCSE-nek. Felmerült hát az igény egy helyi MCSE csoport megalapítására, amire 1996-ban sort is kerítettünk.

Gyermeknapi Nap-bemutató

Gyermeknapi Nap-bemutató

Évente megrendezzük Esztergomban a hagyományos és igen kedvelt előadássorozatunkat, a Csillagászati Hónapot, ahol országosan ismert előadók tartanak előadást. Rendszeresen tartunk távcsöves bemutatókat, és igény szerint klubokban, iskolákban és más intézményeknél is szívesen tartunk előadást.

Részleges napfogyatkozás-bemutató

Részleges napfogyatkozás-bemutató

Csatlakozva az országos akciókhoz évről évre megrendezzük a Csillagászat Napja és a Közelebb a csillagokhoz című komplex csillagászati rendezvényeket. Ezek egyben tagtoborzó akcióink is.

 

Hold-Vénusz együttállás

Hold-Vénusz együttállás

Nyaranta részt veszünk a megyei csillagászati táborban Mogyorósbányán, és néhány tagunk képvisel minket az országos táborokon és rendezvényeken is.

A fontosabb csillagászati jelenségek alkalmával a várostól néhány kilométerre lévő észlelőbázisunkon gyűlünk össze megfigyelések végzése céljából. Ezen a területen látjuk vendégül nyári táborozásra a tarjáni csillagász szakkör tagjait évről évre.

Karbantartó nap észlelőbázisunkon

Karbantartó nap észlelőbázisunkon

A szakmai munka mellett közös kirándulások, és kulturális programok egészítik ki a helyi csoport tevékenységét.

Örömmel fogadunk minden érdeklődőt. Azokat is várjuk, akik nem akarnak rendszeresen eljárni összejöveteleinkre, de valamilyen kérdésükre választ várnak tőlünk. Célunk a szabadidő hasznos eltöltése, a helyes természettudományos világkép kialakítása és a téveszmék eloszlatása.