Évadzáró kihelyezett asztrofotós szakkör Sülysápon! (2016. május 20. 19 óra)

A csillagos égbolt fényképezése napjaink egyik legizgalmasabb, szinte beláthatatlan távlatokat nyújtó elfoglaltság az amatőrcsillagászok körében. A Polarisban a téma iránt érdeklődő kezdők és haladók számára tartunk szakkört, amely személyes találkozási lehetőséget nyújt az asztrofotográfia szerelmesei számára.

Az évadzáró asztrofotós szakkörünket ezúttal nem a Polaris Csillagvizsgálóban tartjuk. Fodor Antal jóvoltából a Tápiómenti Bemutató Csillagvizsgáló vendégei leszünk. Sülysáp a hazai amatőrcsillagászat egyik emblematikus pontja, és Budapesthez is viszonylag közel található.

Előadóként Szeri Lászlót kértük fel, hogy ossza meg velünk tapasztalatait. Miről is lesz pontosan szó? Válaszként álljanak itt saját szavai:

“Ezen az estén alapvetően az asztrofotózás MIVEL?-je lesz a fő téma. A szakkör keretein beül már hangzott el részletes fotóelmélet Fűrész Gábor előadásaiból, most inkább a gyakorlati oldalról közelítjük meg a digitális mély-ég észlelést. A Fűrész Gábor sorozatnak – két alkalom az már egy rövid sorozat – ez egyfajta igazolása lesz, ott megtudtuk a “HOGYAN?-t”. Sorra vesszük az elméleti összefüggések gyakorlati hasznát. Lesz szó seeing-ről, pixelfelbontásról, kvantumhatásfokról, foton zajról, binning-ről, egyéb “idegen szavakról”, CCD és CMOS különbségekről. Megnézzük, mivel és hogyan kell sötét porködöt, mivel és hogyan érdemes fényes galaxis magot fotózni. Sokféle asztro-kamerát volt alkalmam kipróbálni az elmúlt 6 év során, így ezeket a tapasztalatokat kívánom összefoglalni. Remélhetőleg az elejétől a végéig sikerül majd eljutni, lesz szó klasszikus DSLR gépekről, mono-vá “rontott” verziókról, ASI CMOS, és különféle CCD kamerákról, és ezek kiegészítőiről. Az előadás során sok nyerskép kerül majd elő, mely többféle kamerával, többféle optikával készült. Egy eléggé szerteágazó mintát fogunk tehát elemezni. Lesz szó városi ég praktikákról – nem elsősorban a keskenysáv szűrőzésre kell gondolni -; távcsövekről. Az objektívektől egészen a nagyobb tükrös távcsövekig. Ideális expóidőkről, LRGB technikáról.

MIVEL fotózzunk mély-ég objektumokat holdfényes éjszakán; halványabb objektumokat városból is(!), hogyan cselezzük ki a rosszabb seeing-et, vagy éppen mi lesz azután, hogy a közvilágításunkat LED-re cserélték… Ehhez és hasonló témák is terítékre kerülnek majd.”

Gyere el, és hallgasd meg Te is Szeri Lászlót!

Helyszín: Sülysáp, Tápiómenti Bemutató Csillagvizsgáló

Időpont: 2016. május 20. 19 óra

A szakkörön való részvétel egyedüli feltétele az MCSE-tagság, amellyel anyagilag és erkölcsileg is támogatják a magyar amatőrcsillagász mozgalmat.

Mindenkit szeretettel várnak a szervezők: Csoknyai Attila és Tóth Krisztián.

 

Ajánljuk...