NOSZA 2014

Élesben is megkezdődött a NOSZA, vagyis a 2014-es Nagy Országos Szolárgráf Akció. Közel háromszáz kamerát helyeztek ki tagjaink és barátaink.

A szolárgráf felvételek készítése (a Nap útjának egy rendkívül hosszú expozíciós idejű felvételen való megörökítése) az utóbbi néhány évben egyre népszerűbbé vált az amatőrcsillagászok körében, bár bizonyos értelemben ez még mindig inkább egy kicsit periférikus és inkább művészi ténykedésként tekintenek rá sokan. Igaz is, hogy a felvételek többnyire inkább esztétikai értékkel bírnak és tudományos adatokat kevéssé szolgáltatnak, illetve minden egyes felvétel teljesen egyedi, ami művészetileg még inkább érdekessé teszi ezeket a képeket.

2013-ban a szolárgráfia mint „észlelései téma” a Naprovathoz került, eldöntve ezzel hányattatott sorsát, illetve azt, hogy valóban értéket képviselnek amatőrcsillagászati szempontból is, hiszen végső soron a Nap útját örökítik meg az analemmához hasonlóan. Miután a rovat elkezdte gyűjteni és feldolgozni ezeket a felvételeket, év elején az egyik észlelőszakkör során egy korszakalkotó ötlet pattant ki a fejünkből: Mi lenne, ha csinálnánk egy olyan akciót, amely során még többen küldenének szolárgráf felvételeket azonos időpontban? Hamar meggyőztük magunkat, hogy ötletünk zseniális, és mindjárt tovább is gondoltuk: Mi lenne, ha ezek a felvételek valamilyen módon tudományos értéket is képviselhetnének? És ezzel a gondolattal a fejünkben bele is kezdtünk az akció megszervezésébe.

2014nosza1_terkepA térképen az ország területén belül kiosztott kamerák eloszlását láthatjuk, amely jól mutatja, hogy egyrészt Budapestről és környékéről rengeteg jelentkezés érkezett, másrészt emellett nagyjából az egész országot le tudtuk fedni. A „hézagok” többnyire legfeljebb 50-70 km-es területet jelentenek.

Az akció során bárki jelentkezhetett az ország egész területéről, hogy kitegyen egy kamerát a 2014. június 21-től december 21-ig tartó szolárgráf szezonban. A jelentkezők feladata az volt, hogy a számukra küldött kamerát (vagy kamerákat) kihelyezzék egy olyan biztonságos helyre, ahol a kamera délre nézve láthatja a Nap teljes útját fél éven keresztül. Bár először nem tudtuk pontosan hány darab kamerát tudunk majd küldeni, támogatóinknak köszönhetően összesen közel 330 db kamerát tudtunk készíteni, melyek 95%-át el is juttattuk valakihez az akció kezdetéig. A megmaradt néhány kamerát szétosztjuk, s bár ezek a tudományos kísérletben nem biztos, hogy részt tudnak venni, azért mégis csak értéket képviselnek számunkra. Az ország minden tájáról jöttek jelentkezések, s végül néhány kamerát még az ország határain kívülre: Szlovákiába, Angliába, Franciaországba, Svédországba, Németországba, Szerbiába, Romániába és Finnországba is tudtunk küldeni. Jól sikerült felvételek esetén ezek is részt tudnak venni az akcióban, az országos kiértékeléshez képest érdekes referencia-adatokkal szolgálnak majd, bár számukból adódóan ez inkább csak érdekesség lesz.

A kamerák összeszerelését alapos és átgondolt vizsgálatok és tervezés előzte meg. A kamerák – ez elérhető anyagok mennyiségéből adódóan – két féle méretben készültek, azonban a két méreten belül minden egyes kamera azonos méretű és azonos feltételek szerint készült. A kisebb méretű kamerákat főképp vidéki városokba postáztuk, míg a nagyobbakat a budapesti, vagy Budapesthez közeli városokba és külföldre. A megfontolás mögött pusztán mennyiségi szempontok voltak, hogy valamilyen módon egységes legyen a kiküldés módja. Nagy Olivér tagtársunk, aki az akció véghezvitelében és lebonyolításában rendkívül aktívan részt vett, részletes fotópapír teszteket is készített az akció kezdetén, melyben azt vizsgáltuk, milyen típusú fotópapírt érdemes beletenni a csövekbe a legjobb eredmény elérése érdekében. A választásunk az Ilford RC Multigrade IV papírjára esett, amely közepes vastagságú, matt felületű, műanyag alapú fekete-fehér fotópapír.

2014nosza2_tesztekA fotópapír-tesztek egy részének eredménye: Több típusú fotópapírt teszteltünk azonos körülmények között azonos időn át, egyező feldolgozási módszerrel. A teszt eredménye megmutatta, melyik típusú papírnak milyen tónusú eredménye lesz, mennyire éles rajta a kép, illetve mennyire „ég be” rajta a Nap útja.

A kamerákhoz lézertechnológiával készíttettünk lyukakat ipari fóliába vágva, amelynek köszönhetően így a kamera „lencséje” tökéletesen kör alakú, illetve tized milliméter pontossággal meghatározott méretű a cső átmérőjéhez viszonyítva, hogy a lehető legélesebb képet adja a kamera. A kameratestek méretét is körültekintő számításokkal határoztuk meg. A csövek átmérője adott volt, mivel támogatónktól két féle méretű PVC csövet kaptunk az akcióhoz, azonban ezután a csövek hosszát, a lyuk elhelyezkedését és méretét pontos számításokkal meg lehetett állapítani annak érdekében, hogy a kamera a lehető legtöbbet vegye fel a Nap útjából, azaz hogy a nap teljes útja látszódjon majd a felvételeken, a téli és a nyári napfordulóhoz közel is. A csöveket méretre vágás után fertőtlenítettük, hogy elkerüljük a penészedést a cső belsejében.

2014nosza3_meretekAlaposan megterveztük, hogy mekkora legyen a kamera, illetve minimum milyen méretű fotópapír kell bele ahhoz, hogy a Nap teljes útját megörökíthessük benne, nyáron és télen is anélkül, hogy a kamerát megdöntve kellene kihelyezni. A kamerákat ezután ráhagyással méreteztük a biztonság kedvéért.

Amikor minden alkatrész elkészült (lyukak, fotópapír, kupakok is), meghirdettük az „összeszerelései hadműveletet”. Sok segítőnk akadt a Polaris Csillagvizsgálóban szervezett Észlelőszakkör résztvevői közül, az első összeszerelés napján május 3-án sokan eljöttek és segítettek, amire nagy szükség volt, hiszen a csillagvizsgáló előadója tényleg hadműveleti területhez hasonlított. Eleinte mindenki valamilyen rész-folyamaton dolgozott (lyukak felragasztása, kupakok maszkolása, fotópapír méretre vágása, stb), s végül közös erővel összeraktuk a kamerákat. A fotópapírokkal egyébként szó szerint kesztyűs kézzel bántunk, ugyanis orvosi gumikesztyűben fogtuk meg annak érdekében, hogy a papíron egyetlen ujjlenyomat, vagy maszat se maradhasson. Ugyanezzel a módszerrel fogjuk majd kiszedni is a kamerákból, amikor visszakapjuk azokat.

2014nosza4_osszeszerelesÖsszeszerelési hadművelet a Polaris Csillagvizsgáló előadójában. Mindenki szorgosan dolgozik, még a legkisebbek is, az összeszerelés nagyon jó hangulatban zajlott.

Összeszerelés után borítékoltuk, majd fő támogatónk a GLS futárszolgálat segítségével a kamerák postázásra kerültek június elején. Rengeteg visszajelzés érkezett a kamerák kiszerelésével kapcsolatban, hogy az sikeresen és időben megtörtént és néhány esetben egészen izgalmas történeteket is megosztottak velünk a résztvevők.

Az egyik ilyen történetet például Vinnai Zsolttól kaptuk, aki a Mosonmagyaróvári Fekete István Általános Iskola nevében „nevezett be” az akcióra. Zsolt tanulóival együtt helyezte ki a kamerákat, amely igen kalandosra sikeredett a leírása szerint:

„A két kamerát iskolánk két egységében helyeztük el, elég nehezen, mivel épp ezen a nyáron kezdődik egy nagy felújítás, mely során a tető és az oldalfal is szigetelésre kerül. A Mofémtelepi egység fűtőházának tetején lévő vascsőre sikerült végül felszerelni, és kb. dél felé beállítani. Az ipartelepi egység konyhájának tetején lévő villámhárítójára tudtuk csak feltenni (mivel nem messze tőle található egy másik villámhárító is, így már csak fele akkora az esélye, hogy épp ebbe csap bele a villám, illetve a közelben található egy hatalmas kémény és magas fákkal is körbe van véve az épület).

A két kamera rögzítésénél segítségemre volt az iskola gondnoka, Patak György, majd szombat este két volt 8. osztályos tanulóm jelen volt a ragasztószalag eltávolításánál. Mivel a Mofémtelepen a tetőre csak kívülről létrákkal lehet feljutni, ezért igen veszélyessé vált a kamera felhelyezése, majd aktiválása. Ezért egy alternatív ötlettel álltam elő, hogy a ragasztószalagra egy fonalat kötünk, amelyet szombat este a tetőre mászás nélkül is el tudjuk róla távolítani. Sajnos az ötlet ott bukott el, hogy a fonal, amit a titkárságról kaptunk, igen vékony és gyenge volt, két nap alatt, míg ott lebegtette a szél a fonalat, beakadt a párkányba, így szombat este el is szakadt. Sajnos a gondnokunk már csak az Ipartelepi egységhez tudott odajönni, így a Mofémtelepi egységen elhelyezett kamera aktiválását nekünk kellett megoldani. Mivel kulcs nem volt egyik egységnél sem, így kerítésmászással kezdődött az akció. Az ipartelepi kameráról a ragasztószalag kézzel történt eltávolításra.

Visszatérve a Mofémtelepi egységhez, első dolgunk volt, hogy valahonnan este 10 után létrát kérjünk. Először a közelben lévő Tesco-nál próbálkoztunk, majd a McDonald’s-nál, sikertelenül. Előbbinél nem adtak, utóbbinál nem volt. Majd a közeli Nimród Hotelből kaptunk kölcsön alulétrát – külön köszönet Lanter Georginának, aki a hotel recepcióján dolgozik. Tehát kerítésen át, kerékpártároló alutetejére fel, majd létrát felhúzva onnan tovább a fűtőház tetejére. A helyszínen vettük észre, hogy a kamera látóterében van az utcai világítás, így a kamerát lejjebb helyeztük, hogy a világítás árnyékában legyen, de az égre még jó rálátás legyen.

Érdekes volt azon emberek arcát látni, akiknek elmeséltük, hogy mit akarunk, miért is akarunk este 10-11 körül létrát kérni. Az is érdekes volt, amikor a kerékpártároló tetejéről a fűtőház tetejére másztunk fel, közben a közeli utcában megállt egy autó, és kiszállva figyelték, mit csinálunk, majd telefonáltak. Nem sokkal később egy taxi is érkezett az iskolához, de az előbbitől teljesen függetlenül az igazgatónő érkezett meg egyik kolléganővel egy rendezvényről. Mivel az igazgatónő be volt avatva a kísérletbe, így tudta, hogy mi mit csinálunk ott, de azt nem gondolta, hogy ilyen veszélyes ennek a kamerának az aktiválása. Szombat estig nem tudtam, hogy mivel lehetne feldobni ezt az esti eseményt, de az élet gondoskodott róla, hogy nekem és két volt tanítványomnak egy felejthetetlen esemény legyen. Ezúton is köszönjük neked, hogy ilyen élményekhez juttattál minket! Remélem minden sikerül, és decemberben két tökéletes fotót sikerül majd küldenünk.”

Zsolt két volt tanítványa Bata Martin és Hargitai Dávid egyébként részese volt annak a csapatnak, amellyel a Futura által szervezett “Kedvenc kísérletem” természettudományos versenyen (ahol saját készítésű kísérlettel kellett nevezni) első helyezést értek el a saját készítésű sör-kollektorukkal (ami természetesen nem sört, hanem napenergiát gyűjt – a szerk.), ami állandó kiállítási darab lett a versenyt követően. Zsolt elmondása szerint a szolárgráf ilyen módon is kapcsolódik hozzájuk, hiszen ezzel – a helyi féléves napos órák számának demonstrálásával – bizonyíthatóvá válik a napelemek, napkollektorok létjogosultsága az iskolában és annak környékén.

2014nosza5_peldaAz akció során elkészült felvételek a fotón láthatóhoz hasonlóan néznek majd ki. A felvételen az egyik teszt kamera képe látható, amelyet már a kiküldött kamerákkal azonos módon szereltünk össze, s 30 napon át vette fel a Nap útját és a tájat. A végleges kamerák felvételein pontosan hatszor ennyi csíkot láthatunk majd.

Vinnai Zsolt kis csapatán kívül is jelentkezett számos más oktatási és csillagászattal foglalkozó intézmény az akcióra, ahol mind nagyon lelkesen fogadták a kamerákat és a kihelyezést, valamint a kísérletet a gyerekeknek is bemutatva, őket beavatva végzik el, nagy szolgálatot téve ezzel a tudomány népszerűsítésének!

Az akciónak persze nem csak tudománynépszerűsítő célja van, hanem tudományos kísérletként is szeretnénk, ha sikeres lenne. A kamerák beérkezését követően az összes fotó digitális feldolgozásra kerül majd azonos módszerek szerint, majd megpróbálkozunk azzal, hogy a fotók segítségével megszámoljuk a napos órák számát az ország minden területén. Annak érdekében, hogy a felvételekhez és a kísérlethez további  referenciát szolgáltassunk, teszt kamerákat is telepítettünk, amelyekben havonta, minden hónap 21-én este kicseréljük a fotópapírt, így pontosan látni és követni tudjuk majd a Nap útját havi lebontásban. Kísérletünk referenciát szolgáltathat a fentihez hasonló tudományos eredményekhez is és reméljük, nagyban hozzájárulunk a napészlelés, a csillagászati amatőr megfigyelés népszerűsítéséhez a gyerekek és más érdeklődők körében is.

Vonatkozó linkek, olvasnivalók:

Az akcióról részletesebb és folyamatosan friss információk itt találhatók:

Segítőink (akik az akció szervezésében, kamerák összeszerelésében részt vettek): Nagy Olivér, Török Tünde, Bezák Benedek, Dénes Lajos, Kondor Tamás, Bánfalvy Zoltán, Pásztor Tamás, Sárközi József, Torma Anita és Gábor

Fő támogatónk a GLS Futárszolgálat. Az összes kamera kiszállítását vállalta Magyarország területén belül (ez közel 250 kamerát jelent).

További támogatóink:

Ajánljuk...