Együttműködés csillagoségbolt-park létrehozására a Bodok-Baróti hegységben

Háromoldalú együttműködési megállapodást írtak alá 2014 október 16-án Sepsiszentgyörgyön azért, hogy csillagoségbolt-park jöhessen létre a Székelyföldön.

Az együttműködési dokumentumot Demeter János a Vadon egyesület ügyvezető igazgatója, Kolláth Zoltán, a Magyar Csillagászati Egyesület elnöke és Gyarmathy István a Rónaőrző Természetvédelmi Egyesület titkára szignálta.

Az együttműködési megállapodás értelmében a Bodok-Barót hegység Natura 2000-es természetvédelmi területén indul el a közös munka, amely ahhoz szükséges, hogy a terület felterjeszthető legyen nemzetközi csillagoségbolt-park címre. A magyarországi két részvevő személye azért is fontos, mert az ő nevükhöz fűződik a Zselici és a Hortobágyi Csillagoségbolt-parkok létrehozása, így egyúttal ezeket a parkokat is képviselték. Magyarországi segítséggel végzik a terület fényszennyezettségének felmérését, ami a park létrehozásának fontos feltétele. Szerencsére a terület az előzetes megfigyelések alapján nagyon jó égbolttal rendelkezik,  a Bodok-Barót hegység Natura 2000-es természetvédelmi területen az adottságok ideálisak egy csillagoségbolt-park kialakításához. A természeti védettség kiterjesztése nagyban hozzájárul majd az éjszakai természetes környezet megóvásában. A csillagoségbolt-park felterjesztéséhez több feladatot kell még megoldani, többek között megvalósult világítási rekonstrukciós projekttel igazolni a komoly szándékot az égbolt védelme érdekében. Reményeink szerint a Fény Nemzetközi Évében (2015) megvalósulhatnak azok a feltételek amelyek alapján a magyarországi együttműködők elkészíthetik és benyújthatják Románia első csillagoségbolt-parkjának felterjesztési dokumentumát.

alairas_kozben

A Bodok-Barót hegység Sepsiszentgyörgytől északra található Kovászna megyében az Olt folyó völgyének két oldalán. A Natura 2000-es terület mérete közel 57000 hektár, így nemzetközi viszonylatban is jelentős méretű területen élvezhet majd komoly védelmet a csillagos égbolt. A kijelölt vidék területét tekintve Magyarország legnagyobb méretű nemzeti parkjaival vetekszik. A két hegyvonulat legmagasabb csúcsai elérik az 1000 métert. A gyönyörű környezetben számos olyan kiránduló célpont található, amely könnyen megközelíthető és kiválós lehetőséget biztosít az égbolt csodáinak megfigyelésére. Remélhetőleg sok közös programnak adnak majd helyet az erdei tisztások és dombtetők.

Ajánljuk...