Napészleléssel kapcsolatos számítógépes programok, észlelőlapok

 

Több érdekes és hasznos program is fellelhető az interneten, melyeket többek között napóra tervezésére, napfoltok területének és elhelyezkedésének meghatározására használhatunk. Ezek közül néhányat itt is bemutatunk.
A cikkben található linkeken keresztül a napészlelő lapokat is letölthetjük.A Shadows egy könnyen kezelhető, magyar nyelven is elérhető program, mellyel bármilyen tájolású és típusú napórát tervezhetünk.

 

A Helio 3.2 gyakorlati segítséget nyújt a napfoltok területének, illetve azok heliografikus szélességének és hosszúságának meghatározásához. Kezelése igen egyszerű, a Napfoltok elhelyezkedését x, y koordinátákkal az észlelőlapon kijelölt É-D, Ny-K vonaltól számított milliméterben kell bevinni, meg kell adni az időpontot illetve az észlelőlapon látható napkorong átmérőjét. A program megadja a Nap helyzetét az égbolton, átmérőjét, valamint a Poés a Bo értékét.

A harmadik program, a HaloSim3 légköroptikai jelenségek szimulálásában és szép grafikus megjelenítésében nyújt segítséget megannyi változtatható paraméterrel, valamint a jégkristályok szerkesztésének lehetőségével.

További hasznos programok még a TiltingSun2 és a TiltingSun2 melyekről bővebb információt a fejlesztő oldalán találhatunk.

 

SHADOWS

HELIO 3.2

HALOSIM 3

TILTING SUN

A következő weboldalon a Nap pozíciójának adatait tudjuk lekérdezni:

SunPosition Calendar

 

Az észlelőlapok esetében érdemes a linkre az egér jobb gombjával kattintani, elmenteni a “cél mentése más néven”-re kattintva a merevlemezre, majd a kompatibilis programmal megnyitni, nyomtatni azt.

 

Szabvány műszeres észlelőlap (109 mm-es koronggal)

napeszlelo-lap_normal

Szabvány szabadszemes észlelőlap

napeszlelo-lap_szabadszemes

Szabvány H-lpha észlelőlap

napeszlelo-lap_h-alfa

Kistávcsöves észlelőlap (4 alkalomra)

napeszlelo-lap_kistavcsoces

 

 

Ajánljuk...