Járdacsillagászatot tartottunk John Dobson emlékére

Január 15-én elhunyt John Dobson (1915-2014) amerikai amatőrcsillagász. Emlékére március 8-án világszerte távcsöves bemutatókat tartottak, melyekhez hazánk is csatlakozott.

Budapest: Jupiter, oh là là!

A budapesti Batthyány térre hét távcsővel vonultunk ki, melyeket az alábbi sorrendben állítottunk fel (É-ról D-re): Világos Blanka 20 T, Polaris 20 D, Csoknyai Attila 20 T, Ménesi János 30 D, Király Amanda 6 T, Molnár Péter 7 L, Lauer Zoltán 7 L.

Az eseményekről Jewel Maranan készített videós snitteket. Az érdeklődők folyamatosan érkeztek, láthatóan meglepte őket, hogy itt ingyenesen nézhetnek távcsőbe. A Parlament látványáért sokan járnak arra, közülük is sokan pillantottak távcsőbe, és számos a külföldi turistát is “megtávcsöveztettünk”. A kerékpárosok közül is sokan megálltak kedvünkért (itt húzódik az egyik kerékpáros fő közlekedési útvonal). A budapesti lakosok közül sokan tudtak a Polarisról (óbudai csillavizsgáló). Szórólapokat, régebbi Meteor-számokat osztogattunk. A legnagyobb sikert egy francia turista hölgynél arattuk, aki a Jupitert megpillantva csak annyit tudott mondani: oh là là!

Az óriási fényszennyezés ellenére jó hangulata volt ennek az estének, úgy emlékeztünk Dobsonra, ahogy illik – Dobson-távcsövekkel a járdán, csillagászkodva.

20140409-isan7-bp

Mizser Attila

Dunaújváros

Az Aratók szoborcsoportnál nem sokkal napnyugta után felszereltük két db. Dobson-távcsövünket (250/1000 és 200/800). A kilátónál számos érdeklő várt bennünket, és pillanatok alatt körülvették műszereinket.

Elsőként távcsővégre került a Jupiter, mert mindnyájan az óriásbolygó Europa holdjának előbukkanására vártunk. Amikor tudattuk a korán érkezőkkel, hogy a négy Jupiter-hold közül, most csak három Galilei-féle holdat láthatnak az okulár látómezejében, de pár perc múlva a negyedik is előbukkan, még szorosabb lett az embergyűrű köröttünk. Többen felkiáltottak az újabb kis hold láttán, és miután elmeséltük, hogy az óriásbolygó túloldalán járó, pillanatnyilag magányos holdacska az Io, is lassan közelebb kerül anyabolygójához, csak nőtt az érdeklődés. A Galilei-élmény ecsetelése és felfedezéseinek elemzése közben többen is észrevették az Io közeledését, mire tudattuk, hogy a mi óránk szerint a távoli hold fogyatkozása, csak 22:00 után fog bekövetkezni.

Ezalatt rendszeresen ismertettük, hogy bemutatónkat, mi nem csak a derült égbolt miatt rendeztük, hanem egy híres amerikai járdacsillagászra emlékezünk, aki az ismeretterjesztésnek szentelte életét.

A hideg dunai szél ellenére nagy sikert aratott a felhősávokkal tarkított Jupiter és az egy vonalban felsorakozott holdak. A magasra emelkedett, első negyed fázisában járó Hold kráterei és kráterláncolatai láttán többen is lelkendezve mesélgették élményeiket. A terminátoron felbukkanó újabbnál újabb alakzatok láttán, számos embernek feltűnt, hogy itt milyen élesen és kontrasztosan kirajzolódnak a meredező sziklacsúcsok és kráterperemek, amit ismét magyarázat követett. A holdfénnyel derített égbolt ellenére, Béla barátunk 250/1000-s Newtonjával sokan megnézték az M81 és M82 galaxisokat, ám a többség nem sokat látott belőlük. Kis segítséggel és elfordított látással a fiatalabbak még az M82 mellett derengő SN 2014J szupernóvát is felismerték. Újabb kérdések és válaszok következtek, mialatt a robbanó csillagokon túl, gyakran elmagyaráztuk a Dobson-féle néptávcső és egyben a Newton-távcső lényegét.

Épp ekkor érkezett két társunk, egyikük egy parallaktikus Newton-távcsővel, Garbacz István meg Newtonja helyett egy MEADE refraktort hozott a hátizsákjában. Az újabb távcsövek láttán rákérdések, hogy miért nem egyformák a távcsőállványok és milyen a lencsés távcső sugármenete, kicsit bonyolultabb magyarázat következett.

Lényegében minden kérdést megválaszoltunk, mialatt lézerekkel bemutattuk több látványos csillagképet, amelyek égi rajzolatai a többségben mély nyomot hagytak. Élvezettel szemlélték a Göncöl, Cassiopeia, Oroszlán, Ikrek, Orion és Bika konstellációk ábráit. A holdfény ellenére, Dobson-távcsöveinkkel megcsodálták a Fiastyúk (M45) és az Orion kardján, a derengő Orion–ködöt. A csillagvárosok után a kettőscsillagok következtek, többek között a Sarkcsillag (Polaris), az Mizar-Alcor (Bojtár kettőse) és a főcsillag többes rendszere. A négy távcső körül egy időben 15-30 fő tartózkodott, de az érdeklődők folyamatosan cserélődtek, voltak, akik két alkalommal is visszatértek. Végeredményben sikeresen zártuk bemutatónkat és megközelítőleg 100-120 fő kereste fel távcsöveinket.

Csoportunkból részt vettek: Horváth Zsolt, Ferenczi Béla, Rosenberg Róbert, Garbacz István és Romhányi Attila és külön köszönet jár a tanulók beszervezésért, Zloch Istvánné fizikatanárnőnek.

20140311-dobson-dunaujvarosRomhányi Attila

Pécs

2014. március 8-án szombat este Pécsett jó ég volt: enyhe, szélcsendes, felhőtlen. Csupán egy kis párásodás volt a horizont közelében. A belvárostól keletre eső Zsolnay Kulturális Negyedben, a planetárium kupolája körüli teraszon tartottunk távcsöves bemutatást a nagyközönségnek. Hárman (Áts Gellért, Gárdonyi Róbert, Keszthelyi Sándor) két távcsővel (mindkettő 200/1250 mm-es Newton-távcső, egyik parallaktikus, másik Dobson szerelésben) mutattuk és magyaráztuk az égi látnivalókat.

Láthatták az éppen első negyedben lévő Holdon hemzsegő krátereket, a Jupiter lapult bolygókorongját, a csíkokkal, az egy vonalban sorakozó négy holdjával. A Polarist mint kettőscsillagot, az Alcor-Mizar többes rendszert. Az Orion-köd homályos és szabálytalan foltját , középen a trapéz négy csillagával. Azután a Fiastyúkot, az Ikerhalmazt. Mindezeket az egyszerre 20-30 fős közönség látványosnak tartotta. Amikor az M81 és M82 galaxisokra került a sor, az már szemüket igencsak igénybe vevőnek tűnt, de a távcsőbe néző felnőttek mindegyik sejtette a galaxisokat és igen örül, mikor megtudta, hogy most 15 millió évvel ezelőtt elindult fény került szemébe. (A 12,5 magnitúdóra halványodott SN 2014J szupernóva a láthatóság alatt lehetett, senki sem látta, mi sem.)

Mindeközben lézer-elemlámpával rámutattunk az egyes csillagokra és csillagképekre. Válaszoltunk a felmerült csillagászati kérdésekre: kínai holdjármű, marsi élet, új bolygók, ősrobbanás, veszélyes kisbolygók. A 18.30 és 20.00 közötti másfél órás égalatti ácsorgás során néhány műholdat (és repülőgépet), pár meteort is láttunk. Egyszer mindkét távcső az Ikerhalmazra volt irányítva, mindkettőbe egy-egy kisgyermek nézett, így mindketten meglepődve láthatta a látómezőn átrobogó teleszkopikus meteort!

Az érkezők távoztak, de újabbak jöttek, így összesen 50-60 ember nézhetett távcsőbe. Szinte mind családok érkeztek, így a hölgyeket üdvözölhettük a nőnap alkalmából. Meglepően sok volt a gyermek! Legalább 8-10 gyermek olyan kicsi volt, hogy nem érték fel a távcsövek okulárjáig – így nekik egy kis fa lépcsőzésre kellett felállniuk. A bemutatást John Dobson emlékének szenteltük. Talán nem szentségtörés, de megjegyzendő, hogy a szorító csavarok nélküli és könnyen kezelhető Dobson szerelés nagyon jó lehet egy magányos észlelőnek, viszont a távcsöves bemutatások tömeges nézőinél problémás. Ugyanis a gyermekek (és a hölgyek) nagy többsége ösztönösen megfogja az okulárt – és ezzel gyakorta el is mozdítja a távcsövet a beállított objektumról.

Keszthelyi Sándor

Sopron

A bemutatóra – kis izgalmak után – csak sikerült egy 35 cm-es Dobson-csövet is beüzemelni, ami az est fõ attrakciója lett. Minthogy nőnapi este is volt, elég sok hölgyvendég is eljött, de ami meglepőbb, szinte “gyereknappá” sikeredett: rengeteg (20+) kicsit és picit is hoztak, akik a bemutatókon megszokott “kötelező” általános mosolyt szélesebbé és tartósabbá tették.

A jó 100 fõnyi vendégseregben több külföldi is akadt, így az angol mellett a német is fel-felhangzott – igaz, a szakkifejezések inkább a vendégek számára nem voltak azonnal érthetőek. Egy bécsi hölgy felháborodott: “Bécsben miért nincs ilyen bemutató?”. Természetesen mindenkit igyekeztünk a látványokról tájékoztatni (Hold, Jupiter, Orion köd, Fiastyúk, kettősök).

Az igen remek ég (és a Várkerület lámpái) alatt nagyszerű esténk sikeredett. Különleges esemény kettő is akadt: az egyik az Europa kilépése, a másik a várt “Lunar-X” megjelenése. Ketten is igyekeztünk ‘kézből’ okuláron keresztül fotózni (L90-nel 120x mellett), ami a körülményekhez képest nem is lett rossz.

A 4 órás boldog esten egy emlékezetes “kozmológiai” párbeszéd is lezajlott: egy kb. nagycsoportos kislányra lettem figyelmes, aki a távcsőben a Holdat nézve így kiáltott: ” Jézusmária…”. Ez a felnőttektől szokásos ‘hűha, azta…, király’, stb.-hez képest is igen ritka megnyilvánulás, s rá is kérdeztem, hogy kik voltak ők. A válasz: “Õk teremtették a világot …”.

A bemutató egyesületi résztvevői: Csukovits György 35 D, Fodor Marcell 12 L, Kiss Gyula 9 L,, továbbá Klimaj Renáta, Dr. Vancsa Gabriella, Szilveszter Balázs.

20140311-dobson-sopronTovábbi fotók>>

Kiss Gyula


 

 

20140303-dobson-plakat

Ajánljuk...