Sikeres volt az idei MTT

Július 28. és 31. között tartottuk idei nagy távcsöves találkozónkat a Tarján melletti Német Nemzetiségi Táborban. Ez volt a tizenhatodik találkozónk, mely a Meteor nevet viselte, és egy bő hétvégére terjedt ki. A ráktanyai Meteor ’95 óta sok ezer milliméter csapadék hullott Magyarországra, és ez a rengeteg eső zömmel a távcsöves találkozók idején esett. Szinte mindegy, hogy a július végén, augusztus elejének bő kéthetes időszakában hol és mikor tartjuk a találkozót, majdnem mindig beleszaladtunk valami kiadós esőbe. Így van ez szinte mindig 2000 óta. A már említett 2000-es ágasvári MTT óta 2002-ben 2005-ben, 2008-ban, 2010-ben és idén, 2011-ben is kiadós adagot kaptunk. Meglepő, de legjobban még az augusztus 20-a környékére időzített táborokkal jártunk (2001, 2004, 2009), és egyetlen esetben, 2006-ban is elfogadható idő volt, dacára a július végi időszaknak.


Az idei MTT egyik érdekessége az AstroTech hordozható planetáriuma volt

Hosszan lehetne elemezni: miért van az, hogy az MTT 2011 résztvevőinek többsége a borult idő és a beázott sátrak ellenére mégis elégedetten tért haza. Illetve nem is kell hosszan lamentálni: mindössze annyi a titok, hogy a csillagászat sok-sok barátja találkozik itt évről évre, örülnek egymás társaságának, beszélgetnek, távcsövez(né)nek, jól érzik magukat. Ehhez próbáltunk mi, szervezők is némiképp hozzájárulni.

A találkozóról a Meteorban közlünk részletesebb cikket. A tábori életképek már láthatók galériánkban, az előadások pedig folyamatosan felkerülnek médiatárunkba.

A nagyítható "óriáscsoportkép" Illés Tibor jóvoltából megtekinthető ezen a linken.

 

Ajánljuk...