Asztrofotós Találkozó 2007

2007. október 6-án (szombaton) 10 órai kezdettel a Magyar Csillagászati Egyesület szervezésében asztrofotós találkozóra és kiállításmegnyitóra kerül sor Budapesten, az Óbudai Művelődési Központ San Marco Galériájában.

A találkozó délelőttjén űrkutatási felhangokkal kezdünk majd, hiszen 50 évvel ezelőtt, 1957. október 4-én kezdte meg Föld körüli keringését az első műhold, a Szputnyik-1.  Padányi Árpád előadásával igyekszünk képet adni a különféle űreszközök fotózásának technikájáról, és az ebben rejlő lehetőségeket járjuk körül. Idén a második magyar űrhajós, Simonyi Károly útját sokan követték figyelemmel, mind szabad szemmel, mind pedig különféle távcsövekkel, fényképezőgépekkel.

Mizser Attila jóvoltából megismerkedhetünk a hazai asztrofotózás történetével, technikájával. Hogyan, honnan indulva jutottunk el a jelenbe? Szó lesz a meteorfotózás hőskoráról a 80-as években, az első hosszabb expozíciós idejű felvételek készítésének időszakáról a 90-es évek derekán, és persze nem megyük el szó nélkül az ezredforduló táján szédítően felgyorsult digitális forradalom vívmányai mellett sem. Dr. Zseli József  a hosszabb múltra visszatekintő dunaújvárosi asztrofotósok munkáját mutatja be.

Ezt követően a jelen technikai oldalra kanyarodunk. Áldott Gábor a tavalyi találkozón számos ötletet vetett fel a Coronado PST naptávcső átalakításával kapcsolatban. Azóta több mint egy év telt el, és számos dolog megvalósult a tervekből. Őt Éder Iván követi, aki saját tapasztalatai alapján igyekszik összevetni a legkülönfélébb Canon DSLR-ek képességeit — természetesen asztrofotós szempontok alapján.

A mai digitális világban különösen fontos a képek feldolgozása — erről Balogh Emese nyújt ismertetést. Nem felejthetjük el azonban azt se, hogy képeinket miként juttatjuk el a nagyközönségnek, hiszen az asztrofotósok többsége igyekszik azt megosztani, közkincsé tenni. Ehhez számos esetben van szükség a képek átméretezésére is amivel kapcsolatban Nagy Zoltán A. osztja meg tapasztalatait.

Végül, de nem utolsósorban a találkozó záróakkordjaként a kiállítás képeire épülő asztrofotós diaporáma ősbemutatóját tekinthetik meg az érdeklődők.

A találkozó programja:

10:00 Megnyitó
10:20 Padányi Árpád: Űreszközök lencsevégen
11:10 Mizser Attila: Régi idők asztrofotói

12:00 Csoportkép, ebédszünet

13:00 Dr. Zseli József: Asztrofotósok Dunaújvárosban
13:30 Áldott Gábor: Újabb egy év fotózás a PST-vel
14:00 Éder Iván: Canon DSLR-ek összehasonlítása dióhéjban
14:30 Balogh Emese: Képfeldolgozás alapfokon
15:00 Nagy Zoltán A.:  Képek átméretezése
15:30 A “Csillagfényes éjszakák” c. diaporáma első nyilvános bemutatása


A 2006. május 20-i találkozó résztvevői

Asztrofotós találkozónk egyben kiállításmegnyitó is. Az  San Marco Galériájában Csillagfényes éjszakák c. asztrofotós kiállításunk október 15-ig lesz megtekinthető. A kiállítást Zseli József és Nagy Zoltán Antal állította össze.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Hasznos linkek, információk

Ajánljuk...