Az Athletica Galactica 2024-es döntője igazi csillagászati élményt ígér mindenkinek Jászberényben

Ahogy arról már korábban is beszámoltunk, a 17. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpia 2024-ben Brazíliában, Rio de Janeiro városában kerül megrendezésre. Ennek a nem mindennapi megmérettetésnek a válogató versenye érkezik most utolsó fordulójához, hogy kiderülhessen, ki az a 10 legtehetségesebb diák, aki esélyt kap idén az olimpiára való kijutásra. 

A HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont idén is a Svábhegyi Csillagvizsgáló szakmai közreműködésével rendezi meg az Athletica Galactica Kárpát-medencei Középiskolai Csillagászati és Asztrofizikai Versenyt  2024. március 8. és 10. között.  Az első 3 fordulón, melyet mindenki a saját iskolájában írt meg,  közel 100  diák mérte össze a fizikai, matematikai és informatikai tudását. Közülük a 25 legjobb eredményt elért  versenyző meghívást kapott a döntőre, melynek a Jászberényi Városi Könyvtár ad otthont. A döntő védnöke, Dr. Kiss László, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója.

A döntős diákoknak elméleti és gyakorlati tudásukat is bizonyítaniuk kell a hétvége alatt. 

Szombaton egy 3 órás elméleti-, valamint egy 2 órás milliméter papíros adatfeldolgozási feladatsort oldanak meg a versenyzők, amit az este folyamán távcsöves észlelési forduló követ. Az észlelő réten égboltismereti tudásukról a 13 felállított távcső segítségével kell bizonyítaniuk. A végső megmérettetésre vasárnap kerül sor, amikor a planetáriumban különböző feladatokkal tesztelhetik a tudásukat a diákok.

Ahogy a korábbi években is, a fordulók végén mind a versenyzőket, mind a felkészítőket, iskolákat értékes ajándékokkal díjazzák a szervezők. A nyeremények között szerepel különböző planetáriumok, csillagdák által felajánlott belépőjegyek, távcsöves tanfolyam, tábori részvételi lehetőség, valamint számos tárgyjutalom.

A 3 dobogós helyezést elért versenyzőnek lehetősége nyílik eltölteni egy hétvégét a Piszkéstetői Obszervatóriumban, ahol betekintést nyerhetnek a csillagászok munkájába, életébe. 

A szervezők fontosnak tartják kiemelni, hogy az értékes díjakat minden évben nagyrészt támogatók és szponzorok felajánlásával tudják biztosítani, akiknek ezúton is köszönik a támogatást! 

A legjobb 10 versenyző számára a döntő végeztével sem  áll meg a felkészülés, hiszen közülük kerül kiválasztásra a diákolimpiai keret, akik képviselhetik hazánkat idén, a Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpián. Az ő szakmai, fizikai felkészítésüket a hazai volt olimpikonokból és az erős szakmai grémiumból álló csapat veszi át. Olyan  ismeretekkel és gyakorlati tudással vértezik fel a továbbjutókat, amit nem csak a diákolimpián, de a további tanulmányaik során, sőt az életben is hasznosíthatnak. 

A döntő megnyitó eseménye március 9-én reggel a Jászberényi Városi Könyvtárban kerül megrendezésre

A rendezvény nyilvános, a látogatók számos csillagászati és helyi kulturális programon vehetnek részt már péntek estétől. Jó idő esetén a könyvtár kupolájában található távcsővel lehet szemlélni a csodálatos esti égboltot. Nappal izgalmas és érdekes csillagászati előadások lesznek, ezen kívül pedig az Ifjúsági Házban felállított planetáriumban  lehetőség nyílik ismerkedni az Univerzum titkaival. 

A pontos program és a rendezvényen való részvételi szándék kapcsán minden információ megtalálható a verseny honlapján. 

A szervezők szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt ezen a felejthetetlennek ígérkező hétvégén!

A verseny megvalósítását és a diákok kényelmét az NTP-TMV-M-23-B-0019 számú pályázat biztosítja. Az idei döntő helyszíneit és a programok színvonalát a Jászberényi Önkormányzat támogatása emelte.

 

Ajánljuk...