Karácsonyi égbolt (2014)

Hosszú-hosszú borult, ködös időszak után december közepére valamelyest javult időjárásunk, és újra lehetőség nyílt megfigyelések végzésére. Hogyan látják tagjaink az idei karácsonyi égboltot december 24-én 16:00 és december 27-én 24:00 között?

Leonidák listánkon tette fel a kérdést Cseh Viktor:

“Azt szeretném kérdezni hogy lesz idén is ilyen akció mint ami az alábbi linken is?

http://www.mcse.hu/egyesulet/egyesuleti-hirek-2013/karacsony-az-eg-alatt/

Szerintem nagyon jó ötlet volt!”

Köszönjük a kedves sorokat! És most következzenek az idei karácsonyi észlelések, kezdjük a sort éppen Cseh Viktor fotójával és rajzával:

Cseh Viktor fotója a december 24-i "idős" holdsarlóról 100/1000-es refraktorral és HP Photosmart "veterán" fényképezőgéppel. Jól látható a terminátoron a Mare Crisium és néhány feltűnő kráter: Langrenus, Petavius stb.

Cseh Viktor fotója Nagyvarsányból a december 24-i “idős” holdsarlóról 100/1000-es refraktorral és HP Photosmart “veterán” fényképezőgéppel. Jól látható a terminátoron a Mare Crisium és néhány feltűnő kráter: Langrenus, Petavius stb.

 

Uránusz az esti nyugati horizonton: 100/1000 refraktorral észlelve kicsit párás égen. Az egész észlelőlapot bescanneltem! Boldog karácsonyt!

Uránusz az esti nyugati horizonton: 100/1000 refraktorral észlelve kicsit párás égen. Az egész észlelőlapot bescanneltem! Boldog karácsonyt!

Kisújszállási kométa

Sánta Gábor beszámolója: “Tegnap, azaz szenteste a 80/400-as refraktorommal Kisújszállásról a 15P/Finlay üstökös nyomába eredtem. A kissé világos égen szépen látszott a Mars és a holdsarló – utóbbi erős hamuszürke fénnyel. A Mars, amennyit segített az égitest felkeresésében, annyit rontott is rajta: az üstökös alig 7 ívpercre tartózkodott – látszólag – a vörös bolygótól. 16 UT körül kezdtem a kísérletezést, de csak 16:29-kor koronázta siker a próbálkozásom, addig a megadott helyen sehogyan sem sikerült észrevennem a kométát. De a jelzett időpontban, 53x-os nagyítással egy leheletfinom, gyengén sűrűsödő, elég nagy foltot lehetett látni a Mars mellett, annak fényözönében… Ez nem más volt, mint a kitörésben lévő 15P/Finlay! A méretét kb. 3′-re, fényességét 8 és 9 magnitúdó közöttire becsültem. A folt elég diffúznak tűnt, ám néha mintha egy kis centrumot éreztem volna benne. Sajnos lehetséges, hogy a növekvő Hold miatt ez lesz az egyetlen észlelésem a kitörésről… Bár a láthatóság hosszúnak ígérkezik, és az üstökös fényessége még nőhet is.”

Karácsony második napján nagyon tiszta égbolt fogadott, amilyet már hosszú hónapok óta nem láttam. Így elhatároztam, hogy amint kellő magasságba emelkedik, megkeresem a C/2014 Q2 (Lovejoy) üstököst. 20:30 UT körül nyakamba vettem 15×70-es binokulárom, a kellő térképet, észlelőnaplóm és a rajzeszközeim, majd kisétáltam a város szélén, a vasútállomás mellett lévő nyílt, betonplaccra, ahonnan már régebben is sok észlelést végeztem. Néhány percig csak bámultam a rég nem látott szépségű eget, amin a téli Tejút markánsan húzódott keresztül. A Sirius még delelése előtt járt, a Jupiter pedig a keleti horizont felett ragyogott. A déli irányt az Orion uralta, alatta a Nyúl is szépen kirajzolódott. Nosza, felemeltem a binoklit, és szinte azonnal vissza is hőköltem a meglepetéstől – a 4 fokos látómezőben ott ragyogott a fényes üstökös, amely egy derékszögű háromszöget alkotott a v1 és v2 Columbae-val! A fényessége valahol 5 és 6 magnitúdó között volt (a pontos értéket nem írom le), az átmérő 10′-nek adódott. A kóma réteges szerkezetű volt, benne egy 9m körüli csillagszerű maggal, amit egy pár ívperces, éles peremű korong vett körbe. Ezt övezte a fokozatosan elhalványuló halo. Néhány perces észlelés után valami szokatlan tűnt fel az üstökösnél: az egyértelműen megnyúlt fej mögött feltűnt egy kis csóvakezdemény, az elején egy fényesebb szállal. A csóva ÉÉK felé mutatott, és kb. 40 ívperc hosszan lehetett követni, ám annyira halvány volt, hogy ebben a hosszúságban csak párszor ugrott be. Az első 20′ elég könnyen látszott. A teljes megfigyelés, mialatt látómezőrajzot készítettem, kb. 20-25 percig tartott, a végén pedig megkíséreltem felkeresni szabad szemmel is. Az alfa Columbae szépen látszott a háztető felett, egyszer talán az 5,3m-s v2 Col is beugrott, de a kométát sajnos nem sikerült távcső nélkül megpillantani.

Összepakoltam, vetettem még pár pillantást a következőkre: M41, M50, M42-43, M35-38, IC 405-410-417. Már eléggé fáztam, így lassan elindultam vissza a meleg lakásba. Életem egyik legszebb karácsonyi ajándéka volt ez az észlelés!

Hajdúhadházi felvételek

Hadházi Csaba Hajdúhadházi magáncsillagvizsgálójából fotózott egy 20 cm-es Newton-távcsővel:

A Finlay-üstökös épp kitörésben látható a Mars mellett Hadházi Csaba felvételén.

A Finlay-üstökös épp kitörésben látható a Mars mellett Hadházi Csaba felvételén.

A Loyejoy-üstökös Hadházi Csaba felvételén.

A Loyejoy-üstökös Hadházi Csaba felvételén.

A foltos Nap december 26-án, Hadházi Csaba felvételén.

A foltos Nap december 26-án, Hadházi Csaba felvételén.

Nyúli képek

Szitkay Gábor nyúli magáncsillagvizsgálójában szintén fényképezéssel töltötte a szentestét. A 40,6 cm-es Newton-távcsővel készült képek az idő rövidsége miatt nagyon kevés feldolgozáson estek át, de önmagukért beszélnek (részletes információk a fájlnevekben)!

 

Az NGC 891, az éléről látható galaxis az Andromedában.

Az NGC 891, az éléről látható galaxis az Andromedában.

 

A Merope ködössége.

A Merope ködössége.

Az M33 struktúrája tökéletesen kivehető ezen a  270 másodperces expozíción.

Az M33 struktúrája tökéletesen kivehető ezen a 270 másodperces expozíción.

A Loveyoj-üstökös csóvája is kivehető ezen a nyúli felvételen.

A Lovejoy-üstökös csóvája is kivehető ezen a nyúli felvételen.

 

Hind változó ködét és a T Taurit ritkán tűzik programjukra a magyar asztrofotográfusok, íme Szitkay Gábor karácsonyi felvétele.

Hind változó ködét és a T Taurit ritkán tűzik programjukra a magyar asztrofotográfusok, íme Szitkay Gábor karácsonyi felvétele.

 

A kitörésben levő Finlay-üstökös a Mars szomszédságában, Szitkay Gábor felvételén.

A kitörésben levő Finlay-üstökös a Mars szomszédságában, Szitkay Gábor felvételén.

H-alfa finomságok Piliscséven

Nekem is csodásan alakult a szenteste. Miután a gyerekekkel lecsaptunk a karácsonyfa alatti ajándékokra, láttam, hogy csodálatosan tiszta, csillagfényes éjszaka kezdődik. Ezért az ajándékokkal való játszás közben, még a vacsi előtt kirongyoltam gyorsan beizzítani a rendszert. Sok dolgom nem elvileg volt vele, mert számítottam erre az éjszakára. A távcsövet már dél körül beállítottam, gyakorlatilag csak finomhangolás kellett és indulhatott a felvétel. Az egész hónapban készülő Ha, OIII, SII kétkockás mozaik lelkét, a Ha csatornákat sikerült tegnap fotóznom. 30 perces expókkal dolgoztam, mivel ez a réteg fogja adni a végleges színes kép részleteit. Az OIII és az SII már korábban elkészült, az a színekhez járul majd hozzá. Aztán mégis volt némi kalamajka is, ami miatt vacsiról még ki kellett rohannom. A vezetés nagyon rángatott (jobban, mint szokott). Kiderült, hogy valamikor korábban, mikor szereltem valamit a távcsövön, a pontos pólus elment. Ezért ünneplő ruhában (szó szerint) kifeküdtem a távcső alá (mert a pólustávcső nagyon alacsonyan van nálam). Mikor láttam, hogy ez így nem lesz ok, gyorsan be, le a szépruhát, fel a mackót, pólus beállás, visszaöltözés. A vacsorára úgy értem vissza 10 perc alatt, hogy ebből semmi nem látszott aztán. Ilyen gyorsan még nem raktam rendbe a rendszert soha… Mondjuk azt is el kell mondani, hogy a családom extra megértő, tudták, mennyire vártam a tiszta eget. Még drukkoltak is utána. Ezért egy nagy ölelés jár nekik egyébként. Nekik is szép volt a karácsony, de nekem is. Egészen hajnalig tudtam dolgozni, miután a kisfiam a fa alatt, a nagylányom az új szerzemények között a szobájában elaludt.

Az IC 405 és az NGC 1893 H-alfában.

Az IC 405 és az NGC 1893 H-alfában.

A mozaik H-alfa előzetesét osztanám meg. Ez egy gyors összegzés, a feldolgozás veleje még hátra van, rendes darkolással, görbézéssel és az OIII, illetve SII rétegek előhívásával, összedolgozással, hibajavítással. De a Ha is nagyon gazdagon jön, nagyon jó volt a karácsonyi átlátszóság. Ha kész a kép, fel fog kerülni az oldalamra. Valahol szilveszter környékén.

Baráti üdv, nyugodt ünnepet mindenkinek: Fényes Lóránd

Fehér-tói csillagvárta

December 25-e hajnala a Beretczk Péter kilátónál talál, a Fehér-tó partján.

A szatymazi temetődombon még pislákolnak az előző este gyújtott mécsesek, a mélyebb területeken sűrűbb-ritkább ködfátylakon kell áthajtani, bekapcsolom a ködfényszórót. Egy-két nyúl bukdácsol az út mentén. Szerencsére a tónál nincs köd, bár a kora estéhez képest sokkal párásabb a levegő. A horizont tökéletes, szükség is van rá, hiszen a T Centaurira vadászom (-33 fokos deklináción). Könnyű préda, valahol maximum és minimum között járhat. Feljebb az R Hydrae következik, majd a Virgo változói, keletebbre pedig az U Ser, az R Boo, az S CrB, no és az utóbbi évek rendbontója, az R CrB. Most könnyű látvány, habár a 20×80-as binoklit nem éppen könnyű tartani. A kora esti észlelést folytatom most ezzel a hajnali kivonulással. Nem túl nagy a zsákmány, talán másfél tucat változó. Az észlelés végére megszólalnak a szabad madarak, de mindet felülmúlja egy harsány rabmadár követelőzése: a kakas mindent jobban tud. Talán nem is világosodna az égalja ott délnyugaton, Algyő fölött, ha nincs ez a kakas. Szép karácsonyi ajándék volt a tegnap esti holdsarló, a régen látott Tejút, no és a régen látott változók is. Épp eleget volt borult már idén!

Hajnali hat órakor megszólalnak a harangok.

Mizser Attila

Écsi Lovejoy

12.24. éjjelén ha nem is nagyszerű égbolt, de viszonylagosan elfogadható volt. Bíztam benne, hogy az üstököskeltéig ki fog tartani. Nos, szerencsém volt. A nagyon alacsony fekvés miatt először egy 10*50 binokulárral próbáltam megkeresni. Egyből megtaláltam! Legjobban az M13-ra hasonlító bontatlan diffúz halmazra emlékeztetett. Sajnos a nagyon alacsony állása miatt a szokott helyemről nem tudtam fotózni, ezért a távcsövet át kellett tennem. Sajnos pólusraállás nélkül, kb-ra tettem le, ennek ellenére sikerült a LM-be hozni az üstököst. A fotó már nem sikerült, elég csíkhúzós lett, de megvan. Mindenesetre ezzel a fotóval kívánok Mindenkinek Áldott Karácsonyt Écsről!

Kovács Attila

Kovács Attila écsi Lovejoy-felvétele.

Kovács Attila écsi Lovejoy-felvétele.

Adonyi asztroképeslapok

Rosenberg Róbert Adonyból küldte az alábbi képeket, melyek Canon 600D fényképezőgéppel készültek:

A Mars és a Finlay-üstökös december 24-én, Adonyból.

A Mars és a Finlay-üstökös december 24-én, Adonyból.

 

A Mars és a Hold december 24-én kora este.

A Mars és a Hold december 24-én kora este.

Esti holdsarló 25-én, ígéretes, bár nagyon vékony derült-csíkkal az égaljon.

Esti holdsarló 25-én, ígéretes, bár nagyon vékony derült-csíkkal az égaljon.

 

A Vénusz a horizonton, december 25-én! Tavasszal sok munkát ad majd a távcsöveseknek.

A Vénusz a horizonton, december 25-én! Tavasszal sok munkát ad majd a távcsöveseknek.

Az a kis kék folt a Lovejoy-üstökös (december 26-án).

Az a kis kék folt a Lovejoy-üstökös (december 26-án).

Mégis meglett a Lovejoy-üstökös!

Több hónapos “kényszerszünet” után végre nekem is sikerült egy kicsit a csillagokkal és a fotózással foglalkozni szentestén. A családi ünneplés után derült este köszöntött ránk. Ez is olyan ritka manapság, hogy nem volt szabad kihagyni. Eredetileg a C/2014 Q2-t szerettem volna megörökíteni, de a teraszunkról olyan a kilátásom, hogy nem jártam sikerrel. (Mindenesetre a cserszömörcével még számolunk majd). De ez nem lombozott le, hiszen az Orion nekem nagyon tetszik és az ezen az estén igazán szép volt. Budapesti mércével mérve mindenképpen. A kép elkészítéséhez csak fotóállvánnyal és a 600D-vel “települtem ki”. 26-án este ismét próbálkozam, ezúttal sikerrel:

Nincs lehetetlen! Meglett az ágak között bujkáló Lovejoy-üstökös december 26-án, mélyen az Orion alatt. (Nagy Tibor felvétele)

Nincs lehetetlen! Meglett az ágak között bujkáló Lovejoy-üstökös december 26-án, mélyen az Orion alatt. (Nagy Tibor felvétele)

Karácsonyi válogatás Paloznakról

A Meteor szabadszemes rovatának vezetője, Landy-Gyebnár Mónika karácsony napjaiban sem volt tétlen, folyamatosan figyelemmel kísérte az égi eseményeket is. Az alábbiakban 26/27-i, Paloznakon készült képeiből válogatunk.

“26-án délben a férjemmel lementünk Paloznakra, a telekre, ő különféle ház körüli munkákat tervezett, én esti fotózást. A nap közben átvonuló felhők estére kissé megritkultak, így amikor sötétedni kezdett és a holdsarló szépen világított már, csupán néhány középmagas felhő volt jelen – ezeknek köszönhetően a Hold körül gyönyörű színű irizálás is kialakult”

Holdfény okozta irizáló felhők

Holdfény okozta irizáló felhők

Később az égbolt tovább tisztult, “… így a kelő Orion már éppen kibukkant a távozó felhőkből. Az égbolt talán legtöbbek által kedvelt csillagképét az októberben elhunyt Ponori Thewrewk Aurél bácsi háza felett örökítettem meg. A házat (és a mellette álló tornácos, egykori vincellérházat) a holdfény világította be, a kép bal szélén pedig a falucska legjellegzetesebb növénye, egy csupasz, téli álmot alvó mandulafa áll.”

Landy-Gyebnár Mónika felvételén a néhai Ponori Thewrewk Aurél paloznaki háza felett kel az Orion csillagkép

Landy-Gyebnár Mónika felvételén a néhai Ponori Thewrewk Aurél paloznaki háza felett kel az Orion csillagkép

Talán úgy gondoljuk, hogy Naprendszerünk legkülső bolygójának, a Neptunusznak megpillantásához – hatalmas távolsága miatt – nagy műszerre van szükség. Valójában a planéta közepes látcsövekkel is megpillantható, sőt, Galilei egyik rajzán is szerepel, csakúgy, mint rovatvezetőnk felvételén. “A Hold és a Neptunusz ezen az estén alig 4,5 fokra álltak egymástól, nyilvánvaló volt, hogy fotót érdemel a téma, a tiszta nyugati égbolton jól látszott a Neptunusz még a közeli Hold fénye ellenére is.”

A holdfényben is viszonylag könnyen megtalálható Neptunusz

A holdfényben is viszonylag könnyen megtalálható Neptunusz

Az égbolt nyílthalmazai közül valószínűleg az egyik legismertebb a Fiastyúk (M45), amely téli időszakban magasan látható a Bika csillagképben. “Később még több felhőátvonulás volt, ám a felhőszünetekben lehetett szépen fotózni, így például a már magasan álló Fiastyúkot. Elég sok szép meteort láttam az este során, egyikük éppen “beleesett” a látómezőbe a Fiastyúk mellé, ráadásnak még egy kis nyomot is hagyott maga után.”

A Fiastyúk meteorral és hullócsillag nélkül. A viszonylag rövid expozíciós idő ellenére is sejthető a halmazt átlengő ködösség fényesebb része

A Fiastyúk meteorral és hullócsillag nélkül. A viszonylag rövid expozíciós idő ellenére is sejthető a halmazt átlengő ködösség fényesebb része

Rovatvezetőnk képei közül végül lássuk a C/2014 Q2 (Lovejoy) üstököst ábrázolót, hiszen “… Az üstökös fotózása sem maradt meteor nélkül, egy igen látványos, 0 magnitúdó körüli fényességű, vöröses színű szépség pottyant az üstökössel egy látómezőbe!”

Fényes meteor a C/2014 Q2 (Lovejoy) üstökös mellett

Fényes meteor a C/2014 Q2 (Lovejoy) üstökös mellett

 

 

Ajánljuk...