Pizzával a világ legnagyobb távcsövéhez

A Polaris Csillagvizsgáló szakkörének tagjai az Európai Déli Obszervatórium pályázatán Star clusters and the structure of the Milky Way (Csillaghalmazok a Tejút szerkezetében) című pályamunkájukban: a Tejútrendszer struktúráját szemléltették hétköznapi
módszerekkel és tárgyakkal, esetünkben egy finom pizzával. Első lépésként gömb- és nyílthalmazokról készítettek felvételeket, amelyek térbeli helyzetét és egyéb jellemzőit a szakirodalomból gyűjtötték ki. Összefoglalásukban nem csak konkrét ismereteinket tekintették át, hanem a Tejútrendszer egészére érvényes összefüggéseket is bemutatták, továbbá kitekintést nyújtottak, mivel tudnák az ESO új távcsövei a képet teljesebbé tenni.

Felkészülés
a pályázatra. Balról jobbra: Kereszturi Ákos felkészítő tanár,
valamint Szabó Andrea, Szulágyi Judit és Budai Edina

A pályamű legfontosabb eleme, a Tejútrendszer-pizza

A pályázat fő eleme azonban az a Tejútrendszer-modell volt, amelyet pizzából készítettek. A méretarányos modellen a belül kivastagodott tészta és egy központi tojás alkotta a magot, a ketchup a valódi helyzetnek megfelelő spirálkarokat, reszelt sajt a molekulafelhőket, a tészta belső buborékai a szupernóva-robbanások és halmazok csillagszelei által csillagközi anyagába fújt buborékokat alkották. Az egyes lefotózott halmazok térbeli helyzetét kiszámolták, majd borsszemekkel, illetve gombostűkkel pozicionálták. A munka meghozta az eredményét: a 231 európai csapat közül a zsűri az ő pályázatukat tartotta a legjobbnak, így az ESO segítségével hamarosan tanulmányútra indulhatnak Chilébe. Munkájuk – többek közt – a Polaris Csillagvizsgáló szakkörvezetője, Horvai Ferenc munkáját is dicséri.

Gratulálunk a lányoknak és felkészítőjüknek, Kereszturi Ákosnak!

Linkajánló

Az ESO hivatalos közleménye
Magyar diákok a Catch a Star! 2004 pályázaton

Ajánljuk...