A Hold atlasza

Magyar nyelven is megjelent Antonín Rükl műve, A Hold atlasza. A kitűnő atlasz kapható a Polaris Csillagvizsgálóban, MCSE-tagok számára kedvezményesen.

Antonín Rükl: A Hold atlasza. ISBN 978-615-5015-11-3. Geobook Hungary Kiadó, 2012. A/4-es formátum, 224 oldal, ára 12 000 Ft (MCSE-tagoknak 10 000 Ft).

Antonín Rükl neve fogalom a holdészlelők körében, kiváltképp az Atlas Měsice 1991-es megjelenését követően. Az atlasz cseh vagy német nyelvű verzióit gyakran forgatják a magyar amatőrök is, hiszen a kitűnő munka térképlapjai szinte mindent megmutatnak, amit egy 20 cm-es távcsővel egyáltalán látni lehet a Holdból. A pompás atlasz most végre magyar nyelven is megjelent, a korábbi kiadásoknál is szebb kivitelben, strapabíró keménytáblás borítóval, jó minőségű papírra nyomtatva.

20130201-rukl

A világszerte kedvelt Rükl-féle holdatlasz méltán számít a holdészlelők bibliájának, hiszen minden benne van, ami egy észlelőt érdekelhet:

• 76 részlettérkép a Hold látható felszínéről, kb. 1 km felbontással és az objektumok bemutatásával

• Teljes és hivatalos holdi nevezéktan

• Jól illusztrált szöveges leírás a Hold mozgásairól, keletkezéséről, felszínéről

• Észlelési útmutató (vizuális és fotografikus!)

• Az 50 legérdekesebb holdi objektum részletesebb ismertetése

• Librációs térképek a peremvidékről

• Újdonság a poláris régiók részlettérképe

A magyar kiadás az eddig megjelent külföldi kiadások bővített, legfrissebb változata.

A térképeket speciális technikával nyomtatták, a minél gazdagabb árnyalatvisszaadás érdekében.

A kötetet Vizi Péter tagtársunk fordította, a szakmai lektorok Hargitai Henrik és Görgei Zoltán voltak.

Reméljük, az atlasz régóta várt magyar verziója sokak figyelmét fogja égi kísérőnk felé irányítani, és tovább emeli a hazai hold-észlelések színvonalát.

A Hold atlasza nem kerül könyvterjesztői forgalomba. Kapható a Polaris Csillagvizsgálóban, az esti távcsöves bemutatók alkalmával (kedd, csütörtök, szombat 18 órától 22:30-ig). Ettől eltérő időpontban telefonos egyeztetés alapján állunk rendelkezésre (06-70-548-9124).

A kötet ára MCSE-tagok számára 10 000 Ft, nem tagoknak 12 000 Ft.

Ajánljuk...