Asztrofotós sikerek

Szeptember 13-án jelent meg a médiában a hír, hogy Éder Iván első, Fényes Lóránd pedig a második helyezést ért el az ASA Astrophotography Competition 2014 elnevezésű osztrák-német szervezésű asztrofotós pályázaton.

Francsics László

Azonban még mielőtt elmélyednénk közismert fotósaink nagyszerű munkáinak elemzésében, megragadom az alkalmat, és egy másik szép eredményről is beszámoljak. Július 30-án, néhány nappal Tarján után írt nekem Bódi Attila asztrofotós társunk, hogy az egyik legelső, kezdő fotóját, ami az Andromeda-ködöt ábrázolja, az ausztrál ICEInSpace Calendar Competition 2015 versenyén 200 másik kép közül galaxis kategóriában győztesnek választotta a közönség. Bár a fotó elkészültekor Bódi Attila még csak élete nyolcadik éjszakáját töltötte az ég alatt, fotója mégsem kezdő képekkel versenyzett. Nagy távcsövekkel rögzített, számunkra egzotikusnak tekinthető csillagvárosok fotóival szemben választották ki az ő M31-felvételét. Ebben nyilván szerepet játszott az, hogy Új-Zéland és Ausztrália egén az Androméda számít egzotikumnak, de nyilvánvaló, hogy ennyi nem elég. Szükséges a jó szem, az elszántság, és a figyelmes tapasztaltabb társak tudása.

Idén ezt a tudást nem csak az ausztrál közönség, hanem a németajkú zsűri is díjazta. Az osztrák ASA távcsőfejlesztő vállalat és a német Sterne und Weltraum magazin közös pályázatának, az 15.000 euró összdíjazású nagy ASA fotópályázatnak szeptember 13-án volt az eredményhirdető gálája a német Villingen-Schwenningenben. Asztrotájkép, egyesületi, és mély-ég kategóriában született eredmény, az utóbbiban a kettős magyar sikert a győztes Éder Ivánnak és a második helyezett Fényes Lórándnak köszönhetjük. Éder Iván felvételét a hónap képe rovatban láthatjuk, Fényes Lóránd Antares vidékét ábrázoló fotójával szerepelt vele a Földgömb magazinban, de az Origo.hu hírportálon is. Éder Iván nyereménye amúgy egy DDM60 PRO mechanika volt, az ASA csúcstechnológiás nagy teherbírású terméke, reméljük, hogy a fotós hasznára tudja fordítani a kitűnő eszközt.

 

Éder Iván első helyezést elért felvétele a Szív-ködről.

Éder Iván első helyezést elért felvétele a Szív-ködről.

Néhány nappal az ASA eredményhirdetése után, szeptember 18-án, Greenwichben következtek izgalmas pillanatok az asztrofotográfia kedvelői számára. Legalább 4 magyar fotósért lehetett izgulni az Astronomy Photographer of the Year 2014, az év talán legnagyobb ilyen témájú megmérettetésén. De hiába, idén semmilyen helyezés sem termett a magyaroknak a londoni gálán. A külföldi nyertes és a hazai beküldött képek ismeretében a fotósaink kissé furcsállják az eredményen, de a csalódást feledteti a német eredmény, és még valami más is.

Az első helyezést elért Éder Iván a díjátadón.

Az első helyezést elért Éder Iván a díjátadón.

A Greenwichi Királyi Csillagvizsgáló 2009 óta minden évben könyvben adja ki a pályázat, azaz szerintük az év 100-150 legjobb asztrofotóját. 2012 óta követjük nyomon a magyarok szereplését ebben a gyűjteményben, és bár ez nem reprezentatív statisztika, de azt azért joggal gondolhatjuk, hogy a hazai fotók jelenléte a könyvben nemzetközi elismertségünk biztos jele. 2012-ben hat magyar kép volt a legjobbak között, akkor az a nemzetközi mezőny 8. helyét jelentette. Tavaly öt fotóval Kínával voltunk a megosztott 5.-ek a rangsorban. Idén pedig Baraté Leventétől, Fényes Lórándtól, Éder Ivántól és Francsics Lászlótól összesen nyolc képet válogattak be. Az Egyesület Államok, Anglia, Ausztrália (mindhárom asztrofotós nagyhatalom) után mi magyarok következünk!

A Trifid-ködről készült namíbiai felvétellel második helyezést ért el Fényes Lóránd.

A Trifid-ködről készült namíbiai felvétellel második helyezést ért el Fényes Lóránd.

Ajánljuk...