Tápiómenti Csoport

Kiss Szabolcs
2250 Tápiószecső
Kátai út 99.
E-mail: achilles@freemail.hu
tel: 06-30-254-5615

Csoportunk 2007. május 22-én alakult meg, egy jelentős csillagászati esemény, mégpedig a Szaturnusz-fedés alkalmával. Szeretnénk a Tápió-vidékén élő és tevékenykedő MCSE-tagokat szűkebb pátriánkban egy közös cél érdekében összefogni.

Sülysápon már 1970-es évek közepétől jelentős csillagászati élet zajlik. Az első időkben Kepler Amatőrcsillagászati Klub néven és tevékenykedtek az itteni amatőrök. Jelentős csillagászati munkát végeztek úgy ismeretterjesztés terén, mint a megfigyelő csillagászatban. A klub által működtetett szakköreik több alkalommal vettek részt országos csillagászati vetélkedőn, melyek közül a legjelentősebb a Szegedi vetélkedés volt, ahol harmadik helyezést ért el a csoport. A Kepler klub is rendezett vetélkedőket a Monori járás általános iskolái számára. Ezeken általában 8-10 iskola indította csapatait. 1988-ban egy igen sikeres országos találkozót is rendeztek a meteormegfigyelők számára.

2005 jelentős dátum az itt élő csillagászat iránt érdeklődő emberek számára. Január 15-én megalakult a Sülysápi amatőrcsillagász Közhasznú Egyesület 15 fővel. Fő feladatunk a csillagászat, mint tudományág iránti érdeklődés minél több emberben – főleg diákokban – történő felkeltése és a környezetszennyezés egyik fajtájának, a fényszennyezés káros hatásainak minél szélesebb körben történő ismertetése.

Elsődleges célunk a csillagászati ismeretterjesztés és a környéken élő csillagászat iránt érdeklődő emberek összefogása. A legnagyobb kihívást jelentő célunk egy bemutató csillagvizsgáló és észlelőbázis kialakítása, ahol a nagyközönség részére kiváló körülmények között lehet az égbolt csodáit bemutatni, valamint az egyesületünk tagságának megfigyelési tevékenysége folyamatosan biztosítható. Az egyesület 2007 december 31-ig 27 regisztrált előadást szervezett a Tápió-menti térségben amelyeken mintegy 1100 fő vett részt. A regisztrált bemutatások száma 25 volt, melyeken kb. 2100 érdeklődő láthatott valamilyen égi objektumot vagy csillagászati jelenséget.

Több-kevesebb sikerrel szakkört is működtet az egyesület. Jelenleg az egyesület 20 fős tagsággal rendelkezik, és ebből 8 fő tagja az MCSE-nek is.

Két fő csatlakozott még a SACSE-ban tevékenykedő MCSE tagokhoz és így megalakítottuk az MCSE Tápió-menti csoportját. A csoport a SACSE mellett működik, de függetlenül tőle. Feladata a csillagászati előadások szervezése, csillagászati bemutatások tartása. Jelentős munkát helyezünk a megfigyelésekre, melyek eddig nem bírtak nagy jelentőséggel.

A csoport tagjai minden újholdas hét szombatján találkoznak csillagdában.

sulysap-csillagaszat-napja