Kunszentmárton

E-mail: kuncsop@freemail.hu
Honlap: http://kuncsop.mcse.hu/

Kisvárosunkban pár amatőrcsillagász gondolt egy merészet, és 1996. december 6-án megalakította a Magyar Csillagászati Egyesület Kunszentmártoni Csoportját. Céljuk nem volt más, mint összefogni a térség amatőrcsillagászait. A csoport idővel mind létszámban, mind technikai eszközparkban egyre gyarapodott.

Csoportunk rendszeres összejöveteleinek egyike

Csoportunk rendszeres összejöveteleinek egyike

Rendszeresen szervezünk, tartunk távcsöves, ismeretterjesztő bemutatókat, csillagászati előadásokat, részt veszünk a város civil szférájának életében. Minden év nyarán megrendezésre kerül a „Körös-parti Csillagparty” névre keresztelt észlelőtábor.

Amatőrtársunk fiatal érdeklődőknek magyarázza a távcső működését

Amatőrtársunk fiatal érdeklődőknek magyarázza a távcső működését

Műszerparkunk mára igen vegyes képet mutat. A kicsitől a 30 centiméteresig, a saját készítésűtől a „gyári” távcsövekig minden megtalálható. A digitális képrögzítés, fotózás terén is egyre bővülő eszközparkkal rendelkezünk.

A csoportnak már a kezdetektől van egy álma. Egy saját, „igazi” csillagvizsgáló. Az elmúlt kilenc év meghozta a kellő tudást, tapasztalatot és merészséget az álom megvalósításához. A helyi csoport mellett megalakítottunk egy országos, közhasznú egyesületet Kunszentmártoni Csillagászati Egyesület néven, melynek célja egy tudományos-környezetvédelmi oktatóközpont és bemutató csillagvizsgáló létrehozása, üzemeltetése. A helyi csoport, valamint az egyesület tevékenységét közösen, egymást segítve végzi.

Csillagvizsgálónknak a képen látható egykori szélmalom ad majd otthont

Csillagvizsgálónknak a képen látható egykori szélmalom ad majd otthont

Rendezvényeinkről, tevékenységünkről, észlelési eredményeinkről a helyi médián túl többek között a kuncsop.mcse.hu internetes honlapon adunk számot.