Perseidák 2007 meteormegfigyelő tábor

2007. augusztus 10-20. között táborozásra invitáljuk nemcsak a meteorozás iránt érdeklődőket, de mindazokat, akik a hazai viszonyok között igazán sötét égre vágynak! Rendezvényünk helyszíne a tavalyihoz hasonlóan Palé – hazánk legkevésbé fényszennyezett vidéke, a Zselic peremén, Sásd közelében. Alapvetően "nomád sátortáborozásra" invitáljuk az érdeklődőket, bár a faluban akad néhány fedett szálláshely is. A táboron a részvétel önköltséges és önellátó. A Palé fölötti dombokon egy jókora észlelőrét várja a sátorozókat. A szervezők zuhanyozási lehetőséget tudnak biztosítani, de az egyéb kényelmi és technikai feltételekről a táborozóknak maguknak kell gondoskodniuk. A faluban nyáron már lesz vegyesbolt is, így nem szükséges élelmiszerért Sásdra bemenni. Érdeklődés és önszerveződés esetén készülünk közös főzőcskézésre is. 

A Perseida meteorraj az idén látványos maximumot produkálhat, ezt szeretnénk szervezett formában megfigyelni – vizuálisan számlálásos és rajzolásos, fotografikus és teleszkopikus módszerrel. Terveink megvalósításához minél több észlelőre van szükségünk, és nem okvetlen szükséges hozzá a nagy meteorozási gyakorlat. (Ami szükséges, abba hamar bele lehet majd jönni az ég alatt.)

A helyszínre várjuk a távcsövezni vágyókat is – tavaly kiváló ég fogadta az észlelőket (a 10 éjszakából 8-on lehetett megfigyeléseket végezni), reméljük, az idén sem fogunk csalódni az időjárásban! Szívesen látjuk a kezdőket ill. az égbolttal most ismerkedőket is. Szinte minden észlelési területet előnyben részesítő megtalálja itt a számítását. A nagy rét lehetőséget ad az elkülönült munkára is. Vezetékes áram nincs, de a faluban van lehetőség feltölteni az akkumulátorokat.

Végignézve az ország fényszennyezés-viszonyait, bátran állíthatjuk, hogy a Zselic maradt az eddig még érintetlen területek egyike. Az előkészítő táborozások során más országrészekhez képest vaksötét egeket volt alkalmunk látni! Táborunk a másfél évtizeddel ezelőttig szokásos "nomád meteoros táborok" szellemiségével szerveződik: a táborhelyen mérsékelt a kiépített infrastruktúra – cserébe viszont a részvétel ingyenes! A házigazdák sülysápi amatőrcsillagász barátaink (SACSE); Palé önkormányzata a hely és egy kis közösségi helyiség biztosításával; a szervezésben pedig közreműködik a Magyar Csillagászati Egyesület Meteorészlelő Szakcsoportja.

Tavalyi táborozásunk alatt a Tejút horizonttól horizontig hömpölygött. Szabadszemes volt az M6 és az M7, a Skorpió farkáig ért a Tejút fényes sávja. A csillagok tényleg a fák között tértek nyugovóra a horizonton. Laikusok számára is szabadszemes volt az R CrB, az R Cas, valamint az M13 gömbhalmaz. Az ember binokulárral szinte eltévedt a Tejútban gomolygó kis felhők, halmazok között, s kiválóan látszottak a +5 és a +6 magnitúdós meteorok is.

Szeretettel várnak minden érdeklődőt és állnak további információval rendelkezésre a szervezők:

– Gyarmati László (MCSE-MMT) – +36-30-400-3274gyarmati@mcse.hu
– Fodor Antal (SACSE) – +36-30-442-5624fodorantal@monornet.hu
– Tepliczky István (egy régi meteoros) – +36-20-922-5242tepi@mcse.hu

Ajánljuk...