Látogatás az OMSZ-ben

A száz évvel ezelőtt elhunyt Konkoly Thege Miklós a magyarországi meteorológia területén is maradandót alkotott. Rá emlékezve keressük fel az Országos Meteorológiai Szolgálat Kitaibel Pál utcai székházát.

Egyesületünk február 3-án csoportos látogatást szervez az OMSZ székházába. A látogatás során megismerkedünk az intézmény munkájával, és megtekintjük a meteorológiai múzeumot. A program 12:30-kor kezdődik, időtartama kb. másfél óra. A látogatás ingyenes, de – a korlátozott létszám miatt (max. 25 fő) – regisztrációköteles. Regisztrálni az mcse@mcse.hu címen lehet.

Találkozunk február 3-án 12:25-kor az OMSZ székháza előtt (Budapest II. ker., Kitaibel Pál u. 1.). Kérjük a pontos megjelenést!

omsz-muzeum

“Az OMSZ székházának három szintjén, a földszinti, az első és második emelet főfolyosóin, 26 vitrinben, 8 tárolóban és 8 fali tablóban nyert elhelyezést a most már hivatalosan meteorológiai muzeális gyűjteménynek nevezett múzeum. A nagyobb méretű tárgyak önálló felállításban vannak elhelyezve.

Ma a gyűjtemény 469 tételt számlál, tematikus felosztásban. A kiállított tárgyak között szerepelnek magaslégköri műszerek, földfelszíni műszerek, csillagászati és egyéb (geodéziai, légelektromos, radioaktív) eszközök, emléktárgyak, díjak, kitüntetések, fotók, könyvek kiadványok. Található köztük ionoszféravizsgáló készülék, mikrobarográf, anemográf, szekrény nagyságú számítógépek kezdetleges típusai és jégeső elhárító rakéták is.

A kiállított anyag teljes tudománytörténeti forrásként használható. A tárlókhoz, vitrinekhez és kiállítási tárgyakhoz tartozó feliratgyűjtemény kronológiai sorrendben, rendszerezve tekinti át a meteorológia történetét.

A Múzeum fejlesztését, berendezését, a műszerek és tárgyak meghatározását – társadalmi munkában – nyugdíjas munkatársak (Horváth Emil, Mezősi Miklós, Simon Antal, Varga Miklós) végezték.” (www.met.hu)

Ajánljuk...