Csillagászati diákolimpia középiskolásoknak

A 2014-2015-ös tanévben ismét országos diákvetélkedőn mérhetik össze tudásukat a csillagászat iránt érdeklődő tanulók. A nyertesek a 9. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpián képviselhetik hazánkat Indonéziában.

ioaa2015-indonezia

Csillagászati Diákolimpia
2014-2015

Szervezők:

A Bács-Kiskun Megyei Csillagvizsgáló Intézet, a Gothard Asztrofizikai Obszervatórium, a Magyar Csillagászati Egyesület, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Kísérleti Fizikai Tanszéke és Csillagvizsgálója, valamint Optikai és Kvantumelektronikai Tanszéke, és a TIT Budapesti Planetárium ismét országos diákvetélkedőt hirdet a 2014/2015 tanévben, amelynek fő célja a tehetséges, a csillagászat iránt átlag feletti érdeklődést tanúsító diákok felkutatása és tájékozottságának megmérettetése a határunkon innen és túl élő magyar középiskolások körében. A legjobbak 2015 kora tavaszán nyilvános döntőn mérhetik össze tudásukat, és az első három helyezett a magyar diákolimpiai csapat tagjává válik. Közülük ketten utazhatnak majd Indonéziába, a 9. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiára hazánk képviseletében! Emellett természetesen értékes jutalmakat kapnak rajtuk kívül még további döntős résztvevők is.

Résztvevők, nevezés:

A versenyben részt vehetnek hazai és határon túli magyar ajkú, a 2014/2015. tanévben középiskolába járó diákok.

A vetélkedő főbb tudnivalói

 1. Egyéni verseny, amely egyben a 2015-ben megrendezendő Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpia hazai selejtezője is.
 2. A nevezési díj 1000 Ft, amit a nevezéssel egy időben kell befizetni átutalással (vagy közvetlen bank-pénztári befizetéssel) az alábbi bankszámlára: Bajai Obszervatórium Alapítvány, számlaszám: 11732033-20028424 (Bajai OTP)
 3. A nevezési lapon kért adatok: a versenyző neve, születési időpontja, lakhelye, iskolája neve, osztálya, e-mail címe, ha van felkészítő tanár (szakkörvezető), annak neve.
 4. A nevezés az első forduló megoldásának beküldésével együtt történik. A nevezési lap letölthető lesz a verseny hivatalos Web-oldaláról.

A verseny tartalmáról, fordulóinak lebonyolításáról:

 1. A verseny témája, ismeretanyaga: csillagászat, űrfizika, űrkutatás. Három internetes forduló során a vetélkedő honlapján változatos feladatokat kapnak a résztvevők. Folyamatosan, egyre nehezedő feladatokat kell majd megoldani, amelyek az utolsó internetes fordulóban már közelítik a diákolimpia színvonalát.
 2. A felkészüléshez az első három fordulóban bármi felhasználható, a döntőben semmi sem. Különös gondot fordítunk arra, hogy a megoldások ne legyenek egyszerűen megtalálhatók, „kiollózhatók” az internetről. Ha egy szöveges megoldás, ill. esszé több versenyzőnél feltűnően megegyezik, akkor egyikük sem kap pontot rá.
 3. A három forduló lebonyolítása és a beküldés is elektronikusan történik. A feladatok a verseny honlapján jelennek meg. Az egyes feladatoknál elérhető pontszámok a feladatok kitűzésénél feltüntetésre kerülnek. A megoldásokat többnyire elektronikus levélben (e-mailben, ill. hozzá csatoltan) kell beküldeni. Ha előfordulnának ettől eltérések, arra külön felhívjuk a figyelmet.
 4. A kiértékelést, a megoldások pontozását a Szegedi Tudományegyetem és az ELTE GAO munkatársai végzik. A pontverseny állását idővel a vetélkedő honlapján közöljük, de nem szükségképpen az egyes fordulók után közvetlenül. Egy bizonyos: a nyilvános döntő előtt időben ismertté tesszük az internetes fordulók eredményét!
 5. A verseny feladatbeküldéseinél, ill. egyéb (menet közben) felmerülő kérdések, problémák tekintetében is használható E-mail címek: verseny@bajaobs.huhege@electra.bajaobs.hu

A döntőről:

 1. A szóbeli döntőbe a 10 legtöbb pontot elérő versenyző kerül be, és versenyen kívül részt vehetnek rajta a nemzeti válogatottba már a tavalyi válogató során bejutott, és 2015-ben is versenyző csapattagok.
 2. A feladatok nehézségi foka a döntőben már eléri a nemzetközi diákolimpiákét. Alapvetően írásbeli feladatok lesznek.
 3. A döntőben nem lehet segédeszközöket (pl. könyvet, internetet, mobilt) használni.
 4. Az utazás, és az esetleges szállás költségét a versenyzőknek kell vállalniuk. Ha ez a körülmény időközben szerencsésen megváltozna, úgy azt közzétesszük a verseny weboldalán a döntő előtt (ugyanis a költségek kompenzálására már keresünk támogatókat, pályázati lehetőségeket, de jelenleg még nincs rá forrásunk).
 5. Díjazás: minden döntőbe jutott diák és felkészítő tanár oklevelet kap, az első 6 versenyző szakkönyveket, posztereket, távcsöveket, tábori részvételt nyer. Az első 3 helyezettből kerül ki a nemzetközi csillagászati diákolimpián hazánkat képviselő csapat további 2 tagja és tartalékosa.
 6. Az eredmények közzétételének módja: a verseny honlapján és a http://www.csillagaszat.hu/ hírportálon, a döntőről beszámoló lesz elérhető az MCSE online hírcsatornáin és Meteor folyóiratában.

AZ OLIMPIAI VÁLOGATÓ VERSENY HIVATALOS HONLAPJA:

http://www.bajaobs.hu/verseny

Az első forduló feladatainak feltöltéséig szíves türelmüket kérjük.

Ajánljuk...