Őszi észlelőhétvége Ágasváron

A hagyományoknak megfelelően a nyár elteltével kezdődik az észlelőhétvégék szezonja, így idén is megrendezésre kerül az őszi csillagászati hétvége, aminek az Ágasvári Turistaház és a mellette elterülő rét ad otthont. Az észlelőhétvége időpontja október 8-10. A várhatóan még kellemes, őszi időjárás a fázósabb észlelőknek is lehetőséget ad arra, hogy megismerkedjenek az őszi, hajnalban pedig már a téli égbolt látványosságaival. Táborhelyünk gyönyörű természeti környezetben, a Nyugati-Mátrában található, 635 m tengerszint feletti magasságban.

Az őszi éjszakák különös hangulatát az adja, hogy este még a nyári csillagképek látszanak, hajnalban viszont már igazi tél van az égbolton. Így minden észlelő megtalálhatja a számára kedves objektumokat, este a galaktikus ködöket, éjfél táján a galaxisokat, hajnalban pedig a közeli nyílthalmazokat. A bolygók közül az igazi látványosság a Jupiter lesz, amely az éjszaka első felében figyelhető meg.
Az észlelőhétvége részvételi díja 12 000 Ft, amely magában foglalja a szállást, a péntek vacsorától vasárnap reggeliig tartó étkezést, valamint a közös csomagszállítást is. Jelentkezési és befizetési határidő: szeptember 27. Jelentkezni Boros-Oláh Mónikánál lehet a nozomi@mcse.hu címen.

Közös odaút: 2010. október 8-án 16:45-kor Budapest Stadionok autóbusz pályaudvarról indulunk amivel 19:22-re érünk Mátraszentistvánba, innen gyalogolunk a turistaházig. Csomagjainkat autóval szállítják.

Közös visszaút: 2009. október 10-én. 10:30-kor a turistaháztól gyalog megyünk Mátraszentistvánig. A csomagokat kocsival leviszik. Mátraszentistvántól a 11:53-as gyöngyösi busszal utazunk, majd Gyöngyösön átszállunk a 13:25-ös Budapestre induló autóbuszra. Érkezés 14:40 körül várható a Stadionok megállóhoz.

Megközelítés egyénileg: Az Ágasvári turistaház a Nyugati-Mátrában található. Gyalogosan Mátrakeresztes felől a piros jelzésen érhető el (50 p.), az országos kék túra útvonalán Mátraszentlászló felől 50 p., Mátraverebélytôl és Galyatetőtől egyaránt kb. 2 óra a menetidő.
   Táborunk gépkocsival Mátraszentlászló felől közelíthető meg, erdészeti úton. A faluba érve a mátraszentistváni elágazásnál jobbra kell kanyarodni, kb. 50 m után következik az Ágasvári elágazás a Kossuth u. 5. szám mellett, a telefonfülkénél (Ágasvár tábla jelzi a villanyoszlopra erősítve). Innen 6 km-re van a táborhely. Az út nagyon rossz minőségű erdei út! Lassan, óvatosan hajtsanak! Akik autóval jönnek, de igénybe szeretnék venni a csomagszállítást, 17:45-ig érkezzenek meg Mátraszentistvánba, a Vidróczki csárdához!

Mit hozzunk magunkkal?
Az észlelőtáborozáshoz szükséges minden kelléket, de különösen váltás cipőt, meleg ruhát, zseblámpát, távcsövet vagy binokulárt (kétcsövű látcsövet), íróeszközt, jegyzetfüzetet. Az éjszakai észleléshez tompított vörös fényű zseblámpa is szükséges (hogy ne zavarjuk a sötéthez alkalmazkodott szemünket), ennek legegyszerűbb elkészítési módja: a lámpa üvegét ragasszunk le piros szigetelőszalaggal. 

 

 

Őszi észlelőhétvége Ágasváron

A hagyományoknak megfelelően a nagy nyári tábor után beindulnak észlelőhétvégéink, melyeket a szokásos helyen, az Ágasvári Turistaházban és a mellette elterülő réten tartunk. Az első ilyen rendezvényünk október 16-18. között kerül megrendezésre. A várhatóan még kellemes, őszi időjárás a fázósabb észlelőknek is lehetőséget ad arra, hogy megismerkedjenek az őszi, hajnalban pedig már a téli égbolt látványosságaival. Táborhelyünk gyönyörű természeti környezetben, a Nyugati-Mátrában található, 635 m tengerszint feletti magasságban.

Az őszi éjszakák különös hangulatát az adja, hogy este még a nyári csillagképek látszanak, hajnalban viszont már igazi tél van az égbolton. Így minden észlelő megtalálhatja a számára kedves objektumokat, este a galaktikus ködöket, éjfél táján a galaxisokat, hajnalban pedig a közeli, széles nyílthalmazokat. A bolygók közül az éjszaka első felében figyelhető meg a Jupiter, hajnalban pedig az egyre nagyobb látszó átmérőjű Mars, valamint a Vénusz.

A turistaház és az ősz színei

Az észlelőhétvége részvételi díja 9000 Ft, amely magában foglalja a szállást, a péntek vacsorától vasárnap reggeliig tartó étkezést, valamint a közös csomagszállítást is. Jelentkezési és befizetési határidő: október 5. Jelentkezni Boros-Oláh Mónikánál lehet a nozomi@mcse.hu címen.

Közös odaút: 2009. október 16-án 16:45-kor Budapest Stadionok autóbusz pályaudvarról indulunk amivel 19:22-re érünk Mátraszentistvánba, innen gyalogolunk a turistaházig. Csomagjainkat kocsival szállítsák

Közös visszaút:
2009. október 18-án. 10:30-kor a turistaháztól gyalog megyünk Mátraszentistvánig. A csomagokat kocsival leviszik. Mátraszentistvántól a 11:53-es gyöngyösi busszal utazunk, majd Gyöngyösben átszállunk a 13:25-ös Budapestre induló autóbuszra. Érkezés 14:40 körül várható a Stadionok megállóhoz.

Megközelítés egyénileg:
Az Ágasvári turistaház a Nyugati-Mátrában található. Gyalogosan Mátrakeresztes felől a piros jelzésen érhető el (50 p.), az országos kék túra útvonalán Mátraszentlászló felől 50 p., Mátraverebélytôl és Galyatetőtől egyaránt kb. 2 óra a menetidő.
   Táborunk gépkocsival Mátraszentlászló felől közelíthető meg, erdészeti úton. A faluba érve a Mátraszentistváni elágazásnál jobbra kell kanyarodni, kb. 50 m után következik az Ágasvári elágazás a Kossuth u. 5. szám mellett, a telefonfülkénél (Ágasvár tábla jelzi a villanyoszlopra erősítve). Innen 6 km-re van a táborhely. Az út nagyon rossz minőségű erdei út! Lassan, óvatosan hajtsanak! Akik autóval jönnek, de igénybe szeretnék venni a csomagszállítást, 17:45-ig érkezzenek meg Mátraszentistvánba, a Vidróczki csárdához!

Mit hozzunk magunkkal? Az észlelőtáborozáshoz szükséges minden kelléket, de különösen váltás cipőt, meleg ruhát, zseblámpát, távcsövet vagy binokulárt (kétcsövű látcsövet), íróeszközt, jegyzetfüzetet. Az éjszakai észleléshez tompított vörös fényű zseblámpa is szükséges (hogy ne zavarjuk a sötéthez alkalmazkodott szemünket), ennek legegyszerűbb elkészítési módja: a lámpa üvegét ragasszunk le piros szigetelőszalaggal.

Fontos tudnivalók Ágasvárról

   Ivóvíz, fürdés. A sötét égbolt és a szép természeti környezet néhány kényelmetlen dologgal jár együtt. Ágasváron nincs vezetékes víz, a turistaházat forrás látja el, mely nem képes annyi vizet szolgáltatni, mint a Vízművek, ezért mindenkit nyomatékosan kérünk arra, hogy mosakodás, zuhanyozás alkalmával ne folyassa a vizet feleslegesen! Az autósok — a biztonság kedvéért — hozzanak magukkal néhány kanna vizet. A legközelebbi bővizű forrás (a Vándor-forrás) a tábortól 10 percnyire található.
   Áram. Ágasváron aggregátor szolgáltatja az áramot (220 V), naponta néhány óra időtartamra. Az óragépes távcsövek tulajdonosai saját áramforrásra rendezkedjenek be (akkumulátor).
   Útviszonyok. Az Ágasvárra vezető út igen rossz állapotban van, ezért mindenki nagyon lassan, óvatosan vezessen.
   Parkolás. A kevés hely miatt az észlelőréten nem lehet parkolni – a hely a távcsöveknek és a sátraknak kell! A parkolásra közvetlenül a turistaház előtti térségen van mód. A parkoló megtelte után lehet csak az észlelőrét alsó peremére állni. Kérjük, vegyék figyelembe a szervezők utasításait parkolási kérdésben (is)!
   Háziállatok, kullancsok, labdajátékok. Ágasvárra ne hozzanak kutyát – négylábú barátainknak nem a távcsövek között van a helyük, és mindig akadnak olyan táborozók, akik tartanak a mégoly barátságos ebektől is. Kullancsveszély a Mátrában is van, mint minden hegységünkben. A kullancs szakszerű eltávolításáról gondoskodunk — reméljük, nem lesz rá szükség. A távcsövek épsége érdekében mindennemű labdajáték, vagy bármely, a távcsövek állapotát veszélyeztető cselekmény tilos!
   Észlelőlámpa. Alkonyat után használj tompított, vörös fényű zseblámpát (észlelő-lámpát). Az erős fényű reflektorok zavarják a megfigyeléseket! Az észlelőréten csak valóban indokolt esetben használj erős fényt, használata előtt figyelmeztesd a többieket.
   Távcsövek. A csillagászati távcső nagy értékű műszer. Más távcsövét csak akkor használjuk, ha a tulajdonos engedélyezte. Ne csak a saját távcsövünkre vigyázzunk – a másokéra is.
   Segíts másoknak! Azok, akik táborokat szerveznek, önkéntesek, nem pedig mások kiszolgálói. Ha látsz egy csoportot székeket pakolni, miközben az ebédlőt előadóteremmé alakítják át, állj be te is, értékelni fogják figyelmességedet. Az autósoktól azt kérjük, hogy gondoljanak azokra az amatőrtársainkra, akik gyalogosan érkeztek Ágasvárra. Akinél vannak üres helyek, vegyen fel néhány MCSE-tagot. Ne feledjétek, ők nem csak gyalog érkeztek, hanem távcsövüket is magukkal cipelték. 

Őszi észlelőhétvége Ágasváron

A hagyományoknak megfelelően a nagy nyári tábor után beindulnak észlelőhétvégéink, melyeket a szokásos helyen, az Ágasvári Turistaházban és a mellette elterülő réten tartunk. Az első ilyen rendezvényünk október 3-5. között kerül megrendezésre. A várhatóan még kellemes, őszi időjárás a fázósabb észlelőknek is lehetőséget ad arra, hogy megismerkedjenek az őszi, hajnalban pedig már a téli égbolt látványosságaival. Táborhelyünk gyönyörű természeti környezetben, a Nyugati-Mátrában található, 635 m
tengerszint feletti magasságban.

Az őszi éjszakák különös hangulatát az adja, hogy este még a nyári csillagképek látszanak, hajnalban viszont már igazi tél van az égbolton. Így minden észlelő megtalálhatja a számára kedves objektumokat, este a galaktikus ködöket, éjfél táján a galaxisokat, télen pedig a közeli, széles nyílthalmazokat. Este még látható a Jupiter, hajnalban viszont ismét feltűnik az egyre zártabb gyűrűket mutató Szaturnusz.

 

Kis csapatunk tavaly ősszel.

Az észlelőhétvége részvételi díja 8900 Ft, amely magában foglalja a szállást, a péntek vacsorától hétfő reggeliig tartó étkezést, valamint a közös csomagszállítást is. Jelentkezési és befizetési határidő: szeptember 26. Jelentkezni Sárneczky Krisztiánnál lehet a sky@mcse.hu címen.

Közös odaút: 2008. október 3-án 14:45-kor Budapest Stadionok autóbusz pályaudvarról indulunk az Eger felé menő busszal. Erről Gyöngyösön átszállunk a 16:40-kor Mátraszentimrébe induló buszra, mellyel Mátraszentistvánig utazunk.
Mátraszenistvántól a csomagokat kocsival felviszik a turistaházig. Akik autóval jönnek és igénybe szeretnék venni a csomagszállítást 17:45-ig érkezzenek meg a Vidróczki csárdához!

Közös visszaút: 2008. október 5-én. 10:30-kor a
turistaháztól gyalog megyünk Mátraszentistvánig. A csomagokat kocsival
leviszik. Mátraszentistvántól a 11:51-es gyöngyösi busszal utaznk, majd Gyöngyösben átszállunk a
13:25-ös Budapestre induló autóbuszra. Érkezés 14:40 körül várható a Stadionok megállóhoz.

Megközelítés egyénileg: Az Ágasvári turistaház a
Nyugati-Mátrában található. Gyalogosan Mátrakeresztes felől a piros
jelzésen érhető el (50 p.), az országos kék túra útvonalán
Mátraszentlászló felől 50 p., Mátraverebélytôl és Galyatetőtől egyaránt
kb. 2 óra a menetidő.
   Táborunk gépkocsival Mátraszentlászló felől közelíthető meg,
erdészeti úton. A faluba érve a Mátraszentistváni elágazásnál jobbra
kell kanyarodni, kb. 50 m után következik az Ágasvári elágazás a
Kossuth u. 5. szám mellett, a telefonfülkénél (Ágasvár tábla jelzi a
villanyoszlopra erősítve). Innen 6 km-re van a táborhely. Az út nagyon
rossz minőségű erdei út! Lassan, óvatosan hajtsanak! Akik autóval jönnek, de igénybe szeretnék venni a csomagszállítást, 17:45-ig érkezzenek meg Mátraszentistvánba, a Vidróczki csárdához!

Mit hozzunk magunkkal? Az észlelőtáborozáshoz
szükséges minden kelléket, de különösen váltás cipőt, meleg ruhát,
zseblámpát, távcsövet vagy binokulárt (kétcsövű látcsövet), íróeszközt,
jegyzetfüzetet. Az éjszakai észleléshez tompított vörös fényű zseblámpa
is szükséges (hogy ne zavarjuk a sötéthez alkalmazkodott szemünket),
ennek legegyszerűbb elkészítési módja: a lámpa üvegét ragasszunk le
piros szigetelőszalaggal.

Fontos tudnivalók Ágasvárról

   Ivóvíz, fürdés. A sötét égbolt és a szép természeti környezet néhány
kényelmetlen dologgal jár együtt. Ágasváron nincs vezetékes víz, a
turistaházat forrás látja el, mely nem képes annyi vizet szolgáltatni,
mint a Vízművek, ezért mindenkit nyomatékosan kérünk arra, hogy
mosakodás, zuhanyozás alkalmával ne folyassa a vizet feleslegesen! Az
autósok — a biztonság kedvéért — hozzanak magukkal néhány kanna vizet.
A legközelebbi bővizű forrás (a Vándor-forrás) a tábortól 10 percnyire
található.
   Áram. Ágasváron aggregátor szolgáltatja az áramot (220 V), naponta
néhány óra időtartamra. Az óragépes távcsövek tulajdonosai saját
áramforrásra rendezkedjenek be (akkumulátor).
   Útviszonyok. Az Ágasvárra vezető út igen rossz állapotban van, ezért mindenki nagyon lassan, óvatosan vezessen.
   Parkolás. A kevés hely miatt az észlelőréten nem lehet parkolni – a
hely a távcsöveknek és a sátraknak kell! A parkolásra közvetlenül a
turistaház előtti térségen van mód. A parkoló megtelte után lehet csak
az észlelőrét alsó peremére állni. Kérjük, vegyék figyelembe a
szervezők utasításait parkolási kérdésben (is)!
   Háziállatok, kullancsok, labdajátékok. Ágasvárra ne hozzanak kutyát
– négylábú barátainknak nem a távcsövek között van a helyük, és mindig
akadnak olyan táborozók, akik tartanak a mégoly barátságos ebektől is.
Kullancsveszély a Mátrában is van, mint minden hegységünkben. A
kullancs szakszerű eltávolításáról gondoskodunk — reméljük, nem lesz rá
szükség. A távcsövek épsége érdekében mindennemű labdajáték, vagy
bármely, a távcsövek állapotát veszélyeztető cselekmény tilos!
   Észlelőlámpa. Alkonyat után használj tompított, vörös fényű
zseblámpát (észlelő-lámpát). Az erős fényű reflektorok zavarják a
megfigyeléseket! Az észlelőréten csak valóban indokolt esetben használj
erős fényt, használata előtt figyelmeztesd a többieket.
   Távcsövek. A csillagászati távcső nagy értékű műszer. Más távcsövét
csak akkor használjuk, ha a tulajdonos engedélyezte. Ne csak a saját
távcsövünkre vigyázzunk – a másokéra is.
   Segíts másoknak! Azok, akik táborokat szerveznek, önkéntesek, nem
pedig mások kiszolgálói. Ha látsz egy csoportot székeket pakolni,
miközben az ebédlőt előadóteremmé alakítják át, állj be te is,
értékelni fogják figyelmességedet. Az autósoktól azt kérjük, hogy
gondoljanak azokra az amatőrtársainkra, akik gyalogosan érkeztek
Ágasvárra. Akinél vannak üres helyek, vegyen fel néhány MCSE-tagot. Ne
feledjétek, ők nem csak gyalog érkeztek, hanem távcsövüket is magukkal
cipelték.

 

Ajánljuk...