Holdfogyatkozás 2007 Rezabek Nándor és Kaszt Ákos észlelése

Dátum: 2007.03.03/04.
Időpont: 21:41–23:31 UT
Időmérés módszere: Kossuth Rádió adásához igazított karóra
Légkör: Nyugodtság: 6; Átlátszóság: 3–4; az észlelés első felében rendszeres felhősödés, rövidebb derült periódusokkal, az észlelés második felében derült ég, kisebb felhőfoszlányokkal
Műszer: szabadszemes megfigyelés; 60/700, refraktor, (56x)
Észlelés helye: Budakeszi, Vadaspark bejáratától 500 m-re keletre fekvő pihenőhely/tisztás
Földrajzi koordináták: 18,93°, N, 47,52° E

Leírás:
Reménytelennek tűnő esős nap végén a 2007.03.03/04-én lezajlott teljes holdfogyatkozást 21:41–23:31 UT között, az első részleges fázis nagy részében, illetve a totalitás első felében Rezsabek Nándor és Kaszt Ákos Budakeszin, a Vadaspark bejáratától 500 m-re keletre levő erdei tisztáson/pihenőhelyen sikeresen figyelte meg. Az észlelők mértek kontaktusidőpontot, becsülték a fogyatkozás fényességét a Danjon-skála szerint, leírták a Hold umbrájának és penumbrájának tulajdonságait a részleges és a teljes fázis alatt, illetve a teljesség alatt „levezetésként” megfigyelték a Szaturnuszt a Titánnal, illetve az M44-et. Az időjárás eleinte változékony volt, majd egyértelműen jó, az erdei környezet pedig kellemes, úgyhogy összességében az MCSE Kiskun Csoportnak a Főváros tőszomszédságában észlelő különítménye elégedett volt a látottakkal, a történtekkel.

Az első részleges fázis leírása:
Penumbra láthatósága: Mind szabad szemmel, mind távcsővel világos, a normál holdképnek megfelelő (Rezsabek).
Umbra láthatósága: A megfigyelés első felében mind szabad szemmel, mind távcsővel sötét (Rezsabek). A megfigyelés második felében szabad szemmel szürke (Rezsabek), illetve vörös (Kaszt); távcsőben szürke, a pereme lila (Rezsabek).
Holdfelszín láthatósága az umbrában: A megfigyelés első felében sem szabad szemmel, sem távcsővel részleteket nem látni (Rezsabek). Megfigyelés második felében mind szabad szemmel, mind távcsővel láthatóak holdfelszín-részletek (Rezsabek).
A második kontaktus mérése: U2: 22:45:34 UT (távcsővel megfigyelve; kis tévedés lehetősége) (Rezsabek).
A totalitás leírása:
Umbra láthatósága: Szabad szemmel az umbraperemnél világos, az umbrabelső szürkés–vöröses (Rezsabek), illetve vöröses (Kaszt). Távcsővel az umbraperemnél világos, lilás színű, az umbrabelső vöröses színű (Rezsabek).
Holdfelszín láthatósága: Mind szabad szemmel, mind távcsővel láthatók a holdtengerek (Kaszt, Rezsabek).
A totalitás fényességének Danjon-skála szerinti becslése: L: 2,5–3 (23:17 UT) (Rezsabek), illetve L: 3 (23:17 UT) (Kaszt).

Ajánljuk...