Tata

Nagy Sándor
Posztoczky Károly Csillagvizsgáló
2890 Tata, Eötvös J. u. 50.
Tel: (30)960-1641
E-mail: sandor.nagytata@gmail.com

Tatán 1973-ban alakult az első amatőrcsillagász közösség, mely a Megyei Tanács segítségével felépült csillagvizsgálóban, a Csillagászat Baráti Köre mozgalom keretén belül kezdte meg működését.

Az idők során a csillagvizsgáló felvette Posztocky Károly nevét és az alapításkori hagyaték bővítésével idővel kis múzeumi sarok is létesült, ahol számos érdekes távcső, műszer, használati tárgy látható. A rendszerváltás után számos intézmény üzemeltette a csillagvizsgálót, majd végül 2008-tól a megyei TIT egyesület keretein belül működünk tovább. 2009-ben kis közösségünk megalapította az MCSE helyi csoportját is. 2018-ban a csillagda tulajdonjogát is sikerült megszerezni a várostól. A tatai amatőrcsillagász-csoport fennmaradásában manapság meghatározó a TIT Komárom-Esztergom Megyei Egyesület, aminek keretén belül biztosított a csillagda fenntartása. 2020-ban az ógyallai Szlovák Központi Csillagvizsgálóval közösen sikeresen pályáztunk az Interreg Szlovákia Magyarország Partnerséget építünk! Programban. Ennek keretében 2021-ben elkezdődött az akkor már meglehetősen elhasznált csillagvizsgáló épületének felújítása, bővítése. Ennek befejezéséig a tatai Pötörke malomban kaptunk helyet.

 

Alapvető tevékenységünk a csillagászati ismeretterjesztés. Bemutatókat, előadásokat tartunk, táborokat szervezünk. Szívesen fogadunk más természettudományos témájú ismertetőket is.

Az utóbbi időben szerveztünk országos napórás találkozót, múzeumi kiállításokat, nyári észlelőtábort, szakmai kirándulásokat, valamint a rendszeres bemutatók mellett a kiemelt érdeklődésre számot tartó csillagászati eseményekre eseti, akár több száz embert kiszolgáló rendezvényeket. Kérésre közeli helyszíni bemutatókat is vállalunk.

Rendszeres találkozásaink pénteken este 7 órától vannak, ahol az egymásnak tartott, főként csillagászati témájú előadások mellett a tagjaink vagy az érdeklődők által felvetett témákat beszéljük, vitatjuk meg. Ezek eredményeként készült már óriás binokulár, domborzat-szimulátor, Wilson kamra, egyedi 30 cm-es Dobson távcső, mobil közvilágítás-takaró, videós és rádiós meteorészlelő állomás.

Derült idő esetén távcsöveinkkel mindig kitelepülünk az ég alá, az Öreg-tó partjára.

Programjaink díjmentesek, és amíg lehet, ezt tartani is fogjuk, hiszen jelmondatunk:

Nálunk minden program ingyenes, mert a Tudomány nem eladó!