Kulin György Csillagászati Szabadegyetem 2014

Februárban ismét kezdődik a Kulin György Csillagászati Szabadegyetem. A sorozat februári előadásaiban a 450 évvel ezelőtt született Galileo Galileire emlékezünk. Minden érdeklődőt szeretettel várunk a Polarisban!

Galileo Galilei 1564. február 15-én született az itáliai Pisában. Februárban induló sorozatunk nem mutathatja be a hatalmas életművet a maga teljességében, erre nem is vállalkozhatunk. Négy előadásban azt kutatjuk, miként hatottak Galilei felfedezései saját korukra, hogyan változott és változik Galilei-képünk, mit jelent ma Galilei életműve. Hiszen mindannyian tudjuk “eppur si muove”… De vajon valóban mondta ezt Galilei?

Február 4. Galilei nyomában (Mizser Attila)

Február 11. Galilei és a napfoltok (Székács Vera)

Február 18. Kepler és Tycho nyomában – Prágában (Mizser Attila)

Február 25. A Galilei-élménytől a goto-élményig (Szarka Levente)

20140102-kulin-szabadegyetem

Március 4. Galilei, a Hold kutatója (Görgei Zoltán)

Március 11. A tűzijátéktól a Jáde-nyúlig: Kína űrkutatása (Horvai Ferenc)

Március 18. A világegyetem nagyléptékű szerkezete (Horváth István)

Március 25. A meteoritgyűjtés aktuális kérdései (Kereszty Zsolt)

 

Április 1. Nemlétező csillagképek (Sánta Gábor)

Április 8. Csillagászat a médiában – média a csillagászatban (Mizser Attila)

Április 15. John Dobson és a Dobson-forradalom (Mizser Attila)

Április 22. Emlékezzünk Kulin Györgyre! (Mizser Attila)

Április 29. Galaktikus archeológia: hogyan rekonstruálhatjuk a Tejútrendszer múltját? (Kiss László)

A Kulin György Csillagászati Szabadegyetem végén látogatási bizonyítványt kapnak mindazok, akik rendszeresen látogatták az előadásokat. MCSE-tagok ingyenesen vehetnek részt az előadásokon. A részvételi díj nem tagok számára 600 Ft (felnőtt), illetve 400 Ft (diák, nyugdíjas). Az előadások 19 órakor kezdődnek, kérjük a pontos megjelenést!

Az előadások az MCSE tagjai számára ingyenesek, akárcsak azoknak, akik az előadás után a helyszínen lépnek be az egyesületbe. Tagok számára a Polaris látogatása ingyenes, emellett számos egyéb kedvezményt, illetménykiadványt is kapnak. Nem tagok esetén a belépő felnőttek részére 600 Ft, diákok és nyugdíjasok részére 400 Ft előadásonként.

Váltson “bérletet” előadás-sorozatainkra!

Tagjaink ingyenesen vehetnek részt a Polaris előadás-sorozatain, ezért minden érdeklődőnek javasoljuk az MCSE-tagságot, mellyel az ingyenes részvétel mellett további kedvezmények járnak, legfőképp pedig illetményként kapják tagjaink a Meteort és a Meteor csillagászati évkönyvet. A 2014-es tagdíj összege 7300 Ft (ifjúsági tagdíj 3650 Ft). A belépés a Polarisban intézhető személyesen, vagy online:

http://www.mcse.hu/belepes-a-magyar-csillagaszati-egyesuletbe/

  • Támogassa munkánkat az SZJA 1 százalékával! Adószámunk: 19009162-2-43

Ajánljuk...