Márciusi asztrofotós szakkör – Gothard Jenő munkássága

A csillagos égbolt fényképezése napjaink egyik legizgalmasabb, szinte beláthatatlan távlatokat nyújtó elfoglaltság az amatőrcsillagászok körében. A Polarisban a téma iránt érdeklődő kezdők és haladók számára tartunk szakkört, amely személyes találkozási lehetőséget nyújt az asztrofotográfia szerelmesei számára.

A Vasvármegyei nemesi család legidősebb sarja, a természettudományos érdeklődésű Gothard Jenő (1857-1909) a nála mintegy tizenöt esztendővel idősebb, már világhírű csillagász, az ógyallai Konkoly Thege Miklós (1842-1916) hatására csillagászati obszervatóriumot rendezett be a Szombathely melletti Herényben lévő birtokán. A főépületben fizikai, kémiai, fotográfiai laboratóriumok és finommechanikai műhely kapott helyet. A csillagvizsgálóhoz meteorológiai és földmágnességi észleléseket szolgáló létesítmények is tartoztak.

Gothard tevékenysége a csillagászat területén (is) úttörőnek számított. Az égbolt fotózása a XIX. század második felében indult diadalútjára, felváltva a korábbi vizuális megfigyeléseket. Gothard mondhatni ott volt a kezdeteknél. Fotói még ma is lenyűgözőek. Erről bárki meggyőződhet, aki csak ellátogat a Polarisba, és megtekinti a Gothard digitális gyűjtemény pár képét, a mai kor asztrofotósainak (Bach Zoltánnak és Bagi Lászlónak) felvételei mellet. A több mint 100 éves képek tiszteletet parancsolnak a XXI. századi amatőrök digitális felvételeinek társaságában.

De ki is volt ő pontosan? Mit érdemes tudni tevékenységéről? Milyen eredményeket ért el? Mit hagyott ránk örökségül? Erről fog nekünk előadást tartani Dr. Kovács József csillagász, az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium tudományos főmunkatársa.

Az MCSE asztrofotós szakkörének következő foglalkozását 2017. március 17-én (pénteken) 19 órakor tarjuk a Polaris Csillagvizsgálóban.

A szakkörön való részvétel egyedüli feltétele az MCSE-tagság, amellyel anyagilag és erkölcsileg is támogatják a magyar amatőrcsillagász mozgalmat.

Ajánljuk...