Közgyűlés 2012

Idén ismét a Klebelsberg Kultúrkúriában gyűltünk össze, hogy megtartsuk szokásos évi rendes közgyűlésünket, mely ezúttal tisztújító közgyűlés is volt.

Dr. Kolláth Zoltán elnök az előre meghirdetett 10 órakor megállapította, hogy a közgyűlés nem határozatképes – nincs jelen a taglétszám 50%-a plusz egy fő –, így a meghirdetettek szerint fél 11-re hívta össze a megismételt közgyűlést, mely már a jelenlevők létszámától függetlenül határozatképes volt.

A közgyűlés az elnöki megnyitóval kezdődött, melyben Dr. Kolláth Zoltán megköszönte a leköszönő elnökségnek és minden önkéntes segítőnek a munkáját.

A megnyitó után Mizser Attila megtartotta titkársági beszámolóját és ismertette a közhasznúsági jelentést. Érzékletesen egy Pannon Csillagda óriásplakátról készült felvétellel kezdett, melyet a közgyűlésre menet készített. A csillagvizsgáló és planetárium avató „dömping” később többször is visszatért a közgyűlés alatt. Többen megkockáztatták, hogy aranykornak is nevezzék az idei évet, mivel soha nem avattak egyszerre ennyi csillagászati intézményt.


A közgyűlés résztvevői

Levetítette a tavalyi közgyűlés csoportképét, és megemlékezett Ponori Thewrewk Aurél 90. születésnapjáról, melyet tavaly a közgyűlésen ünnepelhettünk.  Ezután beszélt a tavalyi év legfontosabb eseményeiről, és az idei év tervezett programjairól, köztük a csillagászat napjáról, a Vénusz-átvonulásról valamint a hegyhátsáli ifjúsági és a tarjáni MTT táborról. A legnagyobb figyelmet Dienes Péter a Föld Óráján készült animációja kapta, mely nagyon jól mutatta, hogy Budapest díszkivilágítása mennyire is járul hozzá a belváros fényszennyezéséhez. Végül ismertette az idei év tervezett költségvetését.

A titkársági beszámoló után a Számvizsgáló Bizottság jelentése következett. A beszámolók után a jelenlévők egy perces főhajtással emlékeztek az MCSE halottaira.

Tisztújítás révén az elnökség, a titkárság és a Számvizsgáló Bizottság tagjai lemondtak, és Görgei Zoltán, a Jelölő Bizottság elnöke vette át a közgyűlés levezetését. Ismertette a jelölteket, és mivel új jelöltet nem javasoltak, megkezdődhetett a választás. A szavazócédulák összegyűjtése után a szavazatszámlálók visszavonultak, és megkezdődött a szünet.

A szünet alatt elkészült a csoportkép, majd ebédeléssel és kötetlen beszélgetéssel telt az idő délután egyig.


Csoportkép
(a képre kattintva nagyobb méretben jelenik meg)

A szünet után Görgei Zoltán ismertette a szavazás eredményét, mely következtében a 2012 – 2014-es időszakra a következők lettek megválasztva az MCSE tisztségviselőinek:

Elnök: Dr. Kolláth Zoltán
csillagász, az MTA KTM CSKI tudományos tanácsadója
Alelnök: Dr. Kereszturi Ákos
geológus
Titkárság: Mizser Attila
főtitkár
  Jakabfi Tamás
titkár
  Molnár Péter
titkár
Elnökségi tagok: Béres Gábor
görög katolikus pap, amatőrcsillagász
  Boros-Oláh Mónika
ismeretterjesztő
  Horvai Ferenc
csillagász
  Horváth Tibor
optikus
  Jakabfi Tamás
villamosmérnök
  Dr. Kereszturi Ákos
geológus
  Dr. Kiss László
az MTA doktora, fizikus-csillagász
  Dr. Kolláth Zoltán
csillagász, az MTA KTM CSKI tudományos tanácsadója
  Dr. Kovács József
Csillagász, ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium tudományos főmunkatársa
  Mizser Attila
az MCSE főtitkára
Molnár Péter
szoftverfejlesztő
  Nyerges Gyula
tanár
  Sánta Gábor
régész, amatőrcsillagász
  Sárneczky Krisztián
tanár
Számvizsgáló
bizottság:
Haisch László
Koppány Léda
Szilva Ildikó

A közgyűlés hátralevő részében előadások hangoztak el:

  • Magyarországi csillagoségbolt-parkok (Kolláth Zoltán)
  • Napsúroló üstökösök (Sárneczky Krisztián)
  • Paloták és romok: közösségi csillagvizsgálók 2012-ben (Mizser Attila)
  • Hegyhátsáli csillagok (Horváth Tibor)

Reméljük, hogy a jelenlévőknek emlékezetes marad az idei közgyűlés, és még többen jönnek el jövőre.

 

Ajánljuk...