Szakköri észlelőhétvége a Mátrában

Az észlelőhétvége lehetőséget adott arra, hogy szakkörünk tagjai még jobban megismerkedjenek az égbolttal, észleljenek, és mindemellett napközben a csodálatos őszi tájon nagyokat kiránduljunk.

Múlt hétvégén elindultunk, hogy a Mátrában, Ágasváron töltsünk egy hétvégét. Első éjszakánkon az ég sajnos nem volt kegyes hozzánk, mert igencsak felhős volt, ezért nem tudtunk észlelni. Szombat délelőtt felkerekedett a kis csapat és  az őszi színekben pompázó Csörgő-patak mentén elsétáltunk Falloskútra.

 

A Csörgőpatak-völgye

Megérkezésünk után, valaki a vidéken jól ismert „kék nyomós kutat” találta meg először, hogy szomját oltsa, és volt aki a helyi kóbor kutyával barátkozott. Kis idő elteltével visszaindultunk Ágasvárra, ahol már nagyon jólesett a finom ebéd. Délután, pár ember kivételével  egy csipetnyi csapattal, ellátogattunk a Vöröskő-kilátóhoz, ahol megnéztük a naplementét. A visszafelé vezető  utat  már elemlámpa fényénél tettük meg.

 Vöröskő kilátó

Végre szombat éjszaka az ég gyönyörű, csillagfényes volt. Szakkörvezetőnk, Horvai Feri először elvitt minket a közelben lévő „Foton”-rétre, majd csillagképekről tartott bemutatót. Mivel nagyon hideg volt, a csillagképek mitológiáját 5 réteg ruha alatt, hálózsákban, mozdulatlanul, félig hibernálva hallgattuk végig. Akik nem velünk tették próbára magukat, és nem a csillagképeket keresték, azok rajztehetségüket, illetve megfigyelő képességüket tették próbára az észlelőlapok elkészítésével. Ebben a jelentkezőknek Jakabfi Tamás segített sokat. Észlelés terén nagy figyelmet kapott az Andromeda-galaxis, melynek még a spirálkarjait is meg lehetett számolni a fenti 40 cm-es Newton-távcsővel. Fantasztikus élmény volt! A másik népszerű célpont az Orion-köd volt.  A hideg őszi éjszakán előbb vagy utóbb mindenkinek jólesett visszatérni a meleg, kályhával fűtött szobába. Nem jött rögtön álom a szemünkre pedig gondolhatja mindenki, hogy nem korán tértünk nyugovóra. Ki-ki a szobájában beszélgetett még egy kicsit, mielőtt egymás horkolását hallgatva álomra hajtottuk a fejünket. Reggel aztán összepakoltunk, begyömöszöltük hálózsákokat hátizsákjainkba és fájó szívvel hagytuk ott szép emlékeinket, és új tapasztalatainkat, melyeket ezen a hétvégén szereztünk.

 Hazafelé, a kidőlt fánál

 

Linkajánló

Polaris Csillagvizsgáló
Ágasvári Turista Egyesület 

 

Ajánljuk...