Égi kalendárium: 2008. szeptember

A nyár csak a naptár szerint múlik el — az égbolton éppenséggel kényelmesebb a nyári égbolt jelentős részét megfigyelni a kora őszi időszakban. Az éjszakák ugyan már pulóveresek, de végre van igazi sötétség, és természetesen rövidülnek a nappalok is.

A bolygók láthatósága

Sajnos ebben a hónapban a Merkúr helyzete megfigyelésére nem kedvező, bár a hónap első felében még kereshető napnyugta után a nyugati látóhatár
közelében. 11-én van legnagyobb keleti kitérésben, 26,9 fokra a Naptól.
Ekkor háromnegyed órával, 15-én már csak fél órával nyugszik a Nap
után.

A Vénusz látványa ismét az esti égboltot dobja fel: a hónap végétől kezdetben háromnegyed, a végén már egy órával nyugszik a Nap
után a DNy-i égen.
Fényessége még "csak" –3,9m.

A Mars túlélve az augusztusban már-már megszokott marsközelség-lázat, továbbra is földtávolban tartózkodik — a hónap közepén 366 millió km-re lesz tőlünk. A kora esti órában még látható
napnyugta után a Virgo (Szűz) csillagképben.  A hónap 
végén már csak háromnegyed órával nyugszik a Nap után. Fényessége 1,7m-ról 1,6m-ra változik, átmérője 3,9"-ről 3,8"-re csökken.

A Jupiter még jól látható a déli Tejút sűrűjében, a Sagittarius (Nyilas) csillagképben. Éjfélkor nyugszik, az
éjszaka első felében azonban –2,4m fényességével feltűnő a DNy-i égen. Látványos, óráról-órára változó felhőalakzatai miatt érdemes rendszeresen megfigyelni.

Sajnos a Szaturnusz 4-én együttállásban van a
Nappal a Leo (Oroszlán) csillagképben. A hónap második felében azonban láthatósága
gyorsan javul, szeptember végén már két órával kel a Nap előtt.

Az Uránusz egész éjszaka látható az Aquaris (Vízöntő) csillagképben. 13-án szembenállásban van a Nappal.

A Neptunusz csak az éjszaka első felében figyelhető meg a Capricornus (Bak) csillagképben.

Együttállások, csillagfedések

Szeptember 6-án az első negyed közelében levő Hold megközelíti az M4 gömbhalmazt, és az Antarest, azaz az α Scorpii-t. 9-én a Jupiter alatt halad el, ekkor a Hold már 70% fázisú lesz. 14-én az Uránusz  mellett halad el a Telehold.

Szeptember 19/20-án éjjel ismét Hold-Fiastyúk fedés lesz megfigyelhető — ezúttal 74%-os fogyó Holddal. A Hold csak súrolja a halmaz északi részét, a fényesebb csillagok közül a 4,3m-s Taygeta fedése figyelhető meg, a 3,8m-s Maia pedig néhány ívperccel kerüli el a Hold peremét hajnali 5:15 NYISZ-kor. Az északi országrészben lesz a közelítés szorosabb, délen tágabb.


A Hold szeptember 19/20-án éjjel 2:00 UT-kor (4:00 NYISZ)

 

Mély-ég ajánlat

A Polaris szeptemberi ajánlata: Szabadszemes galaxisles-ről szól. Nem véletlenül, ugyanis az őszi éjszakákon kiválóan megfigyelhető az Androméda-köd (M31) és kísérőgalaxisai az M110 ill. M32. Az M31 akár szabad szemmel is látható, kísérőgalaxisainak megpillantásához ellenben távcső kell. Az időszak másik érdekes galaxisa a Triangulum-köd (M33). Szabad szemmel ugyan megpillantható, de ehhez nagyon kiváló légköri viszonyok, és fényszennyezésmentes megfigyelőhely szükséges.

Nagyszerű célpont a Perseus és Cassiopeia csillagképek határvidékén fénylő Perseus ikerhalmaz (Χ–h Per) is. Az NGC 884 és NGC 869 csillaghalmazok alkotta duó már binokulárokban is nagyon látványos. Számos változócsillagot is tartalmaz, a Változócsillag Atlasz V. füzete alapján ezek könnyen megfigyelhetőek.

 


 

Ajánljuk...