Hazánk legnagyobb és legjobban felszerelt obszervatóriumában tölthetnek el egy hétvégét az Athletica Galactica csillagászati verseny legjobbjai

Véget ért a 2023-as Athletica Galactica középiskolai csillagászati-, és asztrofizikai verseny döntője, melynek dobogós versenyzői azon túl, hogy betekintést nyernek egy csillagász mindennapjaiba, lehetőséget kapnak, hogy idén Lengyelországban képviselhessék hazánkat a XVI. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpián.

Március 26-27. között Bakonybél adott otthont a fent említett középiskolai csillagászativerseny döntőjének, ahol kiderült, ki az a 10 versenyző, aki elkezdheti a felkészülést a nemzetközi diákolimpiára.

Az Athletica Galactica az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont, valamint a hazai csillagászati szakma összefogásában szervezett válogató verseny, magyar ajkú középiskolás diákoknak.

A hivatalos megnyitón köszöntőt mondott Márkus Zoltán, Bakonybél polgármestere. Ezt követően Dr. Szabó Róbert, az ELKH CSFK Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézetének igazgatója, és egybena zsűri elnöke, valamint Dr. Szalai Tamás, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Kísérleti Fizika Tanszékének adjunktusa egyöntetűen hangsúlyozták,  habár versenyezni jöttek a diákok, valójában már mind nyertesek, és a felkészülés során megszerzett tudás, a kialakult barátságok és a sok közös élmény már önmagában is sokat jelent mindannyiuk jövője szempontjából.

A megnyitó után sokszínű, izgalmas feladatsor várta a diákokat, melyet a szomszédos Zirci Reguly Antal Általános Iskola termeiben írtak meg a Veszprémi Tankerület jóvoltából.

Az esti távcsöves forduló dupla kihívást jelentett mind a versenyzőknek, mind a szervezőknek a hirtelen kialakult zivatar miatt, így papíros észlelési feladatokon is próbára tehették tudásukat a diákok.A következő napra maradt az utolsó, planetáriumi forduló, melyet a Pannon Csillagdában végezhettek el a diákok. Ezt követően megérdemelten lazíthattak egy kicsit az előző 24 óra feszített tempója után Dr. Kiss László, az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatójának előadásán, aki arról tartott rendkívül érdekfeszítő előadást, hogy mit is csinál a 21. század csillagásza.

Amíg a zsűri összesítette a feladatok pontszámait és eredményeit, addig a vendégek sem unatkoztak, ugyanis számos izgalmas és érdekes előadáson vehettek részt, ellátogathattak a Pannon Csillagdába, szombaton este pedig számukra is lehetőség nyílt egy varázslatos csillagos égbolttúrára.

A záró gálán a szervezők köszönetet mondtak Bakonybél település segítőkész támogatásának, a tanároknak, a szülőknek, a zsűrinek, valamint az összes segítőnek.

 A versenyen dobogós helyezést értek el:

  1. Schmercz Blanka, a budapesti ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium végzőse. Felkészítő tanára dr. Siposs András és a budapesti olimpiai szakkör felkészítői voltak. Blanka abszolút győztesként egy 150/750-es, EQ3 mechanikájú Newton-távcső boldog tulajdonosa lett a Budapesti Távcső Centrum jóvoltából.
  2. Horváth Zsóka, a Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium 11. osztályos tanulója. Felkészítői Császár Kornél és dr. Csizmadia Szilárd voltak.
  3. Magyar Gábor Balázs, az egri Dobó István Gimnázium végzős diákja Felkészítő tanára, Berkes-Sinka Márta. A dobogós diákok az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont fődíjaként a Piszkéstetői Obszervatóriumban tölthetnek egy hétvégét, ahol az ügyeletes csillagász közreműködésével bepillantást nyerhetnek a csillagászok életébe, munkájába, valamint részt is vehetnek a csillagászati mérésekben.

Ezen felül a díjak között kiosztásra került a Bükki Nemzeti Park felajánlásával családi-, és páros belépőjegyek a Bükki Csillagdába, a Magyar Csillagászati Egyesület révén éves MCSE tagság, illetve az idei MCSE táborba részvételi lehetőség, könyvjutalmak a Budapesti Távcső Centrum jóvoltából, a Svábhegyi Csillagvizsgáló díjaként pedig a díjazott iskolájában kihelyezett csillagászati bemutató.

A különböző fordulók esetében kategória győztest is hirdetett a zsűri. Az elméleti-, valamint a planetáriumi fordulót Schmercz Blanka, az adatelemzési fordulót Horváth Zsóka, az észlelési fordulót pedig a 9. helyen végzett Milbik Csongor László, a győri Révai Miklós Gimnázium és Kollégium 10. osztályos diákja nyerte. Díjuk a LEGO Hungária Kft. jóvoltából LEGO City Űrállomás a Holdon készlet.

A szervezők jóvoltából a felkészítő tanárok is vehettek át ajándékot a kitartó felkészítő munkájukért, hogy a következő generációkat is hasonló lelkesedéssel állítsák a csillagászat tudományának irányába.

A döntő megszervezéséhez az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő NTP pályázata nyújtott segítséget.

Összességében elmondható, hogy az értékes díjak mellett a felejthetetlen élmények, a családias, baráti hangulat,azizgalmasprogramok és a kedves helyi fogadtatás mind hozzájárult ahhoz, hogy mindenki jó érzéssel gondolhat vissza az idei döntőre, és már tervezheti a felkészülést a következő évre, vagy a diákolimpiára.

Összeállította:

Vincze Nikolett 
csillagászati olimpiai projektkoordinátor 

Az olimpiai kerettagok.

A döntő résztvevői.

 

Távcsövek az észlelőréten.

 

Hegedüs Tibor megnyitója.

 

Horváth Zsóka

 

Írásbeli feladatok.

 

Kiss László és a diákok.

 

Magyar Gábor Balázs.

 

Megnyitó.

 

Az első helyezett Schmercz Blanka.

Ajánljuk...