Meteor ’07 Távcsöves Találkozó a Gerecsében

Idei távcsöves találkozónkat ismét a Gerecsében tartjuk, tavalyi helyszínünkön, a Tarján melletti Német Nemzetiségi Ifjúsági Táborban, augusztus 9-12. között, a csillagászat iránt érdeklődők számára. Az autóval és Volán járatokkal egyaránt jól megközelíthető táborhely Tarján községtől 2 km-re D-re található, a Tatabánya-Tarján műút mellett, kb. 300 m tengerszint feletti magasságban.  A helyszín közvetlen zavaró fényektől mentes, óriási “észlelőréteken” használhatjuk távcsöveinket.

Az MTT ‘07 jó alkalmat nyújt a hazai távcsőpark és amatőrmozgalom fejlődésének megismerésére, a különféle műszerek tesztelésére, összehasonlítására.

A központi épület (földszint: ebédlő és előadóterem, tetőtér: lakószobák).

 

Az 5 db kisebb lakóház az észlelőrét mellett (házanként  három db 3 személyes lakószoba)

Megközelítés:
A táborhely a Tatabánya-Tarján műút mellett található, a tatabányai elágazástól 7 km-re, Tarján faluközpontjától kb. 2 km-re. A táborhelyre 400 m-es, jó minőségű bekötőút vezet. Tömegközlekedéssel Tatabánya felől lehet megközelíteni, napi több Volán-járattal (l. a Volán-menetrendben). A táborhelynek saját buszmegállója van (Lőtér megállóhely).

PROGRAM

Augusztus 9., csütörtök
Érkezés: 15:00-tól folyamatosan

18:00 TÁBORNYITÓ, TÁJÉKOZTATÓK
19:30 Tarjántól Tarjánig: Az amatõrmozgalom egy éve (Mizser Attila)
20:00 Asztrofotós évtizedek – bemutatkozik: Dr. Zseli József
21:00 Látogatás a greenwich-i csillagvizsgálóban (Hegyi Norbert)

Augusztus 10., péntek
10:00 150 éve született Gothard Jenõ (Bartha Lajos)
11:00 Fotózzuk a Nemzetközi Űrállomást! (Padányi Árpád)
12:00 Panorámaképek készítése (Illés Tibor)
16:00 Bemutatkozik a Solar Csillagászati Egyesület (Balogh Klára, Molnár Krisztián)
16:30 Rajzoljuk a Holdat! (Görgei Zoltán)
17:00 Az évtized üstököse, a McNaught (Sánta Gábor)
18:00 Látogatás a Kennedy Űrközpontban (Jakab Péter)
20:00 Vendégünk: Magyari Béla
21:00 Űrhajózás (diafilm az 50-es évekből)

Augusztus 11., szombat
10:00 Távcsöves fórum (a fórum levezetõje: Mizser Attila)
11:00 Az „új” Meteor (rovatvezetők fóruma)
12:00 Apokromát-fejlemények (Gyulai Pál)
14:30 Csoportkép
15:00 Asztrobazár – Csillagászati Javak Vására
16:00 Módosított EQ-mechanika (Montvai László)
16:30 Újabb hírek a mesés Keletrõl (Szabó Sándor)
17:00 Digitális üstököskeresés (Csák Balázs)
17:30 A Dawn kisbolygószonda (Spányi Péter)
18:15 Csillagászati atlasz kezdőknek (Vizi Péter)
20:00 A fényszennyezés vizsgálata (Kolláth Zoltán)
21:00 Fényszennyezés-konferencia La Palmán (Gyarmathy István)

Augusztus 12., vasárnap
11:00-ig Hazautazás

Mutasd meg távcsövedet! A szombati bemutatóra várjuk vállalkozó szellemű amatőrök jelentkezését: olyanokét,  akik szívesen beszélnének műszerükről. Jelenkezés a recepciónál, szombat 11-ig. A bemutatkozók MCSE-ajándékcsomagot kapnak, és 2008-as MCSE-tagságot nyerhetnek.

Részvételi díjak:
A hosszú hétvége részvételi díjai a tavalyiakkal (sőt, a tavalyelőttiekkel) megegyezőek, az alábbiak szerint: kőházban, napi háromszori étkezéssel: 14.000 Ft (tagoknak 11.000 Ft), saját sátorban, napi háromszori étkezéssel: 10.500 Ft (tagoknak 9000 Ft), saját sátorban, étkezés nélkül 2700 Ft (tagoknak 2400 Ft). Napi látogató belépő 250 Ft (tagságtól függetlenül). A részvételi díjakat a jelentkezést és a visszaigazolást követően az MCSE bankszámlájára kérjük utalni, illetve befizethetők személyesen, a Polaris Csillagvizsgáló keddi, csütörtöki és szombat esti bemutatói alkalmával.

Az átutaláson kérjük feltüntetni az összeg rendeltetését!

FIGYELEM! A kőházi férőhelyek beteltek!

BEFIZETÉSI HATÁRIDŐ: JÚLIUS 10.

Recepció:A tábor bejáratánál folyamatosan működő recepciót üzemeltetünk. Itt lehet bejelentkezni, a részvételi díjakat befizetni és tájékozódni a tábor életével, programjával kapcsolatban.

Szállás és a szálláshelyek elfoglalása/elhagyása:
Összesen 67 fő számára tudunk szállást biztosítani kőházban. A főépületben 22 fő számára van hely 3 és 4 ágyas szobákban. Ezenkívül 5 kisebb ház áll rendelkezésünkre, egyenként 9 fő befogadóképességgel (3 db háromágyas szoba házanként), mindegyik épület fürdőszobával van felszerelve. Ágyneműt, hálózsákot mindenkinek hoznia kell.

A kőházi férőhelyeket legkorábban 9-én 15 órától lehet elfoglalni, és legkésőbb 12-én 11 óráig elhagyni. A sátrakat 9-én 12 órától lehet felverni, a táborhelyet 12-én 11 óráig kell elhagyni.

Egyéb szálláslehetőségek: Tarjánban számos panzió  üzemel, melyekben egyénileg lehet szállást foglalni. Bővebb információk a község honlapján olvashatók.

Étkezési időpontok: reggeli 9:00, ebéd 14:00, vacsora 19:00. Az étkezési jegyeket a regisztráción kapják meg a résztvevők.

Észlelőrét, sátrazás: A legjobb kilátás a táborhely É-i nagy rétjéről nyílik (közvetlenül a házak mellett). Itt javasoljuk a távcsövek felállítását is (l. a képeken!). Egy központi elosztót tudunk itt elhelyezni, hosszabbítót, további elosztókat mindenki hozzon magával! Az észlelőrét közepére senki ne verjen fel sátrat, csak a szélére. Kell a hely a távcsöveknek!

Előadások: Az előadásokat az ebédlőben tartjuk.

Parkolás:
Az észlelőréten, a távcsövek mellett is lehet parkolni, azonban éjszaka semmiképp ne zavarjuk a távcsöves munkát felesleges mozgással, fényekkel.

Asztrobüfé: A tábor ideje alatt büfé üzemel, ahol egytálételt és pizzát is lehet rendelni.

Ivóvíz, fürdés:
A táborhely nincs felszerelve a kempingeknél megszokott vizesblokkokkal. Vízvételi lehetőség lesz, mobil WC-ket kihelyezünk, és a házak vizesblokkjait is lehet használni. Emellett este a tarjáni Sportcsarnok zuhanyozója ingyenesen igénybevehető lesz számunkra.

Fényszennyezés:
Éjszaka, derült idő esetén mindennemű fényszennyezés TILOS! Az észlelőrétre nyíló ablakokat el kell sötétíteni. Éjszaka csak észlelőlámpával világítsunk, csak akkor alkalmazzunk erősebb fényt, ha az mindenképp szükséges. Ilyenkor figyelmeztessük a közelben távcsövezőket.

Távcsövek: A csillagászati távcső nagy értékű műszer. Más távcsövét csak akkor használjuk, ha előtte engedélyt kértünk a tulajdonostól. Vigyázzunk a távcsövekre, ne focizzunk közelükben, annál is inkább, mert erre külön pálya szolgál a táborhelyen.

Távcsõ adatlap! Kié lehet ez a távcsõ? – teszik fel a kérdést az amatõrök a táborokon. Érdemes „kitáblázni” a távcsöveket, vagyis legfontosabb műszaki paramétereiket, továbbá a tulajdonos nevét, elérhetõségét akár csak egy egyszerű, fóliázott papírlapon is kiragasztani a műszerre. A tábor hivatalos távcső-adatlapja letölthető innen.

Árusítás: A kereskedelmi tevékenységeket kérjük a szombat délutáni asztrobazár időszakára korlátozni (15:00-16:30).

Érdeklődők: A tarjáni lakosokat és más érdeklődőket szeretettel várjuk esténként — látogassanak el hozzánk, ismerjék meg ők is az égboltot. Kérjük tagjainkat, mutassák meg vendégeinknek, milyen szép és tartalmas dolog az amatőrcsillagászat.

A tábori körülmények miatt támadó esetleges kényelmetlenségek miatt kérjük tagjaink megértését, ugyanakkor számítunk a rendezvénnyel kapcsolatos segítségükre. A rendezvény lebonyolítói önkéntesek, kérjük, segítsék munkájukat!

Jelentkezés:
Magyar Csillagászati Egyesület
1461 Budapest, Pf. 219., tel.: (70) 548-9124, e-mail: mcse@mcse.hu

A rendezvény támogatói:

Az MCSE tagjai, akik önkéntes munkájukkal segítik a tábor lebonyolítását.

Az MCSE tagjai, akik 1%-os SZJA-felajánlásukkal hozzájárulnak egyesületünk célkitűzéseihez.

Hegyháti Csillagvizsgáló Alapítvány

Budapesti Távcső Centrum

ITB Panoráma Kft.

Klímaszalon

A rendezvényt támogatni kívánó távcsöves vállalkozók jelentkezését várja az MCSE!

Tarjáni emlékképek: 2006-os táborunk

  

   

   

   

Linkajánló

A 2006-os tarjáni táborunkról szóló cikk.

Ajánljuk...