Közhasznúsági jelentés 2005

Szöveges beszámoló

2005 számunkra elsősorban a Kulin-centenárium éve volt – 1905-ben született mozgalmunk alapítója, a nagy hatású ismeretterjesztő, Kulin György csillagász. Az emlékév során számos rendezvényen idéztük fel alakját, kiadványokban, honlapokon adóztunk tisztelettel személyének.

Az év legfontosabb jelensége, az október 3-ai részleges napfogyatkozás kapcsán ismét országszerte bemutatókat szerveztünk helyi csoportjaink és társszervezeteink közreműködésével. A több mint 70 helyszínen lebonyolított bemutatón jelentős volt a részvétel, ám az időjárás sok helyen megnehezítette a munkát. Az év elején a szabad szemmel is látható Machholz-üstökös, január 21/22-én egy újabb sarki fény, majd július folyamán az M51 jelű galaxisban felrobbant SN 2005cs jelű szupernóva adott munkát megfigyelőinknek.

Az elmúlt év számos egyesületi rendezvénye kapcsolódott a 20. század legendás ismeretterjesztője, Kulin György tevékenységéhez. 2005-ben ünnepeltük a nagyhatású népszerűsítő –egyesületünk alapítója – 100. születésnapját. A Kulin-emlékév alkalmából számos megemlékezést tartottunk, a sorban a legelsőt január 31-én, a Budapesti Planetáriumban – mely intézmény egyik kezdeményezője éppen Kulin György volt. (A planetáriumi megemlékezésen adtuk át a 2005-ös Kulin-emlékérmet Keszthelyi Sándornak.) Részt vettünk a január 28-ai nagyszalontai Kulin-emlékünnepségen is, akárcsak az ország számos pontján tartott megemlékezéseken. Az Oktatási Minisztérium támogatásával bonyolítottuk le a Kulin György Vetélkedőt, melyet középiskolás csapatok számára hirdettük meg. A székesfehérvári Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló segítségével szervezett internetes vetélkedő döntőjének az újpesti Könyves Kálmán Gimnázium adott otthont április 30-án. A vetélkedő helyezettjei csillagászati távcsöveket és könyvjutalmakat kaptak. Az emlékév kapcsán hoztuk létre a Kulin György munkásságát ismertető honlapot (kulin.mcse.hu), melyet 2005 során több mint 70 ezer érdeklődő tekintett meg. Két kiadványt is megjelentettünk az emlékévben: Sragner Márta Az égbolt mindenkié c. összeállításában Kulinról szóló írások, cikkek, továbbá egy teljes Kulin-bibliográfia látott napvilágot; Rezsabek Nándor pedig a Kulin által létrehozott Magyar Csillagászati Egyesület történetét dolgozta fel.

További országos rendezvényeink 2005-ben:

Ápr.
23. Közgyűlés (Székesfehérvár, A Szabadművelődés Háza)
Júl.
1-8. Ifjúsági Csillagásztábor, Ágasvár
Aug.
4–7. Meteor ’05 Távcsöves Találkozó, Szentlélek
Aug.
26–28. A modern csillagászat 1000 esztendeje III. Tata, Kuny Domokos Múzeum
Szept.
24. Napfogyatkozás 2006 konferencia (Székesfehérvár, A Szabadművelődés Háza)
Okt.
15. Szegedi találkozó (MCSE Szegedi Csoportja)

Egyesületünk hagyományos tevékenységei közé tartoznak a nyári csillagásztáborok. 2005-ben két helyszínen rendezünk nyári csillagászati tábort: Ágasváron (Mátra) és Szentléleken (Bükk). A két  helyszínen együttesen kb. 300 főt fogadtunk. Ez jelentősen elmarad a 2004-es látogatottságtól, ami a rendkívül rossz időjárás számlájára írható. Kiskun Csoportunk Solt-Kalimajorban tartott táborán mintegy 80 fő vett részt. Több tagtársunk is ellátogatott a Zeteváralján megrendezett első erdélyi csillagásztáborba, melyet az MCSE is támogatott.

Egyesületünk óbudai csillagvizsgálójában 2005-ben is gazdag programmal vártuk az érdeklődőket. Az Óbudai Művelődési Központ
területén működő csillagvizsgáló mind a főváros, mind az ország csillagászati életében egyre fontosabb szerepet tölt be. Hetente három estén várjuk az érdeklődőket távcsöves programjainkon, melyek legfontosabb célja a személyes élményszerzés, az égbolt távcsöves megismerése.

Nagyobb rendezvények a Polaris Csillagvizsgálóban:

Január 8. Üstökös-éjszaka, 250 érdeklődővel (Machholz)
Január 18. A Titan éjszakája (a Cassini űrszonda legújabb eredményei)
Március 25. 350 éve fedezték fel a Titant
Április 18. Fénystaféta Einstein halálának 50. évfordulóján
Május 29. Játsszunk Naprendszert! (Gyermeknap a Polarisban)
Június 4. Csillagvizsgálók találkozója
Július 5. Deep Impact-bemutató, célpont a Tempel 1-üstökös
Október 3. Részleges napfogyatkozás
November 12. Hold-észlelők találkozója
December 16. Üstökösészlelők találkozója
Egész évben: Szakköri foglalkozások (Horvai Ferenc)
Szünidőben: Programok napköziseknek

Előadás-sorozataink és találkozónk igen népszerűek voltak, nagy részüket interneten is közvetítettük, a csillagvizsgáló honlapjáról érhették el ezeket az érdekődők (polaris.mcse.hu). Dávid Gyula kozmológiai sorozatai igen népszerűek voltak, az érdeklődők megtöltötték a Polaris előadóját, sőt, néhány esetben előterét is.

Csillagvizsgálónk új állandó felállítású műszerrel gazdagodott, egy 28 cm átmérőjű Schmidt–Cassegrain-teleszkóppal.

Dávid Gyula sorozatai

Különleges helyek, különleges anyagok a Világegyetemben

Jan. 24. „Világűr” helyett plazmafelhő
Jan. 31.  Gyémánt és vas – avagy mi van a bolygók közepén?
Febr. 7. Csillagrengés a neutronkristályban
Febr. 14. Fekete, fehér és szürke lyukak
Febr. 21. Az ősi tűzgömb
Febr. 28. Az antianyag titka
Márc.  7. Az ősanyag maradványai
Márc. 21. A téridő habjai
Ápr. 4.
 Falak, szálak, monopólusok
Ápr. 11. A sötét anyag természete
Ápr. 18.
 „Sötét energia” vagy kvintesszencia?
Ápr. 25. Mi van a „brének” között?

Őrült kozmológiák

Okt. 3. „Kristályégbolt nem szab nekem határt” – avagy a Végtelen felfedezése
Okt. 10. Az éter újjászületése – avagy mihez képest?
Okt. 17. Feltámadás a hőhalálból – avagy rend és rendezetlenség az Univerzumban
Okt. 24. Űrkalandok az arany atomban – avagy hány dimenziós a világ?
Nov. 14. Most és mindörökké – az állandó állapotú világ modellje
Nov. 21. Megolvad a vákuum – avagy antigravitáció és kozmológia
Nov. 28. A huszonhatodik dimenzió és lakói – avagy hol járnak az elemi részecskék?
Dec. 5. 
Einstein legnagyobb tévedése – a kozmológiai állandótól a kvintesszenciáig
Dec. 11. Párhuzamos és merőleges világok –  topológiai furcsaságok, avagy mi van a fekete lyukon túl?
Dec. 19. A lakható világ lakói – avagy valószínűtlen egybeesések és valószínűtlen magyarázatok
(2006. jan. 9.
Túl az őrült kozmológiákon – napjaink forradalma: a precíziós kozmológia születése)

A Polaris Csillagvizsgáló keddi előadás-sorozata

Tavasz

Febr. 1. Fűrész Gábor: Távcsőodüsszeia 2020: 20 méter?
Febr. 8. Mizser Attila: A távcső világa és a távcsőépítési mozgalom
Febr. 15. Szarka Levente: A Schmidt–Cassegrain forradalom
Febr. 22. Dán András: A távcsövek változó világa
Márc. 1. Holl András: Egy fontos távcsőalkatrész: a számítógép
Márc. 8. Szécsényi-Nagy Gábor: Az óriástávcsövek világa
Márc. 22. Pápics Péter: Naptávcsövek, toronyteleszkópok
Márc. 29. Horvai Ferenc: Csillagászat űrtávcsövekkel
Ápr. 5. Bartha Lajos: Távcsőkülönlegességek, távcsőszörnyetegek
Ápr. 12. Kereszturi Ákos: Víz a Marson?
Ápr. 19. Illés Erzsébet: A Szaturnusz gyűrűi

Ősz

Okt. 4. Kereszturi Á.-Mizser A.: Így láttuk a napfogyatkozást
Okt. 11. Bartha Lajos: A Vénusz-átvonulás tanulságai
Okt. 17. Sárneczky Krisztián: A „tizedik bolygó”
Okt. 25. Kereszturi Ákos: A Mars geológiája
Nov. 8. Kolláth Zoltán: Mit mondanak az asztrofotók?
Nov. 15. Zsiga László: Észleljünk webkamerával!
Nov. 22. Pápics Péter: A Nap megfigyelése
Nov. 29. Éder Iván: Asztrofotós mesterfogások
Dec. 6. Horvai Ferenc: Amerika újra a Holdra megy
Dec. 13. Pápics Péter: Expedíció a napgyűrű földjére

Az emlékév kapcsán hoztuk létre a Kulin György munkásságát ismertető honlapot (kulin.mcse.hu), melyet 2005 során több mint 70 ezer érdeklődő látogatott meg. Két kiadványt is megjelentettünk az emlékévben: Sragner Márta Az égbolt mindenkié c. összeállításában Kulinról szóló írások, cikkek, továbbá egy teljes Kulin-bibliográfia látott napvilágot; Rezsabek Nándor pedig a Kulin által létrehozott Magyar Csillagászati Egyesület történetét dolgozta fel.

Sárneczky Krisztián Magyarok a Naprendszerben – és azon túl c. kötetét 2005 áprilisában adtuk ki. A könyv a magyar vonatkozású felfedezéseket és égitest-neveket mutatja be, igen sok hasznos háttérinformációval szolgálva erről a témakörröl.

Meteor c. havilapunkat 2000 példányban adtuk ki. A januári szám Kulin György munkásságával foglalkozó tematikus szám volt. A csillagászat érdekesebb eredményei mellett (Csillagászati hírek c. rovat) igyekeztünk még inkább beszámolni a csillagászat „földi” történéseiről, vagyis hazánk csillagászati közéletéről. Az múlt év legfontosabb csillagászati jelensége volt az október 3-i részleges napfogyatkozás, mely az Ibériai-félszigetről és Észak-Afrikából gyűrűs napfogyatkozásként volt megfigyelhető. Mind a magyarországi, mint a spanyolországi ill. tunéziai expedíciók eredményeiről beszámoltunk. Az év másik kiemelkedő eseménye a január 21/22-i sarki fény volt, melyről az ország számos pontjáról érkezett megfigyeléseket, ill. digitális felvételek bemutattuk.

Emellett rendszeresen beszámoltunk az időszak jelentősebb űrkutatási eredményeiről, így pl. a Huygens-szonda leszállásáról a Titan felszínére, a Deep Impact kísérletről, továbbá a japánok kisbolygókutató szondája, a Hayabusa eredményeiről.

A Meteor csillagászati évkönyv 2006. évi kötetét november folyamán jelentettük meg.

Különböző honlapjaink jelentős átalakuláson mentek át, illetve újabbak indultak. Elsősorban Balaton Lászlónak köszönhető, hogy létrejött a már említett Kulin György-emlékoldal (kulin.mcse.hu). Kereszturi Ákos kezdeményezésére indult oktatással foglalkozó honlapunk (oktatas.csillagaszat.hu) és hírportálunk (hirek.csillagaszat.hu). Mindkét weboldal kialakításában Balaton László nyújtott segítséget. A Polaris új honlapját Nagy Zoltán Antal készítette el (polaris.mcse.hu). Egyesületi szerverünkön számos csillagászati szervezet, amatőrcsillagász és távcsöves vállalkozás honlapja fut.

Jelenleg 16 helyi csoportunk működik az ország különböző területein, melyek a helyi feltételek függvényében folytatják munkájukat. Az újjáalakult Kaposvári Csoport a helyi TIT támogatásával indította előadás-sorozatát. A győriek 2005-ben ünnepelték a helyi csillagászati ismeretterjesztés megindulásának 50. évfordulóját. A győri egyik legaktívabb asztrofotós csoportunk. Soproni Csoportunk Fényi Gyula Csillagászati Szabadegyetemét ugyancsak a helyi TIT-tel együttműködve tartotta meg. Szegedi Csoportunk új észlelőbázist hozott létre Mórahalmon, míg a kunszentmártoniak egy régi szélmalom csillagvizsgálóvá alakítását kezdeményezték. Igen aktív dunaújvárosi és kiskun csoportunk, míg Esztergomban csillagászati hónapot tartottak.
Egyesületünk anyagi forrásai továbbra is megbízható hátteret biztosítanak legfontosabb feladataink ellátására. Teljes bevételünk 19.015 E Ft volt, míg kiadásaink 18.342 E Ft-ra rúgtak. Legfőbb bevételi forrásainkat továbbra a tagdíjak és a különböző támogatások (elsősorban az SZJA 1%-ából származó felajánlások) jelentik, míg kiadásaink sorában továbbra is a nyomdai és
kommunkációs költségek szerepelnek első helyen. Stabil gazdasági helyzetünknek köszönhetően valósíthattuk meg a Kulin-emlékévvel kapcsolatos programokat, illetve támogathattuk ifjúsági táborunk résztvevőit, továbbá a Természet Világa és a MANT pályázatait.

Költségvetési támogatások

2005-ben nem kaptunk költségvetési támogatást, csak pályázati úton, céltámogatást NKA, minisztériumi és önkormányzati forrásból (később részletezve).

Az egyesületi vagyon felhasználása

Működésünkkel kapcsolatban a következő kiadások merültek fel. Közüzemi költségek 388 E Ft, kommunikáció (postaköltség, internet, szerver-elhelyezés) 2623 E Ft, könyvelés 700 E Ft, Könyv- és folyóirat előfizetés 714 E Ft, kulturális járulék 19 E Ft, megbízási díjak 1276 E Ft, bérjrulékok 328 E Ft, nyomdaköltség 7740 E Ft, bankköltség 105 E Ft, egyéb kiadások 616 E Ft.

Cél szerinti juttatások

Találkozók költségei: 380 E Ft, táborozások költségei 2282 E Ft, közlekedés 106 E Ft. 

Vezető tisztségviselők juttatása

Egyesületünknek egy alkalmazottja van, a főtitkár, aki az egyesületi munkákat koordinálja. Díjazása a mindenkori minimálbérnek megfelelő, 2005-ben 681 E Ft bérköltséggel.

Támogatások

2005-ben az alábbi forrásokból kaptunk pályázati támogatásokat: NKA: a Meteor kiadására (500 E Ft). Működési kiadásokra kaptunk támogatást a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától (500 E Ft), a Polaris Csillagvizsgáló tevékenységét a Fővárosi Önkormányzat (250 E Ft) támogatta, NCA: működési kiadások (1100 E Ft). 2005-ben az SZJA 1%-ából 3017 E Ft támogatást kaptunk.

 

Jelen közhasznúsági jelentést a Magyar Csillagászati Egyesület 2006. április 8-án tartott közgyűlése egyhangúlag elfogadta.

Mizser Attila
főtitkár

Budapest, 2006. április 8.

Ajánljuk...