Kutatók éjszakája

Helyi csoportjaink segítségével az ország több városában csatlakoztunk a nagyközönség körében egyre népszerűbb Kutatók Éjszakája rendezvényhez, amely a természettudományok, a kutatói pálya, a "kritikus" gondolkodás népszerűsítését szolgálja. Sajnos az egész országban borult idő uralkodott, így maradt a távcsövek szemrevételezése, a kiadványok és térképek bemutatása, és természetesen a beszélgetések az érdeklődőkkel.

A Magyar Csillagászati Egyesület Győri Helyi Csoportja a Győri Egyetemi
Bemutató Csillagvizsgálóban a Széchenyi Egyetem egyik speciális
"laboratóriumába" várta az érdeklődőket. Délután A kis kutatók akadályversenyének egyik helyszíneként
15 csapat nagyjából 230 fős gyerekseregének adtunk rövid ízelítőt a
egy kupola életének mindennapjaiból, majd 18 órától hajnali fél 1-ig a csillagvizsgáló
folyamatos nyitva tartásával Bezák Tibor, Pete Gábor és Pete László
állta a csillagászat iránt érdeklődő diákok és kísérőtanáraik rohamát. Sajnos a teljes borultság miatt mi is csupán távcsőbemutatót
tarthattunk a meghirdetett távcsöves bemutató helyett…

 Vidám távcsőmustra a Győri Egyetemi
Bemutató Csillagvizsgálóban.

 

 A jövő kutatói.

Budapesten több helyszínen is folyt a Kutatók Éjszakája, az MCSE Millenáris Parkban szervezett központi rendezvényen vett részt. Az MCSE-standon már du. 2-től vártuk az érdeklődőket. Derült idő hiányában az MCSE programjaival, a Polaris-szakkörrel kapcsolatos felvilágosítást adtuk, a néha-néha kikandikáló Nap fényénél működésbe lépő napóránkról adtunk magyarázatot. Szépen fogytak a szórólapok, hiszen több ezren fordultak meg a Millenárison az idei Kutatók Éjszakáján. Estére hiába jöttek újabb tagtársaink távcsöveikkel, csak nem akart kiderülni, így a tavalyihoz hasonlóan sikeres távcsöves bemutatóról szó sem lehetett. A rendezvényhez kapcsolódóan a Millenáris Teátrum Fekete-fehér galériáján tartottak előadást tagtársaink, Boros-Oláh Mónika, Horvai Ferenc és Kereszturi Ákos. Néhány kép a budapesti helyszínről:

 

Érdeklődő iskolások az MCSE-standnál

 

Boros-Oláh Mónika előad a Piros-fekete galériában

 

A jó, a rossz és a csúf: a Világítástechnikai Egyesület közvilágítási lámpákat is kiállított

 

Éjszakai fényárban a Jövő Háza csillagvizsgálója

Ajánljuk...