Budai csillagséta Konkoly Thege Miklós nyomában

Január 31-én ismét fővárosi csillagsétára invitáljuk a csillagászat barátait. Ezúttal Konkoly Thege Miklós (1842-1916) nyomában járunk, a 100 évvel ezelőtt elhunyt nagy magyar csillagászra emlékezve.

Csillagászati-helyismereti sétára invitáljuk tagjainkat és a csillagászat iránt érdeklődőket január 31-én délután. Ezúttal a budai oldal csillagászati emlékhelyeit keressük fel, majd egy vízivárosi cukrászdában fejezzük be a „csillagsétát”.

Találkozunk 14:00-kor a Citadella bejáratánál (megközelíthető a 27-es busszal, a Búsuló juhásznál kell leszállni). Megemlékezünk az 1815-ben alapított gellérthegyi Uraniae-ről (helyére épült a Citadella), majd felkeressük az Uránia Bemutató Csillagvizsgálót, ahol megtekintjük a Konkoly-vonatkozású emlékeket. Utunk ezután a Tabán érintésével a budai Várba vezet, ahol felkeresünk néhány csillagászati emlékhelyet, majd lesétálunk a Vízivárosba, ahol felkeressük a Konkoly-emléktáblát. A túra a Clark Ádám térnél ér véget.

A túravezetés ingyenes, az 500 Ft-os belépődíjat a helyszínen kell majd befizetni. Kérjük, hogy az MCSE e-mail címén regisztráljanak a részt venni szándékozók: mcse@mcse.hu. Túravezető: Mizser Attila.

konkoly-thege-miklos-kacz

 

 

Ajánljuk...