Csillagászati cikk- és esszéíró pályázat középiskolásoknak

A Szegedi Csillagvizsgáló tudományos-ismeretterjesztő cikkíró pályázatot hirdet középiskolás diákok számára.

A cikkíró pályázat keretében a csillagászat legfrissebb eredményeit bemutató, közérthető írásokat várnak, amelyek a téma ismertetésén túl (4000-7000 karakter terjedelemben) szemléltető ábrákat is tartalmaznak.

“Olyan jó tollú szerzőket keresünk, akiknek az írásai a jövőben a nyomtatott és online csillagászati ismeretterjesztés felületein is megállják a helyüket. Ihlet- és ötletforrásként érdemes felkeresni a Csillagászat.hu hírportált, a Csillagvizsgáló Blogot vagy fellapozni az MCSE Meteor magazint, valamint az Élet és Tudomány ismeretterjesztő cikkeit” – írják a szervezők.

Az esszéíró pályázatra pedig olyan fogalmazásokat várnak, amelyek arra a kérdésre igyekeznek választ adni, hogy miért fontos a csillagászat? “Alapkutatás? Az Univerzumról alkotott képünk bővítése? Az emberi kíváncsiság kielégítése? Új technológiák kifejlesztése? Ismeretterjesztés? Neked mit jelent a csillagászat?” 

Az esszéíró pályázatra olyan 5-10000 karakteres írásokkal lehet nevezni, amelyek valamilyen módon a csillagászat  jelentőségét emelik ki. A kiírás műfaji és tematikai határai tágan értelmezhetőek – ugyanúgy örömmel fogadnak ismeretterjesztő jellegű írásokat, mint személyesebb hangvételű élménybeszámolókat.

A megírt pályaműveket mindkét kategóriában csak elektronikusan (pdf formátumban, név és életkor kíséretében) lehet benyújtani a szegedicsillagvizsgalo@gmail.com e-mail címre 2023. január 2-ig.

A két kategória együtt kerül díjazásra:

1. díj: Skywatcher 60/900 távcső EQ1 mechanikával

2. díj: Simon Tamás: Magyarország és a világűr

3. díj: Nagy Mélykúti Ákos – Sárneczky Krisztián: Így láttuk az üstököst: NEOWISE 

Ajánljuk...