Kaposvár

Dr. Kolláth Zoltán
7400 Kaposvár, Kinizsi ltp. 20.
Tel.: (20) 972-1420
E-mail: kollath@konkoly.hu

Kaposváron kisebb megszakításokkal már évtizedek óta létezik valamilyen amatőrcsillagász csoport. Kiemelkedő volt az az időszak, amit Szentmártoni Béla nevével jegyezhetünk. Csoportok, Klubok születtek és eltűntek, bemutató csillagvizsgáló épült, és hanyatlásnak indult…

Az MCSE jelenlegi kaposvári csoportja 2004. szeptember 11-én alakult meg Bárdudvarnokon, 10 MCSE tag részvételével. A közös távcsöves megfigyeléseken, baráti beszélgetéseken kívül a csoport fő célja a kaposvári csillagászati ismeretterjesztés felélesztése lett.

Holdhalo a zselici dombok felett

Holdhalo a zselici dombok felett

A csoport megalakulása után Somogy Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulattal közösen szervezte meg a Csillagászati Előadássorozatát. Az első évadban (2004 ősz – 2005 tavasz) 11 előadás hangzott el kedd esténként. 2005 őszétől az előadássorozatot csillagászati klub váltja fel. A minden második hétfőn, a Somogy Megyei TIT székházban 18 órakor kezdődő foglalkozásokon felváltva előadások és kötetlenebb beszélgetések zajlanak, minden esetben nyitva bárki számára. számára.

 

A Kaposvári Csoport néhány tagja

A Kaposvári Csoport néhány tagja

A közeli Zselic az ország egyik legkevésbé fényszennyezett területe. Szeretnénk aktívan közreműködni, hogy ez a kedvező állapot megmaradjon, és akár megfigyelő táborok alkalmával is kihasználható legyen.

Napfogyatkozás bemutató természetes szűrőn (felhők) keresztül (Kaposvár, Berzsenyi park, 2005. október 3.)

Napfogyatkozás bemutató természetes szűrőn (felhők) keresztül (Kaposvár, Berzsenyi park, 2005. október 3.)

A Kaposvár szélén lévő TIT Uránia Bemutató Csillagvizsgáló területéről még ma is viszonylag fényszennyezés mentes égboltban gyönyörködhetünk. Sajnos jelenleg nincsenek meg annak a feltételei, hogy rendszeres távcsöves bemutatások legyenek, de a Somogy Megyei TIT-tel közösen alkalmanként szervezünk távcsöves bemutatásokat.

Minden érdeklődőt szívesen várunk a minden második hétfőn este 6 órakor kezdődő összejöveteleinken!