A „legfelső bolygó”: könyvbemutató és megemlékezés Ponori Thewrewk Aurélról

A Szaturnuszról szóló könyvének posztumusz kiadásával végre teljessé vált Ponori Thewrewk Aurél (1921–2014) életműve. A hazai csillagászati ismeretterjesztés kimagasló képviselőjének olyan könyveket köszönhetünk, mint A Nap fiai (2007), Az Ég Királynője (2009), Bolygóistennő (2011), A bolygókirály (2013), amelyekben a Naprendszer legfontosabb égitestjeire vonatkozó csillagászati tudnivalók mellett páratlan kultúrtörténeti ismereteit is megosztja olvasóival. Tíznél több – korábban készített – könyve mellett ezek a művek is osztatlan sikert arattak mind a csillagászat, mind a kultúrtörténet iránt érdeklődő olvasók körében. Az imént felsorolt művek, amelyek mindegyikét a Magyar Csillagászati Egyesület adta ki, rendre a Nappal, a Holddal, a Vénusszal, illetve a Jupiterrel foglalkoztak.

Ponori Thewrewk Aurél (1921-2014) budapesti otthonában. 
MTI Fotó: Czimbal Gyula

Habár A „Legfelső bolygó” című kötetet még 2021-ben sikerült megjelentetnünk, a könyv bemutatójára a világjárvány újabb hullámának időszakában nem gondolhattunk. Ugyanígy nem volt lehetőség megemlékezni – csak virtuálisan – Ponori Thewrewk Aurél születésének 100. évfordulójáról. A Szaturnusz kultúrtörténetét bemutató posztumusz Ponori-kötet bemutatóját az Aquincumi Múzeumban tartjuk, október 5-én, Aurél napján, 16 órai kezdettel. A könyvbemutatót követően Ponori Thewrewk Aurélra és életművére emlékezünk. A csillagász-kronológusra, tudománytörténészre, planetárium-szakemberre, szakkörvezetőre, az MCSE 1989–2000 közötti elnökére. A rendezvényen való részvétel ingyenes, de a pontos létszám ismeretéhez kérjük, hogy az érdeklődők a következő linken regisztráljanak: https://regisztracio.mcse.hu/register.php?m=r&pid=352&max=50

A helyszínen lehetőség lesz A „legfelső bolygó” című kötet megvásárlására, és Ponori Thewrewk Aurél korábbi, MCSE-kiadású művei is kaphatók lesznek.

 

Ajánljuk...