Jurij éjszakája

Tekintsük át gyorsan, hogy mire is emlékezünk…

1961. április 12-én szállt fel az első kozmonauta, a szovjet Jurij Gagarin Vosztok-1 nevű űrhajójával. Bajkonurból startolt, egyszer megkerülte a Földet, majd épségben visszatért. 108 perc alatt történelmet írt útjával.


Jurij Gagarin (1934-1968)

Nyolc év múlva, 1969. július 21-én az amerikai Neil Armstrong a Hold felszínére lépett. Ez volt az első alkalom, hogy az emberiség egyik képviselője idegen égitestre tette a lábát. „Kis lépés egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiség számára” – hallhatták szavait a Földön milliók.

Mi, magyarok is büszkélkedhetnünk kiváló űrhajósokkal, Farkas Bertalannal és Magyari Bélával, akik részt vettek egy több éves űrhajós kiképzésen Csillagvárosban. Farkas Bertalan 1980. május 26-án látogatást tett a Szaljut-6 űrállomáson: ő volt az első magyar a világűrben.


Farkas Bertalan a világűrben

27 évvel később, 2007 áprilisában a magyar származású Charles Simonyi űrturistaként 11 napot töltött a Nemzetközi Űrállomáson, ezzel újabb magyar származású ember jutott ki a világűrbe. Idén pedig másodszorra indul útnak. Igaz, ő nem kiképzett űrhajós, de az űrállomáson végzett kísérleteivel nagyban hozzájárulhat az űrkutatás fejlődéséhez.


Simonyi Károly

Még egy emlékezetes eseményt érdemes megjegyeznünk: 1981. április 12-én az amerikai űrrepülőgép, a Columbia útjára indult. A többször felhasználható űreszköz startja nagy lépés volt az űrkutatás történetében, hiszen miután elvégezte feladatát a Föld körüli pályán, repülőgéphez hasonlóan száll le a Földre.

Jurij éjszakáján tehát nemcsak egy emberre, Jurij Gagarinra, hanem az emberiség összes olyan tettére emlékezünk, amellyel közelebb kerültünk a világűrhöz. A következő utunk talán a Marsra visz, vagy akár túl a Naprendszeren.

Határ a csillagos ég!

Bulizz Velünk!

Helyszín: Kuplung, Budapest VII., Király utca 46.

18:00: Beszélgetés Magyari Béla űrhajóssal és a magyar műholdtervező fiatalokkal.

22:00: Az Allnightbreakz Radio Show keretében DJ Vida L., Marka és Vida G. szórakoztat bennünket. 

A rendezvény honlapja: http://jurijejszakaja.csillagaszat.hu/


Az éjszaka szervezői: Mónika (a "Marson") és Edina (a Szojuzból épp kiszállva, Magyari Bélával)

Linkajánló

Ajánljuk...