Változós és CCD-s találkozó Baján

December 13-án a változócsillag-észlelők és a CCD technika iránt érdeklődök közös találkozót szerveznek a Baján. A rendezvény a BKMÖ Speciális Iskolájának dísztermében (Baja, Barátság tér 18.) kerül megrendezésre 10:30-as kezdettel. Délelőtt a változócsillagok kutatásával, észlelésével, délután pedig a CCD technikával kapcsolatos előadásokat hallhatunk, a szünetekben pedig lehetőség nyílik a kötetlen eszme- és tapasztalatcserére.

A tevezett program: 

10:30: megnyitó (a házigazdák nevében: Müller István, a szakiskola igazgatója)
10:45: …amikről ma nem lesz szó – de lehetett volna… (felvezető, Hegedüs Tibor, Baja)
11:00: Találkozásaim Szentmártoni Bélával (Mizser Attila)
11:30: Változó(s) táblák (Asztalos Tibor, Szeged)
12:00: Gorgó pillantása – új magyar eredmények az Algol hármas rendszerről (Borkovits Tamás)

12:30-13:30 EBÉDSZÜNET – asztrobazár az átriumban (a díszterem előtti térrész)

Du. Változós + CCD-s BLOKK
13:30: Változócsillagok megfigyelése interferométerekkel (Jurkovity Mónika, Szeged)
14:00: Változózás és egyéb észlelések robottávcsövekkel (Gyarmati László, Mosdós)
14:30: Fénymérés digitális kamerákkal (Kolláth Zoltán, Bárdudvarnok)

15:00-15:30: KÁVÉSZÜNET – asztrobazár az átriumban

15:30: Mi újság a világban? Multikonjugált adaptív optika (Hegedüs Tibor, Baja)
16:00: Mi újság a szomszédban? Csillagaszati obszervatórium a Bánsági hegyekben (Farkas László); A project for a                              planetarium in Timisoara (Secosan Florin); A Temesvári Obszervatórium tervei (Farkas László, Arad)
16:30: Mi újság idehaza? A BAT robottávcső első aktív időszakáról… (Beringer Pál, Bp)

Este: KÖZHASZNÚ BLOKK
17:00: Csillagászat Nemzetközi Éve előkészületek (ötletbörze, bevezető tájékoztató és levezető: Kolláth Zoltán, Hegedüs                     Tibor és Mizser Attila, a hazai Szervezőbizottság tagjai)

18:00: SZÜNET, szállás elfoglalása, szabad program, beszélgetés, vitakör, asztrobazár

19:00: VACSORA (pezsgős köszöntés, kemencében sült csülök párolt káposztával, sör+bor+üdítő) + online észlelés a                            teremből hajnalig, a bajai BAT és BART-1 robot-távcsövekkel. Anaglif 3D dia-, és animációs show,                                            élménybeszámolók, „Eyes on the Skies” hazai ősbemutatója (a Csillagászat Nemzetközi Évének hivatalos filmje)!

 

Részvételi díj:

  • A részvétel ingyenes, a helyszínen biztosított ebéd ára 500 Ft, a kávészünet (tea, kávé, ásványvíz, narancslé, péksütemény) 300 Ft, vacsora: 1400 Ft
  • Előadóinknak az ebéd és a kávészünet ingyenes, a vacsora féláron (700 Ft)
  • Itt alvás ugyanabban az épületben, a tavaly elkészült harmadik emeleti kollégiumi szobákban (2 ágyas, kulturált, új berendezésű tetőtéri szobák, WC és zuhanyzó a folyosón). Ára személyenként 1500 Ft, ezt mindenkinek fizetni kell. Autók parkolása megoldott.

Megközelítés:

A Speciális Szakiskola a Szegedi úttól (55-ös főút bajai szakasza) 2 saroknyival beljebb, a Kiscsávolyi templom jellegzetes téglás épülete mögött, alig 4-5 perc sétára a vasúti-, és buszpályaudvaroktól található. Autóval Baja belvárosa felől érkezve: a vasúti lámpás+sorompós kereszteződésen áthaladva, a templom után balra bekanyarodva, a templomtól induló Bernhart utcán az első saroknál jobbra (Szivárvány utca), majd rögtön a következő utcán balra, és ott már az iskola sárga épülete, és vaskerítéssel körbevett területe is látható. A főbejárat előtt lehet parkolni. Ugyanarról az iskoláról van szó, ahol tavaly a Helyi Csoportok Találkozója, és korábban pedig a III. Kulin Vetélkedő is volt. Google térkép

A rendezvényt a Polaris TV közvetíti.
A Polaris TV a Magyar Csillagászati Egyesület élő internetes adása.
Műsorfüzetünk és a közvetítés megtekinthető:

 

Ajánljuk...