„Üzenet az űrből” diákpályázat

Milyen élményekről számol majd be 50 év múlva egy űrturista? Hova utazik? Sétál-e a Holdon? Mászhat-e hegyet a Marson? Pihenni vagy dolgozni fog a világűrben? A diákok fantáziáját szeretné megmozgatni a Zsigmondy Vilmos Gimnázium és Informatikai Szakközépiskola és a Magyar Csillagászati Egyesület pályázata.

Ma egy űrhajó indítása annyira rutin műveletnek számít, hogy (megfelelő felkészülés után) saját költségükön civilek, ún. űrturisták is részt vehetnek az utazáson. Idén az első magyar származású űrturista, Simonyi Károly is ellátogatott a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére. Az űrhajózási szakemberek már a jövő űrszállodáiról álmodoznak, de vajon milyen lesz az élet 50 év múlva egy űrhotelban? Hogyan jutunk oda, milyen ellátás, milyen programok várják az oda látogatót? Hogyan fog élményeiről beszámolni az űrturista a haza küldött levélben?

Igaz lenne, hogy 2012-ben nyitja meg kapuit a Galactic Suite, az első űrszálloda?
 

A pályázók feladata egy űrturista által hazaküldött élménybeszámoló: levél vagy elektronikus üzenet megírása. Miként élhet, pihen, esetleg dolgozik, sportol, utazik vagy kóborol egy űrturista 50 év múlva a világűrben, esetleg más égitesten. Ugyanakkor fontos szempont: az ötleteknek legyen természettudományos alapja. A levelek beküldési határideje: 2007. december 31. A pályázattal és a munkák beküldésével kapcsolatos technikai részletek: oktatas.csillagaszat.hu.

Ajánljuk...