Dunaújvárosi Csoportunk

A dunaújvárosi csoport munkája szervesen összekapcsolódik a Szíriusz Csillagász szakkörben tevékenykedő kezdő amatőrök képzésével és munkájával.

Üléseinket péntekenként, 16–20 óra között tartjuk a helyi Munkásművelődési Központ 211. sz. termében, amely kisebb előadások lebonyolítására is alkalmas. Az intézmény előadótermében lehetőség van nagyobb létszámú érdeklődő fogadására, és a folyosógalérián kiállítások rendezésére.

Foglalkozásainkon egy-egy csoporttag tart előadást Internetes és egyéb témákból, máskor pedig csoporttársunk, Dr. Zseli József videoprojektoros vetítéseit kísérjük figyelemmel.

Az MCSE által előfizetett Sky and Telescope mellett saját keretből járatjuk a magyar nyelvű National Geographic és az Élet és Tudomány c. lapokat, amelyek aktuális cikkeit rendszeresen ismertetjük a csoporttal.

Közülünk hárman írnak ismeretterjesztő cikkeket a helyi újságokba, egy fő hasonló témakörű cikkei pedig 2003 szeptemberétől hetente megjelennek a DUNAFERR Dunai Vasmű hetilapjában.

2002. februárjától rendszeresen megjelenik havi szórólapunk az érdeklődők, a városi és a környékbeli iskolák részére. Ötletét az MCSE-évkönyv havi esemény-naptárán található esti és hajnali égboltképek adták. Sokszorosításáról, továbbá a helyi és környékbeli falvak iskoláiba való eljuttatásáról tagjaink gondoskodnak.

Honlapunkat Rosenberg Róbert folyamatosan frissíti tagjaink észlelési élményeivel – fotók, rajzok és cikkek – ugyanakkor megtalálhatók rajta távcsöves bemutatóink, kiállításaink fotói, és dokumentumai (dunaujvaros.mcse.hu).

Az észlelések beküldésében Ferenczi Béla, Zseli József, Filó Dániel, Rosenberg Róbert és Németh Zoltán társaink jeleskedtek.

A Vénusz-átvonulásra a dunaújvárosi kilátótónál vártuk az érdeklődőket, ahova a számtalan felnőttön kívül sorban érkeztek a helyi iskolák osztályai. A távcsöves és kivetítéses bemutatót helyben hét csoporttag végezte, míg a környékbeli falvak iskoláinál négy társunk végezte ismeretterjesztő munkáját.

Ifjúsági szakkörünk a Széchenyi István Gimnáziumban ténykedik, szakköri tagunk, Zloch Istvánné fizikatanárnő vezetésével.

Dr. Zseli József a Kiskun–Neptunusz kör felkérésére 2004. január 31-én saját Hold-fotóiból rendezett egy ismertetővel kísért diavetítéses előadást Hartán. A Budapesti Planetárium körfolyosóján2004 elején még látogathattuk a neves amatőr asztrofotósok kiállítását, ami április 17–29-ig Soltra költözött, majd április 30-tól a kecskeméti planetáriumba került.

Az amatőr asztrofotósok felvételeit június 29. és július 8. között a dunaújvárosi Munkásművelődési Központ folyosógalériáján „Az égbolt szépségei” címmel állítottuk ki. A megnyitóra meghívott Éder Iván képeinek nagy sikere volt.

A Balatonfűzfői és a Kiskun csoporttal tartunk szoros kapcsolatot, az utóbbi csoport táborában és előadásain több tagtársunk is megjelent, ugyanakkor honlapjukon 2002 óta megtalálhatók tagjaink felvételei és cikkei.

Ajánljuk...