Teljes Holdfogyatkozás

Teljes
Holdfogyatkozás”

{mosimage}

Dér
Judit (Szálka) fotómontázsa az árnyékba vonulást örökítette
meg (Pentax K100D + 70/700 Bresser Skylux)

Szerda
este ha derült az ég

Gyere
és fogyatkoztasd velünk a Holdat

csillagászati
távcsöves bemutatás

A
fogyatkozás ideje alatt megnézzük még a Szaturnuszt a nyári
égbolt csillagképeit, és látványosabb csillaghalmazait,
galaxisokat, ködöket.

2011.
június 15., szerda, 20:00-24:00

Fülöpszállás,
focipálya

A
részvétel díjtalan, minden érdeklődőt,

szeretettel
várnak a szervezők, MCSE Kiskun csoport, Neptunusz Amatőrcsillagász
kör és a TeFE!

Teljes holdfogyatkozás

{mosimage}

Nagyon szép látványt nyújta amikor a Hold a Föld árnyékába kerülve szép vöröses színűre színeződik, és mint színes gömb függeszkedik az égbolton.

A most bemutatott mozaikfelvétel egy 63/840-es Zeiss kisrefraktorral és Philips ToUCam webkamerával készült a 2003. november 9-i teljes holdfogyatkozás alkalmával, a teljesség beállta előtti pár perccel.
» További asztrofotók a szerző honlapján

Teljes holdfogyatkozás

{mosimage}


Égi kísérőnk, 28-án (csütörtök) 02 óra 06 perckor belép bolygónk szabad szemmel láthatatlan félárnyékába, (penumbra) és ettől számítva még egy jó óráig felkészülhetünk az első látható jelre (1.). Holdunk már a délnyugati égen jár, amikor 03 óra 14 perckor északkeleti peremével érinti a Föld sötét árnyékát, (umbra) amit rövidesen a holdkorong peremének vöröses elszíneződése jelez. (2.) Ezzel elkezdődik a részleges holdfogyatkozás, mialatt a telihold erős fénye fokozatosan gyengül. Kísérőnk 04 óra 07- kor eléri a telehold fázisát, majd 04 óra 23 perctől teljes korongja sötétbarnára színeződik, ami a 82 perces teljes holdfogyatkozás kezdetét jelenti (3.). A teljesség közepe 5 óra 04 perckor lesz, (4.) majd 5 óra 45 perckor vége a teljességnek, mert a nyugati látóhatár felett kibukkan a vöröslő holdperem (5.) és 6 óra 54 percig ismét részleges fogyatkozásban gyönyörködhetünk (6.). Kísérőnk mire visszanyerné teljes fényét, szürkésfehér korongja lassan eltűnik a reggeli égen és még 08 óra 3 percig a láthatatlan félárnyék mögött tartózkodik (7.).
  A Föld elméleti árnyékkúpja 217 földsugárnyira terjed, (1.390.246 kilométer) ugyanakkor a Hold átlagos távolsága 60 földsugár (384.400 kilométer). Emiatt teljes holdfogyatkozáskor a Föld sötét árnyékába merülő Holdnak egészen el kellene tűnnie a szemünk elől, de szerencsénkre a légkörünkön áthaladó fénysugarak fénytörést szenvednek, (refrakció) és 40 földsugárnyira lerövidítik (256.266,5 kilométer) a tejes árnyékkúp hosszát. Ez kevesebb a Hold közepes földtávolságánál, ezért teljes holdfogyatkozások idején is látható a vörösbarna holdkorong. Holdunk legközelebb 2006 tavaszán „találkozik” bolygónk árnyékával, de előbb 2005. őszén, egy 50 százalékos részleges napfogyatkozást is megcsodálhatunk.

Teljes holdfogyatkozás

A felső Duna part sétányairól kiválóan észlelhető, amint a Föld Napunkkal átellenes irányba mutató sötét árnyékkúpját (umbra) 20 óra 48 perc 20 másodperckor eléri a Holdkorong, és pár perc múlva annak délkeleti pereme vörösesbarnára színeződik.
Ezzel elkezdődik a részleges holdfogyatkozás, miközben a telihold erős fénye fokozatosan gyengül, majd 21 óra 52 perc 7 másodperckor egész felszíne sötétbarnára színeződik, és ezzel bekövetkezik a kereken 1 óra 16 percig tartó teljes holdfogyatkozás. A teljesség alatt kísérőnk északi fele majdnem eléri a földárnyék közepét, így ez sötétvörösre ,vagy barnára színeződik, míg déli területe narancsos és vörös színekben fog játszani
A totalitás közepe 22 óra 30 perc 16 másodperckor lesz, majd 23 óra 8 perc 27 másodperkor kibukkan a vöröslő holdperem délkeleti része, és a jelenség ismét részleges fogyatkozással folytatódik. Világosodó kísérőnk május 5.-én 0 óra 12 perc 15 másodperctől elhagyja a sötét árnyéktakarót, és ekkor újból a szabad szemmel láthatatlan félárnyékos holdfogyatkozásról beszélünk, egészen 5.-én 1 óra 9 percig.
Bolygónk árnyékkúpja a továbbiakban céltalanul kószál az űrben, egészen 2004. október 28.-ig, amikor ismét útjába kerül a telihold.

Teljes holdfogyatkozás

A legnagyobb csoportosulás Hartán gyűlt össze, itt heten voltunk. Nagyon jó egünk volt, teljesen tiszta, kristálytiszta volt. A nyugodtság nagyon jó volt és kiváló átlátszósággal párosult. Látszott a Tejút is a teljesség alatt. Mélyegeztünk a rendelkezésünkre álló egy óra alatt, felkerestük az M42-43-at, M31-32-t, az M81-82-t, az M37-t, M1-t, Praesepe-t, Khi és H Perseit és természetesen a nagybolygókat. Még a fogyatkozás alatt készítettünk képeket is. Nyözöhöz hasonlóan nekünk is gondot jelentett a másodpercre pontos kontaktusok feljegyzése, a diffúz árnyékszél miatt egyértelműen nem tudtuk megállapítani a pontos kezdést. Csoportunk 3-as Danjonra becsülte a fogyatkozást, mivel eléggé fényes maradt a Hold, a peremei felé erősen sárgás volt, világos keskeny “szarv” volt látható. Simon Attila tagtársunk Géderlakon végzett komoly munkát. Az alap kontaktusok (U1-U4) mellett kimérte a kráterek időpontjait, csillagfedéseket észlelt és valószínűleg egy súroló fedést is sikerült megfigyelnie. Rezsabek Nándor Budapesten végzett megfigyelést. Nagy Attila Kiskőrösön végzett észlelőmunkát, CCD felvételek is készültek. Fülöpszálláson Morvai József és Járdi Mihály végeztek megfigyelést és a megjelent nagyszámú érdeklődőnek bemutatót tartottak. Dostyicza Illés, Wéber Helga és Takács Ádám Kalocsán végeztek megfigyelést. Az eseményt Szegedről Romsics Bence és Hollósi Botond is figyelemmel követte.

Ajánljuk...