Teljes holdfogyatkozás március 3-án

Gyorsjelentés

Az egész napos eső után nyugat felől fokozatosan felszakadozott a felhőzet, és az ország számos pontjáról többé kevésbé zavartalanul sikerült nyomon követni a jelenséget. Az első képek már láthatók a hirek.csillagaszat.hu  galériájában.

Március 3-án hosszú idő után ismét teljes holdfogyatkozást figyelhetünk meg hazánkból. Az esemény szombatról vasárnapra virradóra történik, így nem lesz probléma a késői időpont. A teljesség idején a Hold delelni fog, az Oroszlán csillagszegény vidékén láthatjuk a vöröslő, megfogyatkozott fényű Holdat. A teljesség időtartama 73 perc lesz. A Hold természetesen nem fog teljesen eltűnni, azonban a változás így is drámai lesz.

Az esemény alkalmából országos bemutatót hirdetünk, kérjük, hogy helyi csoportjaink mellett társszervezeteink is jelezzék, ha tartanak bemutatót (a pontos helyszín és szervezet megnevezésével). A holdfogyatkozást ismertető tájékoztatónk (a jelenség háttere, kontaktusidőpontok, magyarázó ábra, az MCSE bemutatóhelyei stb.) pdf formátumban letölthető innen. A jelenségről részletes információk csillagászati hírportálunkon olvashatók!

A legszebb holdfogyatkozás-fotókból képgalériát szeretnénk összeállítani. A képeket a Meteorban elvárt adatok megküldésével egyetemben a hirek@csillagaszat.hu email címre várjuk!

A jelenség adatai (Közép-európai Időben)

1. félárnyékos fogyatkozás kezdete: 21:18:11
2. részleges fogyatkozás kezdete: 22:30:22
3. teljes fogyatkozás kezdete: 23:44:13
4. teljes fogyatkozás közepe: 00:20:56
5. teljes fogyatkozás vége: 00:57:37
6. részleges fogyatkozás vége: 02:11:28
7. félárnyékos fogyatkozás vége: 03:23:44

A távcsöves bemutatók helyi szervezői a kru@mcse.hu és az mcse@mcse.hu címen jelentkezhetnek.

 

A Világegyetem fantasztikus élményeket tartogat… éld át velünk együtt! Az egyesületi tagság előnyei, belépés a Magyar Csillagászati Egyesületbe


Linkajánló

 

Ajánljuk...