Boldog új évet kívánunk…

…tagtársaink észleléseivel, beszámolóival, felvételeivel, amelyek december 31-én napkelte és január 1-jén napkelte között születtek.

2016-szilveszter-cbo

Szilveszteri rakétaindítás a Corona Borealis Obszervatórium mellől (Kereszty Zsolt).

Pécs

2016. december 31-ike estéjét pécsi otthonunkban töltöttük. Feleségem torokfájása és köhögése miatt rám hárult, hogy átészleljem magam az újesztendőbe. A korábbi Szilveszter-esték között akadt eső, havas, borult, akadt holdas, akadt szeles kristálytiszta ég. A mostani körülmények észlelési szempontból borzasztóak voltak. Az égen felhő ugyan nem volt, viszont napok óta állt a levegő, semmilyen légmozgás sem volt. Pécs füstje, pora, párája megrekedt. A horizonthoz közeli 10-20 fokos homályban semmi sem látszott. Feljebb látszódtak a csillagok és csillagképek, de elég bágyadtan fénylettek. A nevezetesebb épületek (négytornyú templom, dzsámi, városháza) díszkivilágítása és egekbe törő sugarai – kivilágították az éppen oda forduló csillagképeket is.

Többször felöltöztem és 20×80-as binokuláromat a nyakamba véve próbáltam változócsillagokat nézni. Tébolyító lárma, mert folyamatosan robbanások dörgése hallatszott. Persze ilyen hangzavarban még lehetett volna változókat észlelni. Viszont percenként többször, igen közeli, 500 méteren belüli tűzijátékok villanásai és durranásai jöttek váratlanul, hol ebből, hol abból az irányokból. Még ezek a közvetlen- és visszfények is kibírhatók lettek volna. Csakhogy a közeli felvillanásokat füstfelhő is követte. Az meg a légmozgás hiánya miatt az égen is maradt és csak lassan oszladozott, süllyedt lefelé – de rögvest követte egy mások robbanás füstmaradványa. Az eget lassan és folyamatosan füst terítette be. Az egyenetlen és lassan gomolygó
homályokon aztán a város fényszennyezése még jobban érvényesült. A felhőtlen és holdtalan estéken megszokott szabad szemes határmagnitúdó 1 magnitúdót romlott, persze ez a távcsőben is így volt.

Azért csak-csak próbáltam változócsillagokat nézni és fényüket becsülni. 17:55-18:10-ig, aztán 20:00-20:10-ig, majd 20:55-21:05-ig, végül 23:15-23:25-ig voltam az ég alatt.

Kezdetben még ment a dolog. 18:00-kor a CH Cyg még éppen sejlett, az itteni 8,3 és 8,7 magnitúdós öh-kal 8,6-ra becsültem.
18:02-kor a khí Cyg már lejjebb volt nyugat felé, azt éppen sejtettem, de feljebb csak 8,2 látszott, alatta a 8,8-as nem, így nem mertem beírni.
18:03-kor a T Cep mira ment, igaz az volt leginkább a zenithez közeli, itt a 8,2 és 8,8 közé tehettem 8,3-nak.
18:05-kor a rho Cas könnyű volt: 4,9-esnek észleltem, igaz nem puszta szemmel, hanem 20×80 B-vel.
18:07-kor az R Cas-t kerestem, de hát az nem ment, igaz a 8,4-est sem láttam, maga a változó úgyis minimális fényében van, jóval lejjebb.
18:09-kor sikerélmény volt még a most legfényesebb mira változó: az R Tri, itt 6,9 és 7,7 közé tehettem 7,5-nek.
Az omikron Cet ekkor még alacsonyan volt, erre 20:05-kor tettem próbálkozást. Déli irányban reménytelen volt ez. Igaz a 8,1-et EL-al láttam, de a változót nem.
20:56-kor az Ori már magasabban járt. A Rigel alatt az R Lep területe megvolt, de csak 7,7-ig láttam csillagokat, magát az R Lep-et nem.
20:59-kor az U Ori-val próbálkoztam, mert az magasabb helyzetben volt. Ez a mira is minimumban van mostanság, így persze nem láthattam. Igaz a 9,1-es öh-ja sem jött. 21:02-kor
23:15-kor az RV Tauri típusú U Mon sikerélmény volt, mert maga a változó fényes volt éppen: 6,0-t jegyeztem.
23:18-kor az R Leo esetében a 8,4 és gyengén a 9,1 is látszott. Azt hittem a változót látom, csakhogy a 9,2-es öh-t sejtettem, így ez sem sikerült.
23:20-kor a Z UMa jött. Szerencsére fényes volt, mert csak a 7,2 és 7,6 látszott és a 8,4-es alig-alig. Beírtam a 7,9-et neki.
Szégyenszemre az utolsó észlelésem az óévben: az előttem tornyosuló vörös óriáscsillag: az alfa Ori lett. Capella, Rigel, Procyon – és 23:24-kor már meg is volt a 0,4.

Mindösszesen 7, azaz hét változócsillag pozitív fénybecslése sikerült. Szörnyű Szilveszter!

2017. január 1-én hajnalban, 6:20-kor felébredtem. A környéken már csend van és nyugalom. Minden tűzijátékot eldurrogtattak. Az égbolton sem felhő, sem füst nincsen. A Jupiter, a Spica, az Arcturus látszik. Mit lehetne még észlelni? Gyorsan megnézem a számítógépben: a heavens-above.com honlap jelzi, hogy az ISS Európa felé tart. Még lesz egy átvonulása felettünk 06:52 és 07:03 között. Ez még beleférne észlelésnek a 07:29-es pécsi napkelte előtt. Jól felöltözöm és kimegyek a házunk előtti utcára. Egy lélek sincs sehol és teljes a csönd. A négytornyú templom díszkivilágítását már lekapcsolták. Délkeleten már piroslik az ég alja. A füst leülepedett Pécs mélyebben lévő részeibe. Pár perc várakozás után megjelenik egy “csillag” nyugat felé. Éppen az utca végén, jön fel a horizontra merőlegesen. 15 fok magasságban +1 magnitúdós. Komótosan halad felfelé, nyugodt fénnyel. Ez csakis a Nemzetközi Űrállomás lehet. -1 magnitúdós, amikor egy csillagtól (nyilván az alig látszó Regulustól) halad el jobbra. Lassan, de biztosan fényesedik. 40-45 fokos magasságban eléri a Jupiter (-1,8 magnitúdós) fényességét. Aztán azt is túlragyogja. Biztosan -3-as. Szinte a zenitben látni, talán kicsit északabbra. Olyan helyen halad, ahol már nem látszanak csillagok, például a Nagy Göncöl egyetlen csillaga sem látszik már a kékesfehér hajnali égen. Utána északkelet felé halad és újra “csak” Jupiter-fényességű lesz. Ez után gyorsan gyengül a fényessége. 0 magnitúdós lehet, de már gyengén látszik. 20 fok magasságban már alig látszik, holott még +1-es fényű. Az ég már nagyon világos arrafelé. Máshol is az: a Spica is eltűnt, csakis a Jupiter maradt az égen. Egy távoli harang szólal meg először. Aztán a négytornyú székesegyház előtti mechanikus óra (“Pécs legpontosabb órája”) elüt négyet, majd sorban a hetet – és az utolsó óraütéskor vesztem el az ISS-t. Megjelenik az első járókelő. A parkos részen egy másik jön, aki – az éjszakát túlélt – kutyáját sétáltatja. Jön az első autóbusz. Megkondul a legmélyebb hangú nagyharang. Kezd éledezni a város. Az újév első reggele következik! És kezdődik az új esztendő! Jó észlelést kívánok mindenkinek az egész évre! Keszthelyi Sándor

Kecskemét

Meglehetősen hideg és párásodó a Szilveszter este. De ahogy tavaly,most is lehetett észlelni.

A 4C 11.69 (CTA 102)-őt még mindig el lehet érni a “c” térkép ÖH-i-val. Igaz,innen Kecskemétről kell is hozzá a 24 T 133x. Jobb egeknél meg kistávcsöves biztosan.

Az SS Cygni egyértelműen fényesedik. A RU Pegasit már tegnap is fényesedőben láttam,de mára leállt valahol “fél-úton”. RX And, KT Per fenn vannak,míg a TZ Per-t csak szerettem volna látni. Az RR Taurinál ki kellett hozni az 5 mm-es orthót és úgy is épp csak sejthető volt.

Kellemes Szilvesztert és inner-sanctumos egeket a 2017-es évre is!
Papp Sándor (Pps)

Veszprém

A Hold szép volt, de a 30-i látvánnyal semmi se ér fel, viszont sajnos nem engedhetem meg magamnak, hogy fél havi fizetésért menjek fel ünnepnapi tarifával a Kab-hegy tetejére. Az esti bolygók a Holddal – a felhők miatt a Neptunusz ekkora látószögnél még nem látszik. De kisebb látószöggel már szépen ott van a Mars mellett. Az est fénypontja a Hold és a 45P kettőse, nyilván a felhők itt is jelentős zavarással járultak hozzá az észleléshez, de szerencsére azért lehetett valamit kihozni a képekből. 3 percnyi fotóból 53 másodpercet tudott összerakni a DSS, és ha a csóva ezen nem is látszik, a szép zöld kóma igen.
Szanaszét mindent lőttek tűzijátékokkal, de csak egy jutott a Vénuszhoz. A Vénusz körül amúgy szép ovális koszorú is látszott, változó intenzitással a felhők vonulásának megfelelően. A kép erősen zajszűrt, mivel a koszorú színeit és gyűrűit (ez esetben ellipsziseit) csak nagy érzékenységen lehet megörökíteni. Párta végig  volt a Vénusz körül, illetve gyanítom, hogy lenyugvása előtt oszlop is lehetett (ha ovális a koszorú vagy a párta, akkor később ez oszloppá alakul, amint a bolygó közel ér a horizonthoz), ám nem volt kedvem teljesen lefagyasztani az ujjaimat, így ezt már nem vártam meg.

 

lgym-nmv1231

A Mars és a Neptunusz együttállása, jobbra lent a Vénusz és a Hold beégett képe.

lgym-45p_hold_1231_53sec_m

A Hold és a 45P/Honda–Mrkos–Pajdušáková-üstökös.

A Nemzetközi Űrállomás átvonulása Veszprémből (Landy-Gyebnár Mónika).

A Nemzetközi Űrállomás átvonulása Veszprémből, az új év hajnalán (Landy-Gyebnár Mónika).

A Nemzetközi Űrállomás részletei is kivehetők Landy-Gyebnár Mónika felvételén.

A Nemzetközi Űrállomás részletei is kivehetők Landy-Gyebnár Mónika felvételén.

Az új év első napkeltéje Landy-Gyebnár Mónika felvételén.

Az új év első napkeltéje Landy-Gyebnár Mónika felvételén.

Landy-Gyebnár Mónika

Újkér

A hónap elejétől készültem és vártam az ünnepeket, eldöntöttem, a Szilvesztert szeretném a csillagos ég alatt tölteni. Már 29-én is tiszta, csillagos ég volt, bíztam benne, hogy még pár napig kitart. December 30-án kipakoltam a HEQ5 mechanikát és a 120/1000 refraktort, vizuális észleléshez készültem: a 45P/Honda-Mrkos-Pajdusakova üstököst sajnos egyik nap sem sikerült elcsípni, láthatóságán sokat rontott, hogy a délnyugati horizontot fák, épületek takarták. Szilveszter napján már fátyolfelhők voltak az égen, de még így is sikerült a Vénuszt, és a vékony holdsarlót észlelni. Csodaszép páros volt a vöröses színű Mars és kékes színű Neptunusz. Sokáig nem tudtam kinn maradni, már sötétedés után elkezdődött az ünnepi tűzijáték, hideg is volt, kezem, és ujjvégeim az érzéktelenségig megfagytak, egy holdsarlós fotót még sikerült készíteni. A hamuszürke fény szabad szemmel nem volt látható, alig ütött el az égtől, a 2016.12.31-én 15:50 (UT) órakor készített képen is csak nagyon halványan látszik. laczko-eva-20161231Laczkó Éva

Budapest

Az észlejük át magunkat 2017-be felhívásra küldök egy fotót, melyen a budapesti Kissvábhegyen szilveszterező fiatalokat, és mögöttük a jellegzetes téli csillagképeket láthatjuk. Igazából inkább szociofotó, de gondoltam érdekes lehet a csillagászok számára is!
szemar-kissvabhegy
Utólag is Boldog Új Évet kívánok, üdvözlettel: Szémár Ferenc

Pilisszentkereszt

Az év utolsó napja ismét a Pilisszentkereszt fölötti parkolóban ért. Kitelepülés előtt még körülnéztem a Dobogókőn. Odalenn, a Duna-kanyarban kanyargott a köd, a települések fénye itt-ott átütötte a hömpölygést. Az ég nagy része tiszta, de egy hosszú felhőnyelv felkúszott a zeniten túlra, a Vénusz körül párta, sőt egy komplett pártedli, a főváros felé felhők. A kilátóból rendesen észlelni nem lehet, a nagy Dobsont ide nem fogom felcipelni.
A lenti parkolót már évek óta lezárták egy lánccal, bizonyára azért, hogy ne itt rakják ki a szemetet illegálisan az illegális szemétlerakók. Húszméternyit kell a távcsövet és a hozzávalókat cipelni, a betonplacc közepén most egyedül észlelek.
Az első célpont a Mars és a Neptunusz párosa. Ritkán esik meg, hogy 62-szeres nagyítással két bolygót szemlélhessen az ember a távcsőben, most ez történik. A narancssárga Mars vakítóan ragyog ennél a nagyításnál, mellette a Neptunusz kékesszürke korongocskája alig-alig pislákol. Érdekes látvány a két bolygó így együtt. A Mars már fél évvel túl van földközelségén, már-már el is felejtettük, pedig még mindig kitart az esti égen. A Neptunuszról könnyen megfeledkezik az ember, a korong puszta tényén kívül én mást sosem látok, nem is erőltetem. Ami lenyűgöző most, az a két bolygó fényességkülönbsége, ami 9 magnitúdó! A seeing katasztrofális, a 25-ös Newtonnal az alapnagyítás egyben a legnagyobb kihasználható nagyításnak is tűnik.

Odalenn, a faluban beindul a durrogtatás, ez a sajátosan értelmetlen és veszélyes legújabb kori népszokás. A világgá szaladt kutyák mellett ujjak és szemek is áldozatul esnek ennek a technikai sportnak (tudvalevő, hogy a Kis Kutya, a Nagy Kutya, valamint a Vadászebek a petárdázás elől menekültek az égboltra). Odafenn, az égen is beindultak a durrogtatások. A törpenóvák közül úgy tűnik, az SS Cyg épp megindult felfelé, az RU Peg is maximum táján. Az RX And és a KT Per is láthatóan jól érzi magát, épp maximumban találom őket. Mirák következnek és néhány SR. Az R Aqr milyen közel van már a Marshoz! Vagyis hogy a Mars mászott közelebb hozzá, mióta nem észleltem ezt a szimbiotikus mirát. R Peg, RZ Peg, R Cyg, U Cyg, R Cam és a többiek – évtizedek óta követem liftezésüket. A szilveszteri rakéták is elkezdenek liftezni, ezen az éjszakán bolygószerte több százmillió indításnak lehetünk tanúi, ez is mutatja az emberiség töretlen érdeklődését az űrtechnikai kérdések iránt. Vagy valami mást.

A szilveszteri vizuális effektusok eredményeként az ég is elkezd villózni, amit megelégelek, és összepakolok, indulok vissza, a Polaris felé. Nem ez volt az évezred derültje, de az egyre párásodó időben jó volt idefent észlelni olyan égen, amit szívesen elfogadnék standard égboltomnak.

Mizser Attila

Érd

Az év utolsó napjának nagy elvárásokkal futottam neki. Mivel az estét Budapesten kívül terveztem tölteni, egy 10×50-es binokulárral és változócsillag keresőtérképekkel indultam útnak.

Napnyugta volt már, mikor elindultunk. Az út DNY-Ny-nak vitt, és a lenyugvó Nap csodálatos narancssárga színre festette az eget. Hoppá, hiszen itt kell lennie a Holdnak is, jutott eszembe. És igen: egy alig 6%-os holdsarló volt az égen, nem messze tőle pedig kicsit magasabban ragyogott a Vénusz. Ahogy kezdett sötétedni, a sarló egyre élesebben látszott, a Vénusz pedig még fényesebbé vált. Sajnos fátyolfelhők kezdtek beúszni a horizontra, és a leszálló köd is aggódással töltött el: az esti listán a 45P üstökös szerepelt az első helyen.

torok-tunde-napnyugta161231-2

Az esti alkonyat még biztató volt…

Lassan besötétedett, a vörös Mars is megjelent az égen a Vénusz felett. A köd egyre feljebb kúszott. Mint házigazdáimtól megtudtam, Érd szinte legmélyebb pontját sikerült kiválasztanom ó-újévi észlelésemhez. Az egyre rosszabb határmagnitúdót még az is tetézte, hogy a nyugalmasnak várt városkában a környéken majdnem mindenkit elkapott a tűzijáték láz.

A 45P üstökös csak álom maradt, a binokuláris változóim is visszakerültek a táskába. Majd jövőre, de akkor jobb tervezéssel vágok majd bele.

Török Tünde

Adony

A 2016-2017-es szilveszter éjszakát is az észlelésnek szándékoztam szentelni. A 2016 utolsó naplemente felvételén látható, hogy Adony térségében a légkör átlátszósága nem éppen a csillagászati észlelésre alkalmas. A Hold-45P/Honda-Mrkos-Pajdusakova páros fotóján az üstökös éppen, hogy csak észlelhető. Távcsőben sem látszott. Az este folyamán a zenitben levő pár objektum fotózására tettem kísérletet, de a légkör már ott sem volt megfelelő mélyég-objektumokhoz. A Perseus ikerhalmaz fotóján is látszik, hogy a fényesebb csillagai körül halvány kóma alakult ki, 30 sec/1600 ISO-val készült felvételen. (A képek közül kettőt mutatunk be – a szerk.)

rosenberg-napnyugta-2016_12_31_15_03_28_RR_080543

Szilveszteri naplemente Rosenberg Róbert felvételén.

A Perseus-ikerhalmaz Rosenberg Róbert felvételén.

A Perseus-ikerhalmaz Rosenberg Róbert felvételén.

Rosenberg Róbert

Szolnok

Tegnap észleltem a naplementét a szolnoki toronyházból, majd Holdat észleltem. A 63/840-es frissen felújított Zeiss Telementor műszerrel figyeltem a naplementét, és videót is készítettem róla. Pár felvétel erejéig megszakítottam a mozgókép rögzítést, ugyanis látványos zöld sugár jelenség volt a Nap “tetején”. Videók a naplementéről: 1, 2.

 

szszzs-DSC_KZ_43643_01-3_01

Látványos zöld sugár Szabó Szabolcs Zsolt felvételén.

szszzs-DSC_KZ_43643_01-6_02

A holdsarló látványos alakzatai: “félbevágott” Mare Crisium, Langrenus, Petavius Szabó Szabolcs Zsolt felvételén.

Szabó Szabolcs Zsolt

Hegyhátsál

tuboly-20161231tv45p_20161231_horvath_tibor

Budapest (Békásmegyer)

A szilveszter most éppen otthon talált, ezért úgy gondoltam kihasználom az alkalmat és csatlakozom az „Észleljük át magunkat 2017-be!” felhíváshoz!
Adott volt a békásmegyeri („hegy-felőli oldal”) 7. emeleti lakásom pont délre néző erkélye, ahonnan a fotózást megejthettem. Előttem a kilátást nem zavarja semmi, alant terül el Csillaghegy, a távolban velem szemben a Gellért-hegy, kissé jobbra (délnyugat) tekintve a Budai-hegység látszódik. Este nyolc óra után közvetlen kezdtem a fotózást, amikor ugyan a Vénuszt már „lekéstem”, de a Mars „még képben volt”, mint ahogy az egyre gyakoribb tűzijáték villanások is. Az volt az ötletem, hogy a fentieket együtt örökítem meg a fotókon. Ismerjük a budapesti fényszennyezést, emiatt nem is volt célom a klasszikus asztrofotó ismérvekkel rendelkező képek elkészítése. Sokkal inkább a hangulat jelleg dominál a fotókon, ami most a szilveszteri volt.
zlinszki-zsolt-bekasmegyer
Zlinszki Zsolt

Pomáz

A magamnak teremtett hagyomány szerint, melyben emléket állítok a hőskor csillagászainak, ha mást nem is, január 1-jén a Cerest szoktam észlelni.
Már régen megragadott az, hogy Piazzi annak idején, 1801. január 1-jén fedezte fel az első kisbolygót, a Cerest. Igaz, hogy a palermói csillagdában, ahol bizonyára nem -10 fok volt, de akkor is! Újév napján csak a fanatikusok észlelnek, tisztelet ezért! Úgy képzelem, akkor is ünnepelték az év- és egyben évszázad fordulóját, ő pedig nem a jó szicíliai vörösborokat választotta, hanem az észlelést.Láttam, hogy idén január 1 valószínűleg nem ad majd eget a megfigyeléshez, így a biztonság kedvéért december 31-én, este 6 körül láttam neki az igen kedvező helyen, a Cet “tetején”, majdnem a Halakban járó, 8,6 magnitúdós Ceres – ma már törpebolygó – felkereséséhez.
Mínusz 3 fokban, a budapesti fénybúra felső részén, egyébként is párás-ködös, felhőátvonulásos égen percek alatt meglett a célpont a 90/500-as refraktorommal, pedig 10 fokos körzetben puszta szemmel egyetlen csillagot sem láttam. De hát a rutin meg az évek, meg ha én se találom meg, akkor ki… A jelzett helyen, a jelzett fényességgel, mondhatnánk semmi különös. Hacsak az nem, hogy dacára a többnyire igen kedvezőtlen téli időjárásnak, sok-sok éve majdnem mindig sikerül megpillantanom az évfordulón az első felfedezett kisbolygót. Három nappal ezelőtt a 45P Honda-Mrkos-Pajdusaková üstökös, most meg a Ceres. Még hogy télen nem lehet észlelni!

Aztán január első napján tényleg nem lett volna ég a megfigyeléshez, csak köd.

Vizi Péter

Bóly

A szilveszter kora esti bólyi látogatásomat megörökítő napnyugta búcsúztatta számomra az óévet. A Villányi-hegység fölött lenyugvó napkorong inverziós rétegről árulkodik – sajnos nem zöldült be a tetején…
hegedus-Napnyugta_20161231_Bolyrol_0a
Hegedüs Tibor

Észlelések feltöltése: eszlelesek.mcse.hu

Ajánljuk...