Beszámoló a VIII. Neptunusz-Kiskun Csillagászati Észlelő Táborról


A Kézművestanya

A kilátó

Az utolsó pillanatban megváltoztatott helyszín nagyon remek választásnak bizonyult, mind az ég állapotára, mind a komfortra való tekintettel.
A tábort Morvai József nyitotta meg, majd közvetlenül a tábornyitás után Németh Zoltán (MCSE Dunaújvárosi Csoport) a csillagok életéről és haláláról tartott előadást. Majd miután besötétedett, csillagkép ismertetés és távcsöves bemutatás következett a „kisebbeknek”. Miután ők nyugovóra tértek, és a Hold is a látóhatár alá bukott, horizonttól horizontig tartó Tejút fogadott bennünket. Gyakorlatilag minden éjszaka ilyen egünk volt, csupán az utolsó este jelent meg néhány fátyolfelhő az égen. A kitartóbbak pirkadatig maradtak a távcsövek mellett.


Szöllősi Attila a Holdat mutatja az ifjúságnak

A gyerkőcök a délelőttöket és az előadások előtti időt fürdőzéssel (a helyi tóban), számháborúval vagy egyéb szabadidős foglalkozással töltötték.


Háború "életre-halálra"

pancsi-pancsi

A másnap délelőtt sokaknak alvással telt,persze azoknak, akik hajnalig a távcsövek körül voltak. Késő délután kezdődtek az előadások, az elsőt Németh Zoltán prezentálta a nagyvenyimi minitornádóról, melyet saját megfigyelések alapján állított össze. Ezután a szerző előadása következett Meteorok és megfigyelésük címmel. Észleléshez készülődve többen jelezték (a fiatalabb táborlakók közül), hogy szeretnének meteorozni. Belőlük egy nagyon remek, és „kezdő” létükre igen eredményes kis csapat lett. 


Én… (Walter Heléna)

…és a közönség

A szombat délelőtt is hasonlóképpen telt, mint a pénteki. Ebéd után kirándulást tettünk a kiskunhalasi csillagdába, ahol a csillagda vezetője, Balogh István mutatta be az intézményt. A csillagda-látogatás után betértünk a közeli cukrászdába is. Ezen a kiránduláson viszonylag kevesen voltunk, tulajdonképpen csak a „felnőttek” vettek részt a kiránduláson. Este három előadás is műsorra került. Szűcs László fotózásról és Szarka Levente a GoTo mechanikákról szóló előadását hallgathattuk meg. A harmadik prezentáció fakultatív jellegű volt, 3D-s képeket vetítettünk, főleg Nap és Mars témában. Éjszaka a mélyegezés mellett sor került még egy kis meteorozásra, sőt, míg le nem nyugodott, a Holdat is meg lehetett figyelni, de népszerű volt a Jupiter is.
A vasárnap már a pakolásról, sátorbontásról szólt.


A Kiskunhalasi Csillagvizsgáló kívül…

…és belül

Véleményem szerint mindenki meg volt elégedve az új táborhellyel. A Kézművestanyán 4 ház van, a földszinten mindegyikben vizesblokkal, és emeletes ágyakkal, az emeleten matracokon lehetett aludni. Ebből mi három házat vehettünk igénybe. Az előadó egy külön épületben volt, mely mindenkinek elnyerte a tetszését. Az ebédlő szintén külön épületben kapott helyet.
A reggeliről és a vacsoráról mind mindig, mindenki magának gondoskodott, csak az ebédet rendeltük, amivel szintén mindenki meg volt elégedve. A táborban büfét is működtettünk, Vén István jóvoltából, aki biztosította a hűtőt és az italokat.


Alkotás közben, a házigazdánk

A tábor családias hangulatban telt, minden táborlakó jól érezte magát. A kisebbek az észlelés élményével gazdagabban térhettek haza.
Köszönet a szervezőknek ezért az igazán remekül sikerült táborért, név szerint Németh Zoltánnak és Szűcs Lászlónak.

Azt hiszem minden táborlakó nevében mondhatom, illetve remélhetem, hogy jövőre ugyanitt, kicsivel többen találkozunk!


{mosimage}
Jövőre találkozzunk ugyanitt!!!

További képek a táborról itt tekinthetőek meg

Ajánljuk...