Perseidák 2008 meteormegfigyelő tábor

2008. augusztus 5–13. között kerül megrendezésre – immár harmadik alkalommal – a paléi Perseida megfigyelő tábor. Palé, az amatőrcsillagászok által (is) jól ismert zselici sötét égbolt alatt fekszik, hazánk legkevésbé fényszennyezett területén, Sásd közelében.

Az észlelések fő célpontja a Perseidák meteorraj felszálló ágának megfigyelése, de a hely adottságai kedveznek szinte minden észlelési terület kedvelőinek, így várjuk a távcsöves résztvevőket is. Szintén szívesen látjuk a kezdőket és az égbolttal most ismerkedőket.

A sátortábornak a paléi dombok adnak otthont, azonban a faluban fedett szálláshely is igénybe vehető. A tábori részvétel önköltséges és önellátó, főzési és fürdési lehetőség van. Sajnos nehezíti a tábori életet, hogy a faluban eddig működő vegyesbolt megszűnt, így a legközelebbi élelmiszerbolt Sásdon található, viszont ez a probléma nem áthidalhatatlan, és abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a falubeliek segítségére is számíthatunk.


Pirkadat Palé fölött

A vonattal érkezők Sásdtól Volánbusszal tudnak Paléra jutni. Az augusztus 5-ei menetrend megkereshető a Volán hivatalos honlapján .

Fontos! Az áramot agregátor szolgáltatja korlátozott mennyiségben. A távcsövezők számára akkumulátor feltöltésére a faluban van lehetőség. Az élelmiszereket az észlelőrét mellett lévő présház pincéjében lehet tárolni. Eső esetén a táborhoz felvezető (dűlő)út személyautóval járhatatlan és veszélyes, mert az agyagos talaj pillanatok alatt felázik és csúszóssá válik. Ilyen esetben meg kell várni, hogy elálljon az eső és az út felszáradjon. Aki mégis arra vetemedne, hogy nekivág – a rövid, ám annál izgalmasabb – útnak, az könnyen lehet, hogy hasonlóképpen jár:


Óvatosan vezessünk! 

Természetesen az egyik leglényegesebb dolog az ég, mely tiszta idő esetén, a hazai viszonyokat tekintve talán felülmúlhatalan!

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Képek a 2007-es táborról.

További információk:
Gyarmati László (MCSE-MMT):+36 30 400 32 74
Fodor Antal (SACSE):+36 30 442 56 24

 

Ajánljuk...