Hobbink: a csillagos ég

Negyven évvel ezelőtt, 1969 nyarán forgatta Kulin György a legendás Hobbym: a csillagos ég című kétrészes dokumentumfilmet, mely óriási hatással volt amatőrmozgalmunk fejlődésére. A Magyar Televízióban bemutatott két, 25 perces film hatására rengetegen léptek be a Csillagászat Baráti Körébe.

Negyven évvel a dokumentumfilm elkészítése után elhatároztuk, hogy a magunk szerény eszközeivel megismételjük Kulin György kezdeményezését, és interjúkban mutatjuk be az amatőrmozgalom csillagvizsgálóit és lelkes amatőrcsillagászait.

Sorozatunk az 1969-es Hobbym: a csillagos ég c.legendás Kulin György-féle film “remake-je”, és természetesen tudatában vagyunk annak, hogy az az alkotás egyszeri és megismételhetetlen. Kisfilmjeinkkel ugyanúgy dokumentálni kívánjuk a magyarországi amatőrcsillagász mozgalmat, ahogyan azt Kulin György tette 40 évvel ezelőtt. Amikor tehettük, felkerestük az 1969-es film helyszíneit, megszólaltattuk azokat az amatőröket, akiket most, negyven év múltán meg tudtunk szólaltatni. Sorozatunk tisztelgés a régi idők amatőrcsillagászai előtt épp úgy, mint a mai lelkes műkedvelők előtt. Utazásaink során több ezer kilométert tettünk meg, és mindenütt szeretettel láttak bennünket interjúalanyaink. Köszönjük segítségüket!


Csukovics Tibor  (balra) és Pete Gábor (jobbra) a pákozdi Al Tarf magán-csillagvizsgáló előtt, a forgatás
szünetében.

Az egyes epizódokat a legnagyobb videomegosztón, a Youtube-on helyeztük el, a Hobbinkacsillagoseg elnevezésű csatornán. A csatornán bajai, szegedi, pákozdi, tatai, tatabányai, veszprémi és jászberényi csillagvizsgálókat, amatőröket és profi csillagászokat mutatunk be. A sorozat további részeivel folyamatosan jelentkezünk, hiszen nagyon sok helyen forgattunk, és bízunk abban, hogy még sok-sok helyszínre sikerül eljutnunk.

Köszönjük a figyelmet!

Ajánljuk...