MCSE-est a Svábhegyen május 17-én, gazdag programkínálattal

Május derekán egyedi és színes élményekkel várunk a Svábhegyi Csillagvizsgálóban (Budapest XII. Konkoly Thege Miklós út 15-17.) minden kedves MCSE-tagot, aki szeretne bepillantást nyerni az intézmény jelenlegi működésébe, programjaiba, vagy eltöltene egy kellemes estét jó kedélyű társaságban! Több tudományos, interaktív szórakoztató, a csillagászathoz szorosan kötődő programmal készülünk ezen az estén.

Május 17-én 19 órakor az intézet főkapujában léphetnek be az előre regisztrált vendégek, akik készen állnak a “bolygászati utazásra”.

Regisztráció az alábbi linken lehetséges MCSE-tagok számára: https://regisztracio.mcse.hu/

A program több helyszínen fog zajlani, tagjainkat a Svábhegyi Csillagvizsgáló munkatársai kalauzolják.

Detre László terem és Szeidl Béla terem (főépület, földszint):

19:10 Megnyitó. Kiss László elnök, főigazgató ismerteti az intézmény jelenlegi működését

19:15-20:00 Tisztelet az elődöknek: 100 éve alakult a Stella Csillagászati Egyesület, a svábhegyi csillagvizsgáló-intézet barátainak társulata (Mizser Attila előadása)

20:00-tól különböző programok az intézet területén:

A stúdióban:

20:00-21:30 Élő csillagászat Kiss Lászlóval . Rajongója vagy az Élő csillagászat Kiss Lászlóval című műsornak? Jó hírünk van, mert ezen az estén akár Te is bekerülhetsz élő adásba!

Interaktív programok a Meridiánházban: 

Bolygószimatoló Laborunk lombikjaiba zárt ‘űrparfümöket’ megszagolva bárki a Naprendszer csodás égitestjein érezheti magát!

Meteoritvizsgálat programunkon mikroszkópjainkkal megvizsgáljuk a meteoritok szivárványszínben pompázó kristályait. Sőt, meteorit-gyűjteményünk számos darabját is a kezünkbe vehetjük.

Spektrum Zónánkban megannyi megvilágosító optikai berendezéssel és fényhajlító eszközzel találkozhatsz. Ez garantáltan színes programnak ígérkezik!

A főépület tetőteraszán: 

Az igazán különleges VIP élmény érdekében a CSFK főépületének tetőteraszán amatőrtávcsövekkel adózunk a Vénusz szépségének.

A Budapest-kupolában:

A program során természetesen ellátogatunk a Budapest-kupolába is, ahol megnézzük és megmozgatjuk a 60 cm-es Heyde-Zeiss-teleszkópot. Sok-sok érdekességet is hallhatunk a csillagvizsgáló történetéről és a tudományos életben betöltött szerepéről. Derült idő esetén az izgalmas történetmesélés mellett észlelésre is sort kerítünk majd.

Várunk szeretettel minden csillagászat kedvelő barátot a programon!

Kérés vagy kérdés esetén keressétek a Svábhegyi Csillagvizsgáló projektirodáját az alábbi elérhetőségeken: info@svabhegyicsillagvizsgalo.hu, +36 30 268 4643

Akárcsak 76 évvel ezelőtt, ma is aktuális! Kérjük, támogassátok az MCSE-t adományokkal, önkéntes munkával, SZJA 1 százalékkal: 19009162-2-43.

Ajánljuk...